Mes patiriame tiek daug streso – darbe, asmeniniame gyvenime, vairuodamos automobilį...  ir kur tik jo nepatiriame. Kai jėgos apleidžia, norisi įsikniaubti į pagalvę ir išsiverkti, kiek telpa. Nereikia kreipti tiek dėmesio į įvairias smulkmenas. Neretai jos mūsų gyvenime pradeda vaidinti pagrindinį vaidmenį. Kartais paprasčiausias pasivaikščiojimas taip pakelia nuotaiką! Kažkuri iškart paprieštarausit, kad tam nėra laiko, tačiau jūs privalote kartais save palepinti ir pradžiuginti!


1. Pamilkite save!
Kaip tai padaryti, jei žiūrėdama į veidrodį visiškai nesu savim patenkinta? Pamilti reikia! Bet mylėti save – tai nereiškia numoti ranka į papildomus kilogramus ir reikalauti, kad visi priimtų jus tokią, kokia esate. Mylėti save – reiškia skirti pakankamai dėmesio savo išvaizdai ir sveikatai. Iš pradžių atrodo sudėtinga, tačiau greit priprasite.

2. Išmokite emocijas lieti teisingai. Viskas priklauso nuo jūsų temperamento. Jei savimi nepasitikite, esate baikšti melancholikė, arba permainingų nuotaikų cholerikė, tuomet būtent ašaros padeda atsikratyti streso. Jei pavargote būti visada stipri, užsidarykite ir išsiverkite – palengvės.

3. Jei verkti nemokate, nes esate sangvinikė arba flegmatikė, tuomet garsiai uždainuokite! Paslaptis slypi garse – jis mums padeda atsikratyti nereikalingo išgyvenimų balasto, trukdančio tapti geresniais žmonėmis. Na ir kas, kad balselis – ne Violetos Riaubiškytės – tai visiškai nesvarbu!

4. Susitvarkykite. Tik neskubėkite purtyti galvos – jums nereiks šveisti grindų, langų, plušant nuo ryto iki vakaro (beje, tai gera mankšta). Susitvarkykite savo garderobą. Dėliojimas į stalčiukus labai padeda susikaupti. Psichologai pastebi: jei žmogaus gyvenime vyksta daug painiavos, paprasčiausias spintų tvarkymas, tvarkos ir organizuotumo jausmas padovanoja jam ir sielos balanso pojūtį. O gal besitvarkydama rasite kokį gražų rūbelį, kurio jau seniai nevilkėjote, tačiau labai reikalingą būtent dabar!

5. Nekonfliktuokite dėl smulkmenų. Labai dažnai ginčijamės dėl visai nereikšmingų dalykų. Juk taip svarbu laimėti! Bet ar jūs tikrai gaunate daugiau, nei prarandate? Konfliktui išeikvojate labai daug jėgų, kurių vėliau pritrūksta naudingesniems dalykams. Kai pajuntate, kad „tuoj tuoj pratrūksite“, užgniaužkite savo emocijas, vėliau pati savimi didžiuositės. Beje, šypsena taip pat gerai nuginkluoja – patikrinta!

6. Pasivaikščiokite. Pietų pertrauka skirta pasistiprinti ir atsikvėpti, o ne sėdėti darbo vietoje. Trumputis pasivaikščiojimas lauke suteikia „antrą kvėpavimą“, o po to dirbsite žymiai produktyviau.

7. Nepamirškite savo artimųjų. Taip, mes be galo užsiėmę žmonės, ir jėgų bendravimui nebelieka. Tačiau kiekvienam žmogui reikia paramos, o kas palaikys geriau, nei artimieji? Nepamirškite kartais paskambinti tėvams ir draugams.

8. Skirkite laiko knygoms. Žinoma, kartais šaunu paskaityti moteriškus žurnalus ir detektyvus, tačiau nepamirškite ir klasikos. Skaitydama knygas supranti, kad klasika šiandien aktuali kaip niekad, kartais ji puikiai padeda išspręsti asmenines problemas.

9. Susikurkite daugiau erdvės. Kartais rankos nekyla atsikratyti įvairių senienų ir nereikalingų daiktų, kaip ir seniai jus slegiančių santykių . Jei nieko savo gyvenime nekeisite, jūsų teigiama energija užsistovės ir naujovės jūsų nepasieks. O nauja turi pakeisti sena...

10. Užsibrėžkite tikslą. Planavimas puikiai padeda susivokti, ko mes iš tiesų norime. Pagalvokite, kas galėtų pagerinti jūsų gyvenimo kokybę, ir kaip tai įvykdyti? Kai būsite visiškai viena, įsiklausykite į save ir savo troškimus.

11. Tobulinkite bendravimo įgūdžius. Ką mes žinome apie savo draugus, jų pomėgius, vaikystę? Ne tiek jau daug. Nes žmogus vis mėgsta  pakalbėti apie save. Klausykite ir klausinėkite – kitiems tai bus labai malonu.

12. Pasikvieskite svečių. Tik nesiskųskite jiems ir neverkšlenkite dėl sunkumų (draugai – ne asmeninių problemų šiukšliadėžė), geriau paplepėkite apie naujausius filmus, muziką, užkrėskite juos gera nuotaika, ir jie tai įvertins.

13. Susirašinėkite. Ne viską galime papasakoti net draugams. Kaupti ir saugoti išgyvenimų irgi nereikia. Tačiau Internete rasite puikių pašnekovų, kurių niekada nematėte, bet jie gali pažvelgti į jūsų problemas iš šalies ir, galbūt, rasti puikią išeitį, duoti gerą patarimą.

14. Mokykitės. Užsienio kalbų, ar ko kito. Tai lavina jūsų atmintį, tampate įdomesnė pašnekovė, o kalbų mokėjimas atveria naujus karjeros bei asmeninio gyvenimo horizontus.

15.  Susiraskite mėgstamiausią aromatą. Kvapai turi unikalią savybę – asociacijomis pažadinti atminty pačias maloniausias kadaise išgyventas akimirkas. Todėl sunkią minutę įkvėpkite savo „laimės aromato“.

16. Gulkitės miegoti anksčiau. Jei išsimiegosite, pajusite jėgų antplūdį. Sveikas miegas suteiks jūsų veidui gražesnę spalvą.

17. Pagirkite save. Galbūt jums jūsų gebėjimai ir talentai atrodo visai nereikšmingi, ypač kai lyginatės su kitais, tačiau tie, kas tobulinasi ir dirba, visada pasiekia teigiamų rezultatų. Sudarykite savo privalumų sąrašą ir kartas nuo karto žvilgterėkite į šį sąrašą.

18. Šokite namuose. Tinka toms, kurios neturi galimybių vaikščioti į sporto salę, arba drovisi smalsių vertinančių žvilgsnių.

19. Mėgaukitės malonių akimirkų laukimu. Jei nusipirkote saldumynų dėžutę ar naują romaną, atidėkite juos vėlesniam laikui. Kartais pats laukimas yra žymiai malonesnis. Ir dirbti bus smagiau, kai žinosite, kad po visų vargų jūsų lauks labai malonūs dalykai.

20. Planuokite keliones. Tegu tos, kurios sunkiai verčiasi, negalvoja, kad tyčiojamės. Kai turi tikslą ir žinai, ko sieki, lengviau tai įgyvendini.

Sėkmės!