Geriausia draugė po gimdymo dėvi trim dydžiais didesnius drabužius... Kai kaimynų vaikai ima dūkti, mano buto sienos dreba ir šviestuvas linguoja... Iš darbo atleido kolegę, kuri nuolat slaugė sergančius vaikus ir dažnai buvo nedarbinga... Draugės vaikas nuolat zyzia ir kelia isterijas... Žvelgdama į visa tai iš šalies nejučia klausiate: ar tie vaikai iš tiesų reikalingi?

"Mano gyvenimas įdomus, aš daug dirbu ir keliauju, turiu laiko pomėgiams ir susitikimams su draugais. Ar man reikia visa tai išmainyti į sauskelnes ir bemieges naktis?" - Pastaruoju metu vis daugiau žmonių sąmoningai nusprendžia neturėti vaikų. JAV tokie žmonės vadinasi „childfree”. Šiai kategorijai nepriklauso tie žmonės, kurie negali susilaukti vaikų dėl rimtų sveikatos sutrikimų ir tie, kurie atideda tėvystę „vėlesniems laikams“, arba niekaip neapsisprendžiantys. Tikrasis „childfree“ žmogus galėtų susilaukti vaikų, bet sąmoningai renkasi jų neturėti. Štai keletas dažniausių priežasčių, kodėl jie taip nusprendžia:

• Priešiškumas vaikams. Žmogų erzina kitų vaikai ir jis nenori turėti savų;
• Baugina atsakomybė; baimė nepamilti vaiko;
• Noras turėti daugiau laisvo laiko sau: kūrybai, kelionėms, bendravimui ir t.t.;
• Nerimas dėl savo sveikatos. Gimdymas neretai būna apipintas įvairiomis baimėmis ir nelaimingai pasibaigusiomis istorijomis;
• Baimė susilaukti nesveiko kūdikio. Šiais laikais apsigimimų skaičius labai didelis;
• Nenoras paleisti vaiką į pasaulį, kuriame nuolat vyksta įvairios katastrofos, žūsta žmonės ir t.t. Yra žmonių, kuriems iš tiesų neramu dėl apokalipsės, ekologinių katastrofų ir trečiojo pasaulinio karo...

Kiekvienas mūsų gali turėti savų priežasčių nesusilaukti vaikų. Kažkam vaikiška lovytė niekaip „neįsipaišo“ į nepriekaištingai dizainerio sukurtą būsto interjerą, o kažkam nesinori su vaiku glaustis vieno kambario bute.

Bet kokiu atveju, priežastis turėtų būti iš tiesų labai rimta. O moteris turi būti visiškai tikra, kad jos mąstymas nepasikeis prabėgus ne vieneriems metams. O gal ji ims gailėtis, tačiau bus per vėlu susilaukti vaikų?

Ar esate „childfree“?

Jei neplanuojate turėti vaikų nei artimiausioje, nei tolimiausioje ateityje, vis tiek verta dar kartą apsvarstyti savo pasirinkimą. Žinoma, kiekvienas mes turime teisę susikurti tokį gyvenimą, kokio trokštame, ir niekas neturi teisės mūsų teisti. Tačiau dar vienas pasvarstymas gali padėti išvengti nepataisomos klaidos, arba galutinai sustiprinti savo nuostatas ir niekada nebegrįžti prie šio klausimo. Prieš įsirašydamos į „childfree“ gretas, įsitikinkite:

- kad nepapuolėte į kitų nuomonės pinkles

Jei jūsų vyras kategoriškai nusistatęs prieš vaikus, o jūs pati neturite aiškios nuomonės, jis gali mėginti jus įtikinti, o po kurio laiko jau imsite manyti, kad iš tiesų nenorite vaikų. Jis jausis puikiai, o jūsų prigimtiniai siekiai bus užgniaužti. Galbūt vėliau labai gailėsitės.

- kad neturite nepilnavertiškumo kompleksų, ar nenuvertinate savęs?

Jei visada manėte, kad esat baisi nevykėlė, tai ką jau ten kalbėti apie vaikų auginimą! „Net gėlės mano namuose neauga... Aš net kaktusą sugebėjau numarinti, tai su motinyste susitvarkyti garantuotai nepavyks, geriau nė nemėginsiu.“  Iš tiesų tai pati gamta tuo pasirūpina. Jei gėlininkėmis sugeba būti ne kiekviena, tai motinystės instinktu apdovanotos beveik visos (išimčių pasitaiko labai retai). Jūsų abejonės ir baimės rodo tai, kad labai atsakingai ir rimtai žiūrite į vaikų auginimą, todėl taptumėte puikia mama!

- kad nemąstote stereotipiškai

„Po gimdymo moterys baisiai sustorėja, jos praranda gerus darbus, tampa neįdomios savo vyrams ir draugams. Žodžiu, jos iš moterų pavirsta mamytėmis“. Jei jums patinka taip manyti – jūsų reikalas! Tačiau daugelis moterų po gimdymo greit atgauna buvusias formas ir net sulieknėja. Jos išlieka gražios ir įdomios aplinkiniams. O susilaukę vaikų moterys tampa dėmesingesnės ir atsakingesnės, o tai - puikios darbuotojos savybės!

- kad neieškote „kabliukų“, o sugebate įžvelgti ir teigiamus dalykus

Jūs pastebite tik tuos vaikus, kurie blogai elgiasi, kurie „tampo nervus“ savo tėvams. Natūralu, kad viešose vietose labiau atkreipiate dėmesį į kaprizingus vaikus, kurių „koncertų“ neįmanoma neišgirsti, o ne į ramius, švelnius ir besišypsančius mažylius. Pasistenkite būti objektyvesnė!


Ne, jūs neprivalote gimdyti tik todėl, kad jūsų mama ar anyta jau seniai svajoja apie anūkėlius. Ir tikrai ne dėl geresnės demografinės situacijos šalyje tai verta daryti. Tačiau verta gerai pagalvoti prieš atsisakant motinystės džiaugsmų. Pirmoji kūdikio šypsena ir pirmas ištartas žodis suteikia tokį džiaugsmą, kad jo net nėra su kuo palyginti šiame pasaulyje!