Vaikui pradėjus eiti į mokyklą, be eilinių rūpesčių dėl aprangos ir kanceliarinių prekių, tėvų pečius slegia ir kitos mintys: ar vaikas, grįžęs po pamokų, pateko į namus? Ar sugebėjo savarankiškai atsirakinti duris? Ar, pasilikęs namuose vienas, jis jaučiasi saugiai?
O gal vaikas šiuo metu sėdi laiptinėje ir laukia kol grįšim iš darbo?...


Jei Jūsų vaikas gali be pastangų varstyti duris, tai dar nereiškia, kad jo silpnos rankos galės išjudinti durų spynos mechanizmą. Pasak spynomis prekiaujančios firmos ASSA Lietuva generalinio direktoriaus Kęstučio Tarailos, tokių atvejų, kai vaikas negali patekti namo dėl prasto užrakto, pasitaiko kiekvienais metais, o ypač padaugėja mokslo metų pradžioje. “Kartais tenka kviesti pagalbą vien tam, kad įleistumėme į butą iš mokyklos sugrįžusį vaiką. Tėvams tai bereikalingas nervų tampymas, o vaikui – psichologinė trauma” – pasakoja K.Taraila.

Popietė laiptinėje

Dar blogesnėje padėtyje atsiduria jautresni vaikai, kurie, grįžę iš mokyklos ir nepatekęs į butą, neskambina tėvams, o nusprendžia palaukti jų grįžtant namo tiesiog laiptinėje. Kai mobilieji telefonai dar nebuvo visiems prieinami, taip nutikdavo dažnam vaikui. Paprastai vaikas už durų lieka dėl senos arba pigios, neaiškaus ir nepatikimo gamintojo spynos. Problemų kyla ir su spynomis, kurių mechanizmai masyvūs: daug „liežuvėlių“, skląsčių, jos sunkios. “Vaikams kartais tiesiog sunku įveikti abejotino patikimumo spynas. Juk raktas vaiko rankose turi išjudinti visą spynos mechanizmą” – teigia K.Taraila. Dažniausiai tokios spynos gaminamos iš minkštos ir nekokybiškos medžiagos, nepritaikytos ilgalaikiam tarnavimui. Lietuvoje dar dažni atvejai, kai prieš porą mėnesių nupirkta spyna su žyme “patikima”, nepateisina jai klijuojamo kokybės ženklo, ir ją tenka vėl keisti.

Patikimumo garantas - sertifikatas

Spynos galiojimo laikas svyruoja nuo poros mėnesių iki keleto metų. K. Taraila tvirtina, kad nei spynos dydis, nei užrakto liežuvėlių ilgis ar kiekis negarantuoja spynos ilgalaikiškumo. Specialistų teigimu, masyvios ir iš pažiūros patikimos spynos, gali būti “kliūčių ruožas” vaikui, tačiau nesunkiai būti įveiktos vagišių. Be to, jas nelabai patogu naudoti.

Šiais laikais spynos patikimumą ir tvirtumą apsprendžia ne masė ir sudėtinga skląsčių sistema, o spynos mechanizmo konstrukcija, preciziškas pagaminimas ir svarbiausia – naudojamų medžiagų kokybė. Spynų ekspertai rekomenduoja pirkėjui reikalauti spynos kokybės sertifikato LST EN 12209. Šis sertifikatas garantuoja tiek preciziškos gamybos, tiek panaudotos medžiagos aukštą kokybę, bei ilgalaikį tarnavimą.

Saugiausia - dvi spynos

Saugumo sumetimais, buto duryse rekomenduojama įrengti dvi spynas. Vieną – eilinę, kuri užsirakina iš vidaus paprastu skląsčiu. Antrąją spyną – patikimą, rakinamą tiktai raktu tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės. Tokiu būdu, vagis patekęs į namus pro langą, negalės paprastai išnešti turto per duris. Vienintelis tokios patikimos sistemos trūkumas – pernelyg aukštai pakabinta skląstis, kurios vaikai nepasiekia.

Spynų ekspertas K. Taraila pataria, kad, nenorint apsunkinti vaikų daugybe skirtingų užraktų bei raktų, vietoj dviejų spynų galima įsigyti ir vieną – turinčią ir skląstį, ir raktą. Esant namie, galima atidaryti ir uždaryti duris naudojant skląstinį mechanizmą, o, paliekant namus tuščius, juos galima užblokuoti taip, kad niekam be rakto nepavyktų jų atidaryti. Šios spynos atitinka visus patikimumo ir tvirtumo reikalavimus, o mažiems vaikams kelia mažiau rūpesčių. Kaip sena tiesa byloja, prekės, kuri būtų ir pigi, ir gera, tiesiog nėra, kiekvienas privalo pasirinkti tarp pigumo ir savo vaiko saugumo.