Kiekvienos moters gyvenime būna keletas periodų, kai ji rizikuoja priaugti svorio. Tokiu metu joms reikia būti itin budrioms. Jei moters talijos apimtis didesnė nei 88 cm, kalbame jau ne apie papildomus kilogramus, o susirgimus. Maksimali talijos apimtis, kurią sau gali leisti sveika moteris – 80 cm. Nes didelis antsvoris – tokių ligų, kaip diabetas, hipertonija, varikozė, sąnarių deformacija, insultas pranšas.  Taigi, pakalbėkime apie 4 probleminius moters svoriui gyvenimo periodus.


Paauglystė

Lytinio brendimo periodu, aktyviai veikiant hormonams, kūnas apvalėja. Riebaliniame audinyje išsiskiria estrogenai, o kad menstruacijos ir ovuliacijos susireguliuotų, būtina sukaupti reikiamą jų kiekį.

Tačiau kaip tik šiuo svarbiu periodu, nelabai suvokiančios kas su jomis vyksta ir norinčios pasikelti sau nuotaiką, paauglės yra linkę be saiko prisivalgyti traškučių, saldumynų ir mėsainių. Rezultatas – antsvoris.

Tuo pat metu jos pradeda pernelyg ankstyvą kovą su papildomais kilogramais, kuri sutrikdo organizmo medžiagų apykaitą. Rezultatas – „vilko apetitas“ arba visiškas jo nebuvimas.

Nėštumas

Šiuo gyvenimo periodu moteris linkusi visiškai prarasti savo mitybos raciono kontrolę. Per daug svorio priaugti ne vienai padeda ir klaidingas stereotipas, jog reikia valgyti už du. O juk tie papildomi kilogramai visiškai nereikalingi nei būsimam kūdikiui, nei mamai.



Meilė

Dar viena grėsmė figūrai – hormoninės kontraceptinės priemonės. Hormonų perteklius gali pakeisti riebalinių audinių medžiagų apykaitą ir palengvinti jų atsargų kaupimąsi. Todėl pilnėti linkusioms moterims būtina dėl kontraceptinių priemonių pasirinkimo tartis su gydytoju ginekologu.


Po 50-ečio

Priaugti antsvorio itin lengva ir sulaukus 50-ies. Šiuo periodu svorio priauga net 60% moterų. Kadangi sumažėja moteriškų lytinių hormonų (estrogenų) aktyvumas, vis didesnį vaidmenį atlieka vyriški lytiniai hormonai – testosteronai, kurių koncentracija moters organizme išlieka nepakitusi praktiškai visą gyvenimą.

Moterims būdinga „kriaušės“ formos figūra (papilnėję klubai-sėdmenys) keičiasi į vyrams būdingą pilnumą – kai riebalai ima kauptis pilvo srityje. Tai pats grėsmingiausias nutukimas, paskui kurį seka įvairios ligos.
 
Be to, šiuo periodu moterys linkę visus nemalonumus ir negatyvias nuotaikas kompensuoti gardėsiais. Išsivysto maisto priklausomybė: kai tik reikia nuvyti liūdesį, depresiją, vienatvę, pyktį – lendama į šaldytuvą.

Dietologai mano, kad vienintelis būdas atsikratyti papildomų kilogramų – suvartojamų riebalų ir kalorijų kiekio sumažinimas. Tačiau racionas turi išlikti turtingas baltymais ir vitaminais. Tuo pačiu metu reikia padidinti ir fizinį krūvį, kad organizmas eikvotų energiją ir nesumažėtų raumenų masė.

Viena valanda teniso treniruočių ar darbo darže/sode sudegina 350 kcal!

Viena valanda plaukiojimo sudegina 500 kcal!

Valanda aerobikos sudegins 450 kcal!