Visi žinome, kad valgymas - vienas iš didžiausių gyvenimo malonumų.
Kiekvieną dieną apsilankome maisto prekių parduotuvėse. Natūralu, kad dažnai kyla klausimas, ką pateikti pietums ar vakarienei.
Vis dažniau vartotojai susimąsto, kad maisto produktai ir patiekalai būtų ne tik saugūs ir kokybiški, bet ir sveiki.

 

Žmogaus gyvenimo trukmę lemia:

• 20 % - paveldimumas
• 20 %  -aplinkos poveikis
• 10 %  -sveikatos priežiūra
• 50 % - gyvensena

Vienas iš svarbiausių veiksnių, nuo kurio priklauso gyvensena – sveika, subalansuota mityba. Sveikos mitybos skatinimas – prioritetinis Pasaulio Sveikatos Organizacijos maisto, fizinio aktyvumo ir sveikatos strategijos uždavinys.


Išskiriami trys sveikos mitybos principai:

• Nuosaikumas. Tai pagrindinis sveikos mitybos principas. Svarbu žinoti, kad net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

• Įvairumas. Nė vienas maisto produktas neturi visų maisto medžiagų (žmogaus organizmui su maistu jų būtina gauti apie 40). Tik vartojant įvairius augalinius ir gyvūninius maisto produktus bus visiškai patenkinti organizmo poreikiai.

• Balansuotumas. Mitybos subalansavimas – tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose.

Visavertė mityba yra sveikatos pagrindas. Todėl verta pagalvoti, kokį produktą dėti į pirkinių krepšelį, ar iš pasirinktų produktų galima pagaminti saugų, kokybišką, sveiką patiekalą.


Šaltinis: www.vmvt.lt