Seniau per Velykas ant šventinio stalo būdavo statomas jaunas medelis ar jo šakų puokštė (paprastai 9-12 šakelių), ant kurių buvo tvirtinami 9 arba 12 margučių (šie skaičiai laikyti magiškais, nešančiais laimę). Medelį dar puošdavo lizdeliais, kaspinais, sausainiais ar popierinėmis gėlėmis. Tikėta, kad kiaušiniai nuo šio medelio neša laimę ir sėkmę. Pasidomėjome, kaip šiemet savo namus ir šventinį stalą ruošiasi papuošti forumo dalyvės supermamos. Štai keletas jų idėjų:



Supermama VilmKa nunėrė krepšelių margučiams.

Juos galima sukabinti ant “Velykų medžio” ar įkomponuoti į samanas.
Jums reikės siūlų likučių; vąšelio Nr. 1,2. Iš pradžių pagal schemą nerkite 2 detales be Brizgės nėrinių juostelės. Nerdami Brizgės nėrinių juostelę, sujunkite abi dalis taip, kaip parodyta schemoje. Rankenėlei toliau tęskite nerti juostelę. Ją reikės prinerti.




Supermama krita Velykų medžio šakas siūlo padabinti tokiais savo kūrybos margučiais.
Kiaušinius reikia iškarpyti iš kartono ir kabinti ant šakelių. Tikrai nesudėtinga ir dailiai atrodo!








Supermama Pasaulyte Velykų žolę sodina kiaušinių lukštuose – originali ir žaisminga Velykų stalo puošmena!


Supermama pilka sugalvojo didelį "margutį" padaryti iš baliono, papjė-mašė ir apklijuoti jį kiaušinių lukštais.



Forumo dalyvė MamaDiana primena, kad iš druskos tešlos galima nulipdyti įvairių grožybių, papuošiančių Velykų stalą. Kaip ją pasigaminti?



1 dalis smulkios druskos;
1 dalis miltų;
1/2 dalies vandens.

Miltai sumaišomi su druska, tada supilamas vanduo ir masė gerai išminkoma, kol tampa elastingaa ir nebelimpa prie pirštų. Jei miltų bersite daugiau – tešla bus tampresnė, jei daugiau druskos – paviršius grubesnis, jei įdėsite šiek tiek popieriui skirto klijaus, geriau lips (ypač jei reikės lipdyti smulkias detales). Jei į masę įbersite smulkių gvazdikėlių, cinamono – darbeliai bus ne tik gražūs, bet ir kvapnūs. Jei norisi spalvų – įpilkite šiek tiek guašo.



Nulipdžiusi kiškutį ar kitą grožybę, džiovinkite juos ore bent savaitę, arba galima „iškepti“ orkaitėje. Pirmą kepimo pusvalandį - 50C, vėliau - iki 100C. Vienam centimetrui „storio“ išdžiovinti reikia kepti maždaug 2 val. 100C.


Supermama dovesa Velykų medį puošia margučiais, puoštais „servetėlių technika“:

Kiaušinis išpučiamas iš lukšto, lukštas išplaunamas. Sukarpomos servetėlės, nulupami papildomi jų sluoksniai. Klijai užtepami ant kiaušinio ir klijuojamos servetėlės. Išdžiuvusius kiaušinius dar galima užlakuoti bespalviu laku.



Supermama uups suvėlė veltinio kiškius – kiaušinių „šildytuvus“. Ir puošnu, ir praktiška!



Supermama Vi_ka dekoruoja spalvotas vienkartines stiklinaites ir paverčia jas Velykinių kiaušinių dėklais.


Vienkartinių plastmasinių stiklinaičių yra įvairiausių spalvų, todėl jos ir nedekoruotos, tik iškarpytos, jau yra gražios. Paimkite stiklinaitę ir ją sukarpykite juostelėmis iki ribos, kokio gylio indelio kiaušiniui norite. Tada juosteles reikia užkišti į priešais esantį kitos juostelės tarpą. Nepadarykite juostelių labai siaurų, nes bus sunku užkišti ir indelis praras formą, pradės „garbanotis“. Kad indelis būtų standesnis, į vidų galima įdėti spalvoto kartono juostelę.
O dekoruoti galima viskuo: plunksnomis, siūlais, kaspinėliais, popieriumi ir t.t.