Daugelis mūsų užsienio kalbos mokėmės mokykloje, universitete ar kursuose. Ir galiausiai ateina momentas, kai reikia pradėti kalbėti. Staiga supranti, kad negali ištarti nė žodžio. Psichologai sako, kad tokią akimirką visos jėgos ir energija išeikvojami savo nekompetencijos išgyvenimui. Vietoje to, kad pamėgintume dar ir dar kartą, mes pasimetam, susinervinam ir tylim.


Išspręskite vidines problemas
. Labai dažnai suaugusius lydi vaikystės traumos ir patirtys. Jei vaikas mokydamasis užsienio kalbos už kiekvieną nesėkmę buvo baramas, jam suaugus šios dvi panašios situacijos nesąmoningai perdengia viena kitą. Tos situacijos, kuriose žmogui prireikia užsienio kalbos, vertinamos priešiškai: jam atrodo, kad jis bus visą laiką vertinamas, todėl ima jų vengti. Žmogus neįvertina savo jėgų ir labai sureikšmina kitų nuomonę apie save. Šį nejaukumą ir baimę gali įveikti visiškai kitoks bendravimo principas su kitakalbiais – tarpusavio suinteresuotumas.

Reikia tikslo. Kol mes koncentruojamės stengdamiesi taisyklingai ištarti frazę, pamirštame pragmatinį bendravimo tikslą. Neturint konkretaus tikslo, galima metų metus tobulintis kalbos kursuose, tačiau taip ir neprabilti. Tik tuomet, kai užsienio kalbą suvoksite kaip konkrečios užduoties sprendimo būdą, pradėsite kalbėti ja nemąstydami apie tarimą ar gramatiką.

Atsiverkite pasauliui. Prabilti kita kalba labai padeda „kultūrinis smalsumas“: troškimas pažinti kitą šalį iš vidaus.   Tai sudėtinga, ir prilygsta kūrybiniam procesui, kuris padeda praplėsti akiratį ir pažinti pasaulį, suvokti savo vietą jame.

Ką daryti? Įsivaizduokite, kad gatvėje, kiek laužyta kalba,  į jus pagalbos kreipėsi užsienietis. Išanalizuokite savo emocijas: ar jaučiate susierzinimą ir pyktį, kad jo lietuvių kalba nepakankamai tobula? Prisiminkite tai kaskart, kai teks prabilti užsienio kalba.

Arba įsivaizduokite patį blogiausią variantą, koks tik galėtų nutikti, jei nesugebėsite išreikšti savo minčių kita kalba. Tokiu būdu jūs aiškiau suvoksite savo baimes.

Prisiminkite sėkmę. Teigiama bendravimo užsienio kalba patirtis padeda labiau pasitikėti savo jėgomis. Prisiminkite tai sunkiomis akimirkomis.

Patarimai kitiems. Jei keliaujate su žmogumi, kuriam nesiseka bendrauti užsienio kalba, nereikia jo kaltinti, bet ir negalima tapti jo „aukle“. Nesistenkite už jį visko pasakyti, bet ir netaisykite, jei jis suklydo. Tiesiog pasidžiaukite kiekviena fraze ir būkite pasirengę padėti keblioje padėtyje – priminti įstrigusį žodelį.