{mosimage}Naujųjų šventės jau ne už kalnų, kiekvienas iš mūsų turbūt nors trumpam išlįsime iš namų ir užsuksime pas ką nors į svečius. O svečiuose, žinoma, mūsų lauks gardumynais, kuriais šiokiadieniais ne kiekvienas pasimėgaujam, nukrautas stalas. Norisi  visko, tačiau visai nesinori kankintis dėl persivalgymo.
Ar galima išspręsti šią dilemą? Žinoma galima! Štai keletas naudingų patarimų:

Pasistenkite valgyti tai, kas greit virškinama. Pirmiausiai - salotas ir patiekalus, pagamintus derinant produktus, virtus bei pertrintus valgius.

Atsisakykite labai ilgai gaminamų patiekalų - keptos mėsos, sūdytų, marinuotų bei rūkytų valgių. Nepradėkite vaišių nuo riebių patiekalų - riebalai mažina skrandžio sulčių sekreciją ir lėtina virškinimą.  Visa tai padės jūsų organizmui maksimaliai greitai įsisavinti visa kas suvalgyta ir nesijausite po valgio apsunkę.

Nesusiviliokite  egzotiškais patiekalais - geriau tai, prie ko yra pripratęs jūsų organizmas. Patikėkite, net tradicinė mišrainė, paruošta rūpestingos šeimininkės, suteiks jums nė kiek ne mažesnį malonumą, nei egzotiškų vaisių ar jūros gėrybių patiekalai, o ir jūsų skrandžiui tai patiks žymiai labiau už bet kokią egzotiką.  Jei vis dėlto norisi paragauti kažko neįprasto, ragaukite po to, kai jau būsite šiek tiek įprastai užvalgę.

Žalios daržovės padėtų skrandžiui suvirškinti neįprastą patiekalą, o jose esanti ląsteliena "surištų" daugelį medžiagų, galinčių sukelti virškinimo sutrikimų. Ir, žinoma, nepažįstamus patiekalus ragaukite ypač atsargiai, net jei tas kažkas pasirodė jums nepaprastai skanu, geriau apsiriboti "degustacine" porcija.

 Neverta ragauti visko iš eilės - geriau rinktis keletą patiekalų. Nedidelė produktų įvairovė, patekusi į skrandį, garantuoja greitą virškinimą ir gerą savijautą po valgio. Be to, kuo mažiau valgote, tuo mažiau rizikuojate atsitiktinai suvalgyti nesuderinamus produktus. Jei vis dėlto nusprendėte paragauti visko kas padėta jums prieš akis, stenkitės valgyti po truputėlį, kartkartėmis suvalgydami ir žalių daržovių salotų.

 Nepulkite visko išragauti per pirmąsias 20-30 viešnagės minučių, net jei prieš tai nevalgėte visą dieną. Nes pirmieji sotumo jausmo signalai pajuntami tikrai neiškart ir jei jūs pulsite greit prisivalgyti, galite "prasilenkti" su jais ir suvalgyti per daug. Geriau įsidėkite į lėkštę šiek tiek salotų, ir skirkite pirmąjį pusvalandį svečiuose pokalbiams, tik po to vaišinkitės. Ir, žinoma, stenkitės įvertinti savo galimybes, kad paragautumėte ir šaltų užkandžių, ir karštų patiekalų, ir desertų.

 Stenkitės valgyti lėtai. Nesigėdykite užstalėje kalbėti, pakilkite nuo stalo - tai padės organizmui greičiau suvirškinti maistą. Jei vis dėlto "persūdėte" ir suvalgėte per daug, išgerkite taurę nesaldaus vyno - jis 10-15 min pagreitins skrandžio darbą ir padės jam išsilaisvinti nuo maisto pertekliaus.

Skanaus!
  
Šaltinis: www.km.ru