Paprastai 9-12 mėn. kūdikių organizme ima sekti geležies atsargos, gautos dar būnant motinos įsčiose. Pediatras patikrina vaikučio kraujo tyrimą – hemoglobino kiekį kraujyje. Kai kūdikio racione trūksta geležies, raudonieji kraujo kūneliai būna maži ir blankūs. Jie nesugeba pristatyti pakankamai deguonies į svarbiausius organus bei raumenis. Visa tai neigiamai veikia kūdikio vystymąsi. Štai tipiški geležies trūkumo simptomai: išblyškusi oda, nerimas, prastas apetitas, lėtas augimas, silpnumas ir suglebimas.


Kaip subalansuoti vaiko mitybą, kad jo racione netrūktų geležies?


1. Žindykite krūtimi kuo ilgiau. Motinos piene yra daugiau lengvai įsisavinamos geležies, nei bet kokiame kitame produkte. Jei maitinate mišinėliais, rinkitės praturtintą geležimi formulę. 

2. Nesižavėkite karvės pienu. Neskubėkite į vaiko racioną įvesti karvės pieno, kol jam nesukako 1 metukai. Geležies šiame produkte yra mažai. Ir neduokite vaikui daugiau nei 680 g per dieną, nes pieno perteklius gali suerzinti skrandžio gleivinę, be to, kai kurie vaikai yra alergiški karvės pieno baltymui.
 
3. Vaikui augant, jo racioną turi papildyti : mėsa, kiaušiniai, ankštinės daržovės, kepenėlės, lęšiai. 1 metukų vaikui per dieną reikia gauti 7 mg geležies.

4. Vaiko mityba turi būti praturtinta vitaminu C. Šio vitamino gausu juodųjų serbentų uogose, šviežiai spaustų apelsinų sultyse. Vitamino C vaikas turi gauti kartu su daug geležies turinčiais produktais, nes šis vitaminas padeda geriau įsisavinti geležį.

5. Įvairovė. Kartu su geležimi, vaikas turi gauti pakankamai ir kitų mineralų bei vitaminų, nes vieno elemento trūkumas gali suardyti visą grandinę.

Kaip užtikrinti įvairovę? Kai gaminate vaikui piurė, sudėkite kiek galima daugiau įvairesnių komponentų. Pavyzdžiui, į daržovių piurė galima dėti morkų, kopūstų, pomidorų ir t.t. Ypač naudinga sumaišyti įvairiaspalves daržoves, nes tai rodo, kad daržovėse yra skirtingų elementų. Lygiai taip pat naudinga išspausti ir sumaišyti skirtingų spalvų vaisių sultis.

Jei vis dėlto jūsų vaikučiui geležies pritrūko, nenusiminkite, ir kuo greičiau imkitės veiksmų: keiskite jo racioną ir kreipkitės į gydytojus. Pediatras patars, kiek ir kokį papildą vartoti.