Paslaptingas ir nepakartojamas laukimosi metas... Hormonų pertvarkos dėka moters organizmas atjaunėja. O kodėl neišnaudojus šio dėkingo periodo ir nepradėjus „naujo gyvenimo“? Juk įmanoma pamažu priprasti prie sveikos gyvensenos ir lieknėti. Kažkas pamanys, kad juokaujame – kaip gali sulieknėti besilaukianti, kai paprastai svorio priauga? („Protingos knygos“ rašo, kad – iki 12 kg, tačiau realybėje šis skaičius šokteli iki 15-20 kg). Nejuokaujame.


Jei nėštumo ir žindymo metu laikytųsi tam tikrų mitybos taisyklių, bet kuri sveika moteris galėtų ne tik nepriaugti antsvorio, bet ir nusikratyti tų nereikalingų kilogramų, kurie susikaupė dar iki nėštumo.

Pradėkime nuo papildomų kilogramų sąvokos. Iš ko jie susidaro?
Suskaičiuoti paprasta:

1. Nėštumo pradžioje organizmas strategiškai sukaupia apie 1-1,5 kg riebalų atsargų pilvuko srityje – tai papildoma augančio vaisiaus apsauga;
2. Vaisiaus vandenys sveria apie 1 kg;
3. Optimalus kūdikio svoris prieš gimimą – 3,5 kg;
4. Placentos svoris 0,5-0,7 kg;
5. Krūtų, gimdos bei kraujotakos padidėjimas – iki 2 kg.

Vadinasi, normalu, jei priaugsite 8-10 kg. Kitaip tariant, jei nėštumo eiga buvo normali ir iki gimdymo nėščioji priaugo 10 kilogramų, vadinasi jos svoris palaipsniui mažėjo. Kieno sąskaita galima sulieknėti arba nepriaugti antsvorio nėštumo metu (be abejo, nepakenkiant vaisiui ir rūpinantis jo sveikata)?

• Sveikas maistas, jokių pusfabrikačių ir rafinuotų produktų;
• Mityba praturtinta natūraliais vitaminais, mineralinėmis druskomis ir mikroelementais;
• Teisingas maisto porcijų paskirstymas visai dienai;
• Ypatinga paskutinio nėštumo trimestro dieta.

Dabar apie viską iš eilės:

Sveika mityba

Visi žino, kad nėštumo metu moteris privalo maitintis sveikai – valgyti daug žalumynų, daržovių, vaisių, kuriuose gausu vitaminų, pieno produktų, sėlenų ir t.t.

• Kiekvieną rytą prieš valgį išgerkite daržovių ar vaisių sulčių (ypač naudingos – citrinų ir morkų sultys), per pusę atskiestų vandeniu;
• Prieš valgį bei nakties miegą gerkite rūgščių sulčių, pasaldintų medumi;
• Gerkite „gyvą“ tyrą vandenį, nes virintas vanduo – „miręs“ vanduo;
• Valgykite vientisą produktą: jei vaisių ar daržovę– su luoba, lupena, lapais (kuriuos įmanoma). Labai naudingos sėlenos;
• Nepiktnaudžiaukite mėsos produktais. Nes yra daugybė kitų, žymiai naudingesnių baltymų šaltinių: jūros gėrybės, paukštiena, kiaušiniai, pieno produktai, grybai, baklažanai, riešutai, pupos, grikių kruopos. O liesos mėsos galima vartoti 1-2 kartus per savaitę;
• Stenkitės vartoti kuo mažiau druskos – ji ir nenaudinga, ir skatina vartoti daugiau skysčių;
• Nepervirkite maisto produktų, geriau gaminkite juos garuose, troškinkite, venkite kepto svieste maisto.


Geriausiai vitaminai pasisavinami iš maisto produktų. Stenkitės maitintis taip, kad jų netrūktų, bet ir nepersistenkite, nes didžioji dauguma vitaminų turi savybę kauptis organizme, o perdozavimas, kaip ir trūkumas, kenkia.

Kaloringą ir sunkiai virškinamą maistą valgykite pirmoje dienos pusėje. Vakare valgykite varškę, lengvų salotų su aliejaus užpilu ir t.t. Po 19-20 val. valgyti nepatartina, nes organizmas (tiek jūsų, tiek mažylio įsčiose) jau ruošiasi poilsiui.  Jei vakare labai išalkote, užkrimskite džiovintų ar šviežių vaisių, riešutų.

Ypatinga paskutiniųjų mėnesių dieta

Paskutiniaisiais mėnesiais ypač didėja vaisiaus svoris. Gydytojai pataria šiuo laikotarpiu beveik nevartoti mėsos produktų, kiaušinių, baltos duonos. Likus 3 savaitėms iki gimdymo, nebevartoti pieno produktų, žuvies, paukštienos, kiaušinių. Valgyti tik daržoves, vaisius, košes, virtą daržovienę. Pakilkite nuo stalo tuomet, kai dar jaučiate lengvą alkio jausmą. Maistas – ne vienintelis energijos šaltinis šiame pasaulyje.  Šios dietos besilaikančiai moteriai gimdyti bus tikrai lengviau.