Iki atlyginimo mokėjimo dienos liko visai nedaug, bet piniginėje jau švilpauja vėjai, jūs ir vėl keliaujate pas draugus ar artimuosius skolintis pinigų. Kas tos skolos – lemtis, ar tiesiog neorganizuotumas? Kas iš mūsų gali pasigirti, kad niekada nesiskolino? Paprastai, skolų turėjimas žmogui sukelia neigiamų emocijų, jos slegia. Skolininkai elgiasi skirtingai: vieni tampa aktyvūs ir ieško būdų greičiau atiduoti skolas, kiti – nuleidžia rankas ir plaukia pasroviui bejėgiai ir priklausomi. Tad kodėl mes vis skolinamės ir skolinamės?

Be pinigų aš – niekas

Kad geriau suprastume tokio poelgio mechanizmą, reikia savęs paklausti: „Ką aš jaučiu, kai esu „plikas - basas“? Be pinigų aš – niekas. Aplinkiniams aš – vargo pelė. O jei man  kas atsitiks ir skubiai prireiks pinigų? Mintyse iškart gimsta daugybė prielaidų nenumatytoms išlaidoms. Senoliai sako: ko bijosi, to ir sulauksi. O juk baimės – tai tie patys norai, tik pažymėti minuso ženklu. Mūsų pasąmonė pagauna tik troškimo jėgą, nepaisydama kokį – teigiamą, ar neigiamą – užtaisą jis turi. Būtent dėl to mūsų sąskaitos dar išauga tuo periodu, kai savų pinigų nebeturime. Skolos gimdo naujas skolas.

Be pinigų nėra ir laimės
 
Kas jums yra laimė? Laisvė, nepriklausomybė, ramybė dėl rytdienos? Daug kam atrodo, kad visa tai galima pasiekti tik turint pinigų. Mąstymo stereotipai. Taip, iš tiesų pinigai yra ypatinga substancija. Tačiau prieš kažką suteikdami, jie gali labai daug atimti. Jūs tikitės, kad pinigai suteiks laisvę ir nepriklausomybę? Būtent jas ir prarasite. Ir nesvarbu, ar pinigai bus uždirbti, pasiskolinti, ar laimėti loterijoje. O kiek ilgai būsite užtikrintas dėl rytojaus?

Skolintis - patogu?

Daugelis į skolas reaguoja taip, lyg jos būtų neišvengiamos ir nebeįsivaizduoja savo gyvenimo kitaip. Jie neslepia savo problemų nuo aplinkinių, mėgsta pasiskųsti. Psichologai mano, kad tokie „nevykėliai“ suinteresuoti turėti nemalonumų (nors to ir nepripažįsta). Jie bijo atsakomybės: pakeisti darbą į geresnį, kontroliuoti šeimos išlaidas ir t.t. Jiems naudinga sukelti kitų gailestį ir užuojautą, nes taip pasijunta reikšmingi ir gauna dėmesio. Tik yra kur kas konstruktyvesnių būdų atkreipti į save dėmesį: atskleisti savo individualumą, tapti finansiškai nepriklausomu ir t.t.

Daugelis psichoanalitikų mano, kad kredituose paskendę žmonės serga rimta, sunkiai pagydoma, liga. Kai kuriose šalyse jau atsiranda anoniminių kreditomanų klubai. O juk jei ir neįsigysite taip trokštamo daikto, ar gyvenimas dėl to pasikeis iš esmės? O skolos visada susiję su rizika. O jei rytoj neteksite darbo?

Gyvenimas be skolų

Sunkumų gyvenime neišvengsime, o skolų – galime. Reikėtų pasiryžti nors kartą paeksperimentuoti. Pripažinkite, kad „bankrutavote“, įvertinkite situaciją ir veikite:

• Keiskite įsitikinimus: „Aš tikiu, kad pinigų užteks viskam. Aš galiu uždirbti tiek, kiek noriu.“

• Pasitikėkite savimi, pagirkite ir paskatinkite save už pasiekimus.

• Būkite sau sąžiningas. Ar ne per dažnai skolinatės? Ar visada atiduodate skolą laiku? Prisipažinkite, jog nedarote nieko, kad uždirbtumėte daugiau. Savo silpnybių pripažinimas – pusė problemos sprendimo.

• Įvertinkite pinigais savo darbą: kiek pastangų įdedate ir kiek už tai gaunate? Gal metas keisti darbą?

• Įvertinkite visas praėjusio mėnesio išlaidas. Ar tikrai visos buvo būtinos? Ką pakeistumėte, jei galėtumėte sugrįžti atgal? Kai tik pamatai, kur iššvaistai savo pinigus, iškart paaiškėja, ką reikia keisti.

• Kontroliuokite išlaidas pozityviai: „Aš geriau pataupysiu pinigus geresniam daiktui“ „Man svarbiausia daiktų kokybė, o ne kiekybė“ „Aš visada žinau, kiek turiu pinigų ir kam juos išleidžiu“.

• Išlikite finansiškai nepriklausomas nuo artimųjų. Tai darykite taktiškai, supratingai ir su humoru. 

• Impulsyviai rinkitės tik nebrangius daiktus. Jei abejojate dėl pirkinio – geriau atsisakykite.

• Svajokite ir tikėkite. Mintimis stimuliuodami pinigų srautus mes traukiame pinigus į savo gyvenimą.

• Pradėkite taupyti. Kaskart atidėjęs šiek tiek pinigų, būtinai pasijusite turtingesnis.

• Kartais pakelkite sau nuotaiką malonia smulkmena.

• Būkite dosnus kitiems, nesitikėdamas nieko mainais. Kas duoda – tas ir gauna.