Laikykitės švaros
Nusiplaukite rankas prieš tvarkydami maistą, o jį ruošdami darykite tai nuolat.
Nusiplaukite rankas pasinaudoję tualetu.
Plaukite ir valykite visus maisto gaminimui naudojamus paviršius ir įrankius.
Saugokite, kad į virtuvę ir ant maisto nepatektų vabzdžių ir kitų parazitų, gyvūnų.

Kodėl?
Nors daugelis mikroorganizmų ligų nesukelia, dirvožemyje, vandenyje, pas gyvulius ir žmones yra pavojingų mikroorganizmų, kurie patenka ant rankų, pašluosčių, įrankių, ypač pjaustymo lentelių, todėl gali lengvai pakliūti į maistą ir sukelti per maistą platinamas ligas.

Atskirkite žalius ir virtus produktus
Žalią mėsą ir jūros gėrybes laikykite atskirai nuo kito maisto.
Tvarkydami žalius maisto produktus naudokite skirtingas pjaustymo lenteles ir peilius.
Laikykite žalius produktus taip, kad jie nesiliestų su gatavais produktais.

Kodėl?
Žaliuose produktuose, ypač mėsoje  ir jūros gėrybėse bei jų skysčiuose,  būna pavojingų mikroorganizmų, kurie gaminant ar laikant maistą gali patekti ant kitų maisto produktų.

Gerai išvirkite
Maistą gerai išvirkite, ypač mėsą ir jūros gėrybes.
Sriubas, troškinius užvirinkite iki + 70°C temperatūros.
Žiūrėkite, kad iš mėsos išsiskiriančios sultys būtų skaidrios, be rausvo atspalvio. Jei galite, naudokitės termometru.
Šildomą gatavą maistą gerai pakaitinkite.

Kodėl?
Gerai išvirus žūva beveik visi mikroorganizmai. Tyrimai parodė, kad +70°C temperatūra apdorotą maistą yra saugu vartoti. Ypač atsargiai reikia vartoti tokius produktus, kaip maltiniai, paštetai, dideliais gabalais iškepta mėsa.

Laikykite maistą tinkamoje temperatūroje
Nelaikykite virto maisto kambario temperatūroje ilgiau negu 2 valandas.
Nedelsdami atšaldykite visą virtą ir greitai gendantį maistą (geriausiai žemesnėje negu +5°C temperatūroje).
Prieš patiekiant virtą maistą, laikykite jį aukštoje temperatūroje (aukštesnėje negu +60°C).
Net ir šaldytuve nelaikykite maisto per ilgai.
Neatšildykite sušaldyto maisto kambario temperatūroje.

Kodėl?
Kambario temperatūroje laikomame maiste labai greitai dauginasi mikroorganizmai. Laikant maistą žemesnėje negu +5°C ir aukštesnėje negu+ 60°C temperatūroje, mikroorganizmų dauginimasis sulėtėja ar nutrūksta. Kai kurie pavojingi mikroorganizmai lieka aktyvūs ir žemesnėje negu +5°C temperatūroje.

Naudokite kokybišką vandenį ir žaliavas
Naudokite kokybišką vandenį arba jį išvalykite.
Rinkitės šviežią ir sveiką maistą.
Saugumo sumetimais rinkitės apdorotą maistą, pvz., pasterizuotą pieną.
Plaukite vaisius ir daržoves, ypač žalius.
Nevartokite produktų, kurių tinkamumo vartoti laikas yra pasibaigęs.

Kodėl?
Žaliavos, taip pat vanduo ir ledas, gali būti užkrėsti pavojingais mikroorganizmais arba chemikalais. Gendančiuose ir apipelijusiuose produktuose gali susidaryti toksiškų cheminių medžiagų. Pavojų galima sumažinti rūpestingai renkantis žaliavas, jas plaunant ir lupant.

Išmanymas = apsisaugojimas

Šaltinis: www.vmvt.lt