Šeima pagausėjo – susilaukėte dar vieno vaikelio – ir dėmesio nuo šiol prireiks kelis kart daugiau. Kaip elgtis, kad vyresnysis vaikas nepajustų, kad su mažylio atsiradimu baigėsi jo vaikystė? Ar sesės ir broliai konkurentai? Ir ką daryti, jei penkiametis-šešiametis pirmagimis staiga pradeda reikalauti čiulptuko, panešioti ir t.t.?


Kažin, ar antrąjį vaikutį suplanavote tik todėl, kad vieną dieną pirmagimis pasiskundė, jog neturi su kuo žaisti ir jam vienam liūdna. Šį sprendimą priima ir įgyvendina tėvai. Todėl vyresnėlis neprivalo nuolat rūpintis mažuoju. Nereikia jam vis priminti: „Tu dabar didelis, turi rūpintis mažiuku“. Ar iš tiesų taip yra? Juk jo sutikimo niekas neklausė. Vyresnysis vaikas – tai ne auklė, kuriai nereikia mokėti algos.

Pakalbėk su manim, mama

Apie, tai, kad šeima netrukus pagausės, vyresnėliui būtina papasakoti. Tik neiškart. Palaukite, kol praeis sudėtingiausias pirmas nėštumo trimestras (kol vargins nuovargis, mieguistumas, nuotaikų kaita ir pykinimas). Nereikia, kad prasta mamos savijauta vaikui  asocijuotųsi su mažylio atėjimu.

Kaip papasakoti? Stebėkite savo vaiką, kas jam geriausiai sekasi: stebėti, analizuoti ar klausytis? Jei jis „stebėtojas“ – pasakojimą iliustruokite paveikslėliais. Jei vaikas – „klausytojas“ – pasakokite jam , arba duokite paklausyti specialų įrašą „Iš kur atsiranda vaikai“. O jei auginate tipišką kinestetiką, leiskite jam priglusti prie pilvuko, kai jausite mažylio judesius įsčiose. Galima naudoti visas metodikas iškart. Jei vyresniajam daugiau nei 4 metai, galite nusivesti ir į ultragarso tyrimą.

„Naudingas“ broliukas

Gimus mažyliui, vyresnėlis gauna nemažai naudos: mama visą laiką namuose, čia pat, ne taip kaip tuomet, kai dirbdavo. Su ja galima kasdien išeiti pasivaikščioti, nes mažyliui kasdien reikės pabūti lauke. Visa tai būtina papasakoti vyresniajam. Akcentuokite tai, kad šeimos pagausėjimas – vieni pliusai!

Atgal į kūdikystę!

Gimus mažyliui mamos meilės turi užtekti visiems. Vyresnysis vaikas gali džiaugtis ir rūpintis mažyliu, bet tuo pat metu pradėti čiulpti pirštuką, „pamiršti“ puoduką ir šlapintis į kelnes, užsigeisti mamos pienelio, atsigulti į vežimuką, prašytis panešiojamas ant rankų ir t.t. Šie užslėpti pavydo ženklai veržiasi išorėn ir turėtų atkreipti jūsų dėmesį. Neverta apeliuoti į logiką ir moralizuoti: „Tu jau didelis/-ė, ir kaip tau ne gėda?“ Šį periodą teks išlaukti. Nepykite ant vaiko, nesibarkite ir nebauskite.

Juk žinote, ko vaikas siekia? Taip – dėmesio, kuris anksčiau priklausė jam vienam. Gerai apgalvokite, kiek laiko skiriate vienam ir kitam vaikui, kiek šilumos meilės ir švelnumo jiems padalijate. Galbūt reikia kažką pakoreguoti?

Dovanėlė

Pasistenkite nugludinti aštrius kampus. Dažniau sakykite: „mes“, „mūsų šeimynėlė“, „mūsų vaikai“. Prieš gimdymą įspėkite vaiką, kad kurį laiką būsite gimdymo namuose, o iš jų grįšite jau su mažyliu. Nuvažiuokite kartu į parduotuvę ir išrinkite kažką naujagimiui dovanų nuo pirmagimio. Arba tegu pats pagamina dovanėlę.

Ramybė

Neramu, kad vyresnėlis kenčia, kad jam trūksta dėmesio ir meilės? Svarbiausia dabar apsišarvuoti geležiniu pasitikėjimu savimi – jūs susitvarkysite, kitaip ir būti negali! Kuo mažiau jaudinsitės ir graušitės, tuo lengviau viskas praeis.