Kas verčią, moterį, kiaurą dieną uoliai besilaikiusią dietos, prieš naktį prarasti valią ir šturmuoti šaldytuvą? Ar ne keista – dieną mes galim demonstruoti tikrus ištvermės stebuklus, valgyti tik sveiką ir nekaloringą maistą, bet vos tik ateina vakaras – visa valia staiga išgaruoja ir pradedam naikinti šaldytuvo turinį... Jei nenumaldomas noras prisivalgyti vakare ar naktį yra jūsų silpnoji vieta - jums prireiks šių patarimų.


Tad kas nutinka vakarais? Daugelį metų mokslininkai manė, kad naktiniai apsivalgymai stipriai didina viršsvorį, nes tokiu paros metu mūsų organizmas nebegali perdirbti tiek kalorijų. Tačiau britų specialistai tikina, kad visai nesvarbu, kokiu paros metu gauname kalorijas. Tiesiog naktimis „Stop-signalas”, kuris paprastai praneša organizmui apie pasisotinimą, veikia prasčiau nei dieną, todėl naktinės valgytojos dažniausiai persivalgo.

Be to, jei dieną labai save ribojote, valgėte mažai ir nereguliariai, vakare save „apdovanojate“ gausia ir sočia vakariene. Ir jei „stop signalas“ nesuveikia, pati to nepastebėdama rizikuojate praryti galybę papildomų kalorijų.

Vakare, po visų dienos rūpesčių ir stresų mes atsipalaiduojame, o valios jėgos atsipalaiduoja kartu su mumis. Tyrimais nustatyta, kad žmogaus savikontrolės lygis aukščiausias būna iš ryto, kai jis yra gerai išsimiegojęs. O dienos metu jis palaipsniui silpsta.

Tamsus paros metas gali savaime veikti mūsų ištvermę. Psichologai atliko tyrimą ir įrodė, kad ryškaus dienos apšvietimo veikiami žmonės labiau prisižiūri ir laikosi tvirčiau, bet vos tik žemę apgaubia tamsa, jie linkę atsipalaiduoti. 

Vadinasi, kai jaukiai įsitaisote prietemoje, prie TV, laikydama rankoje pilną traškučių ar šokolado pakuotę, jūs nebekontroliuojate savęs ir greičiausiai suvalgysite ją visą.
 
Ar jūs linkusi prisivalgyti naktimis?

Vienas žmogus iš šimto, ir daugiau nei 20% antsvorio problemų turinčių žmonių kenčia dėl to, kad naktimis persivalgo. Dažniausiai tai lydi depresijos. „Naktinio apsivalgymo sindromo“ kankinami žmonės paprastai dieną valgo labai mažai, o 80% visų kalorijų jie suvartoja jau po 19 val. (ypač angliavandenius ir cukrų). Apie vidurnaktį jie dar tuština šaldytuvą ir suvartoja žymiai daugiau kalorijų, nei reikia jų organizmui.  Kiti šio sindromo simptomai – „rytinė anoreksija“ – tai nenoras valgyti rytais, kaltės jausmas valgant ir dažni pabudimai naktį dėl noro pavalgyti.

Štai 8 savikontrolės būdai:

• Planuokite visos dienos maisto normą. Pasistenkite suvartoti bent jau 2/3 kasdienės kalorijų normos dar iki vakarienės. Vakarieniaukite anksčiau, nes kuo ilgiau atidėliojate vakarienę, tuo alkanesnė darotės. Jei jau žinote apie savo žalingą apsivalgymo įprotį, pasigaminkite mažo kaloringumo, lengvą užkandį prieš miegą. Įpraskite išsivalyti dantis iškart po valgio – tegu tai būna simbolinis veiksmas, reiškiantis, kad jūsų burna jau nieko nebekramtys.
 
• Visada valgykite prie stalo. Ir koncentruokitės į valgymo procesą. Kol valgote, neskaitykite ir nežiūrėkite televizoriaus, net jei tik užkandžiaujate.

• Kramtykite lėtai. Jūsų skrandžiui reikia laiko „suprasti“, kad jūs kažką suvalgėte. O jei valgote per greitai, kol pajuntate sotumo jausmą, suvalgote per daug.

• Kontroliuokite alkoholio vartojimą. Pirma - alkoholis turi labai daug kalorijų, o antra – jis susilpnina kontrolę ir sužadina apetitą. Britų mokslininkų tyrimas rodo, kad vakarieniaudami išgėrę taurę vyno žmonės suvalgo daugiau, palyginus su tais, kurie užgeria maistą vandeniu, arbata.

• Venkite kulinarinių pagundų. Grįždamos į namus, stenkitės neužsukinėti į konditerijos parduotuves. Tiesiog išbraukite jas iš savo maršruto ir nepasiduokite pagundoms.

• Jei TV žiūrėjimas sukelia kramtymo refleksą – nežiūrėkite televizoriaus, susiraskite įdomios veiklos, arba žiūrėdamos TV imkitės lyginimo, mezgimo, minkite treniruoklį. Jums bus lengviau, jei susiplanuosite vakaro užsiėmimus iš anksto.
 
• Jei apsivalgote dėl streso. Jei naktiniai apsivalgymai jums yra savotiška kompensacija už sunkią dieną, turite surasti kitą būdą atsikratyti streso. Galbūt padėtų plaukiojimas baseine, jogos užsiėmimai, atpalaiduojanti vonia, pasivaikščiojimai.

• Gulkite miegoti anksčiau. Taip išvengsite ilgų kankinančių naktinių valandų prie šaldytuvo, ir gerai išsimiegosite. Juk nuolatinis neišsimiegojimas tiesiogiai susijęs su antsvoriu. Čikagos universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad neišsimiegančių žmonių organizme mažiau leptino (hormono, atsakingo už sotumo jausmą) ir daugiau grelino (hormono, sužadinančio alkį).

Ko daryti nerekomenduojama?

1. Lieknėti greitai.
2. Pasiduoti po pirmos nesėkmės.
3. Susigundyti madingomis dietomis.
4. Atsisakyti bent vieno dienos valgio ar valgyti nereguliariai.
5. Pasiduoti pagundoms.
6. Visai atsisakyti malonumų (pvz. šokolado).
7. Vengti sporto.