Visi santykiai pradžioje būna romantiški. Nekantraudami laukiame susitikimų, tikimės, kad šis žmogus mylės mus visą gyvenimą, rašome meilės žinutes ir laiškučius, apgaubiame mylimuosius meile ir dėmesiu... Laikas bėga, o romantika pamažu nyksta. Tai nutinka taip dažnai, kad net vadinama dėsningumu. Bet tai neteisinga! Ar jums patinka tai, kad nustojote būti vienas kitam tokie dėmesingi, kad prapuolė seksualinis susidomėjimas, kad nustojote ruošti staigmenas ir nebedegate nekantrumu prieš susitikimus?

Romantika neturi pradingti – gamtos ne taip surėdyta. Jei romantikos nebeliko, tai ženklas, kad jausmai atvėso ir žmonės ėmė tolti vienas nuo kito. Kodėl taip nutinka? Egzistuoja 3 pagrindinės priežastys: nusivylimas, skriauda ir suvokimas, kad žmogus priklauso tau (kaip daiktas).

Nusivylimas. Žmonės kartas nuo karto nusivilia vienas kitu. To neįmanoma išvengti. Iš pradžių mes nepastebime partnerio blogųjų savybių ir matome tik gerąsias. Po kurio laiko pažįstame žmogų geriau ir kai kurios jo savybės nuvilia. O nusivylę prarandame susidomėjimą.

Skriauda. Pasitaiko, kad įžeidžiame vienas kitą. Vieni įžeidinėja dažniau, kiti – rečiau. Mus skaudina neištesėti pažadai, nepasakyti ar pasakyti žodžiai, nepaisomi mūsų poreikiai, pamirštos svarbios sukaktys ir t.t. Skriauda verčia  mus užsisklęsti savyje.

Suvokimas, kad žmogus priklauso tau (kaip daiktas). Kai santykiai jau susiklosto, dažniausiai juos vainikuoja santuoka ir bendras gyvenimas, dėmesio centre atsiduria karjera, draugai, pomėgiai, vaikai... Ar po viso to santykiai išlieka tokie patys? Vargiai. Kai tik pradedate žiūrėti į savo partnerį, kaip į nuosavybę, jūsų santykiai atšąla.

Štai keletas naudingų patarimų:  

• Matykite savo partneryje žmogų, turintį ir trūkumų, ir puikių savybių, bet neidealizuokite jo. Būkite pasirengę ir supykti, ir atleisti, o svarbiausia – žmogus jus įžeidžia ne dėl to, kad nemyli, o todėl, kad jis nėra tobulas.

• Neslėpkite nuo partnerio susikaupusių neigiamų emocijų, skriaudos, nusivylimo ir būtinybės kažką keisti. Kalbėkitės apie tai ir spręskite problemas kartu. Diskusijose gimsta tiesa.

• Sakykite savo partneriui, kaip stipriai jį mylite, lyg tai būtų paskutinio jūsų susitikimo akimirka.

• Kad romantiški santykiai neišblėstų, reikalingas nuolatinis fizinis kontaktas. Jei jau kurį laiką padarėte „pertraukėlę“ ir nebejaučiate noro atnaujinti intymius santykius, nepasiduokite – mėginkite ir greit pajusite, kad troškimai pamažu sugrįžta, o užmegzti kontaktą darosi vis lengviau.