Velykos yra svarbiausia daugelio krikščionių šventė. Sugrįžę iš bažnyčios namo, visi pasveikina su šventėmis namiškius ir kartu su visa šeima sėda už šventinio stalo. Didžiajai pavasario šventei galima pasigaminti originalių, šiuolaikiškų ir gardžių vaišių.
Ką šiemet ant Velykų stalo patieks supermamos?
Štai keletas forumo dalyvių jau išbandytų ir rekomenduojamų receptų:


 



Supermamos Sonatinos receptas - "Želė kiaušinių lukštuose":

Kiaušinio storgalyje smailu peiliu padarykite apie 1 - 1,5 cm skersmens skylutę ir iškratykite kiaušinio turinį lauk (vėliau panaudosite kiaušinienėms ir pyragams kepti). Skyluitę geriau daryti kiaušinio storgalyje todėl, kad kai smailagalys bus sveikas, gražiau atrodys jau pagaminti želė kiaušiniai. Tuščius lukštus iškaitinkite verdančiu vandeniu.

Pasiruoškite keleto rūšių (paveikslėlyje - vyšninės ir citrininės) želė, ant dugno įpilkite po kelis arbatinius šaukštelius želė, palaukite kol sustings. Vėliau dėkite įvairių uogų (atšildytų) ir užpilkite likusia želė.
Sudėkite į švarią kiaušinių dėžutę skylutėmis į viršų ir sušaldykite. Kai gerai sustings, atsargiai nulupkite lukštą, gražiai išdėliokite inde storgaliu žemyn.



Supermama Anestute siūlo pagaminti “Žuvies apkepą”:

3 arbatiniai šaukšteliai kvietinių miltų
400 ml pieno
75 g makaronų
ketvirtadalis poro
šaukštelis druskos
pipirų
400 g virtos žuvies
4 kiaušiniai
100 ml tarkuoto sūrio
50 ml džiuvėsėlių

Pagaminkite baltą tirštą padažą iš miltų ir pieno, jį atšaldykite. Įberkite virtų makaronų, plonai pjaustytų porų, prieskonių, sudėkite virtą žuvį (šviežia, sūdyta, rūkyta žuvis taip pat tinka). Įmuškite kiaušinius. Supilkite visą šį mišinį į riebalais išteptą kepimo indą. Užbarstykite tarkuoto sūrio, džiuvėsėlių. Kepkite 200-225 laispnių orkaitėje apie 40 min, kol masė pasidarys lygiai ir gražiai pageltusi. Patiekite su virtomis morkomis ir bulvėmis bei grietinės padažu.


Supermama Kaja siūlo kiaušiniais įdarytų agurkų receptą:

4 agurkai
konservuoto tuno skardinė
raudona paprika
2 virti kiaušiniai
sauja krapų
10 alyvuogių
4 šaukštai majonezo
druska, pipirai

1. Nulupkite agurkus, perpjaukite išilgai ir išskobkite sėklas.
2. Susmulkinkite kiaušinius.
3. Papriką supjaustykite kubeliais.
4. Tuną sutrinkite šaukštu ar šakute.
5. Alyvuoges supjaustykite griežinėliais.
6. Visus susmulkintus produktus sumaišykite su majonezu ir krapais.
7. Agurkų vidų pabarstykite pipirais ir sudėkite į juos įdarą.


Supermamos Elena ir akvilytė Velykų stalą puošia įspūdingu “Kelmu”:

Pamarinuokite kiaulienos šonkaulių juostą su prieskoniais, soja ir kt.
Paruoškite 0,5 - 1 kg faršo, pavyzdžiui, su apkepintomis morkomis, svogūnais, pievagrybiais (prieš tai apkepintais, kad išleistų sultis), džiuvėsiais, trupučiu grietinėlės, kiaušiniu ir prieskoniais. Tada iš šonkaulių juostos susukite "šulinį" (kad geriau laikytųsi, galima apjuosti lininiu siūlu). O į šį šulinį sudėkite faršą (nuo apačios iki pat viršaus). Kurį laiką kepkite orkaitėje apdengę folija, o pabaigoje ją reikia nuimti, kad “kelmas” gražiai apskrustų. Priklausomai nuo dydžio, “kelmas” kepa apie 1-1,5 val. Papuoškite “kelmą” žalumynais. Pjaukite patiekalą kaip tortą – gabaliukas šonkaulio ir truputis faršo.


Supermama bea desertui rekomenduoja pasigaminti obuolių-pudingo pyragą:

1 kg obuolių
100 g sviesto ar margarino
4 kiaušiniai
1,5 stiklinės cukraus
1 stiklinė miltų
1 stiklinė bulvių krakmolo
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 pakeliai vanilinio pudingo
1 litras pieno.

1. Tešla:
Margariną ar sviestą ištrinkite su stikline cukraus ir kiaušinio tryniais iki vienalytės purios masės. Ir toliau trindami po truputį dėkite miltus, išmaišytus su krakmolu ir kepimo milteliais, tada atsargiai įmaišykite išplaktus iki standumo baltymus.
2. Pudingas:
Išvirkite pudingą iš abiejų pakelių su litru pieno ir puse stiklinės cukraus.
3. Obuoliai:
Obuolius nulupkite ir sutrinkite “burokine” trintuve.
4. Kepimas:
Kepimo formą ištepkite margarinu ar sviestu bei pabarstykite džiuvėsėliais. Dėkite ¾ tešlos, ant jos - obuolius, karštą pudingą ir likusią tešlą. Kepkite 50 min., iki 1800C laipsnių įkaitusioje orkaitėje. Iškepus, pabarstykite cukraus pudra.


Supermama Springlet Velykoms gamina “Paschą”:

1 kg varškės,
8 kiaušiniai,
2 stiklinės cukraus,
200 g sviesto,
1 indelis grietinės,
migdolai, vanilė, razinos.

Varškę 3-4 kartus permalkite, išsukite kiaušinius su cukrumi. Permaltą varškę užkaiskite, verdama ji suskystėja. Į šiek tiek pravėsusią masę sudėti gabaliukais smulkintą sviestą, razinas, migdolus, vaniliną. Visą masę supilkite i kiaurasamtį, kurio dugnas išklotas marle. Palikite nusivarvėti. Dėkite masę į šaldytuvą. Kitą rytą perkelkite patiekalą į lėkštę ir papuoškite migdolais.


Dar daugiau kulinarinių idėjų Velykų stalui rasite Forume!