Rūpindamiesi savo vaikų mityba, tėveliai ima vykdyti „neįmanomą misiją“. Dažniausiai, jie iš vaikų reikalauja per daug.
Kad tėvai geriau suprastų, ką ir kiek valgo vaikai, jiems reikia žinių apie mažylių fiziologiją ir vystymąsi.
Štai keletas faktų , padėsiančių susigaudyti, kaip mažyliai auga ir valgo.


1. Sulaukęs vienerių, vaikas nustoja taip intensyviai augti. Per pirmus metus jis gerokai paauga: vidutiniškai, svoris padidėja 3 kartus, o ūgis – 25 cm. Nuo vienerių augimo tempas sulėtėja. Antraisiais gyvenimo metais vaikas auga maždaug 1/10 lėčiau, ir tai yra normalu. Jei jis ir toliau augtų taip pat greitai, kaip pirmaisiais metais, tai reikštų, kad mažylis serga rimta liga.

2. Vienerių metų vaikui reikia mažiau kalorijų, nei anksčiau. Augančio vaiko kūno linijos keičiasi, pamažu jis netenka „kūdikio riebaliukų“. Dėl proporcijų pokyčių, lėtėjančio augimo tempo, organizmui reikia mažiau energijos. Todėl tėvams atrodo, kad 2-5 metų vaikai valgo per mažai. Tačiau šis reiškinys yra normalus.

3. Vaikų skonis permainingas. Vaikas gali valgyti vienus ir tuos pačius produktus ilgą laiką, o po to staiga jų nebemėgti. Be jokios aiškios priežasties vaikas gali noriai valgyti keletą dienų, o po to atsisakyti maisto. Vaikai apskritai retai kada valgo vienodą maisto porciją nuolatos.

4. Vaikai nuo pat gimimo mėgsta saldų, o ne rūgštų maistą. Pirmiausiai mažylis susipažįsta su mamos pieno skoniu, o jis labai saldus. Visus kitus skonius jis pažįsta vėliau ir jo skonis formuojasi pamažu. Galima jam siūlyti pačių įvairiausių produktų, tačiau vaikas gali ir toliau mėgti tik saldų maistą.

5.  Vaikai atsargiai ragauja naujų produktų. Nors kartais atrodo, kad į vaiko burnytę keliauja viskas iš eilės (tabletės, sagos, žaislai ir t.t.), tačiau rinkdamiesi ką valgyti jie tampa labai išrankūs. Kad ir kaip mažylis priešintųsi, jo racioną turi papildyti nauji produktai. Jei vaikas itin užsispyręs, nesiūlykite daugiau nei 1-2 naujovių per savaitę. Nesielkite agresyviai, neskubėkite, nes tai ilgas procesas.

6. Jei manote, kad 2-5 metų  vaikas 3 kartus per dieną valgys vienodai dideles porcijas maisto, labai klystate. Tai neįmanoma. Gali būti, kad mažylis suvalgys sočius pusryčius, bet per pietus visko nepabaigs ir galbūt visai nenorės vakarienės.

7. Vaiko apetitas mažėja vakarop. Tai turėtų žinoti dirbantys tėvai, kurie valgantį vaiką mato tik vakare. Neverskite mažylio vakarieniauti labai sočiai.

8. Ne visi vaikai mėgsta valgyti. Kaip ir suaugusieji. Kai kurie žmonės jaučia malonumą ragaudami gardų maistą, o yra tokių, kurie valgo tik todėl, kad tai gyvybiškai būtina. Kiekvienas vaikas turi savų įpročių.  Sudarinėdami vaiko valgiaraštį turite į juos atsižvelgti ir nereikalauti neįmanomo.