Keista, tačiau kad ir kelintą kartą sukurtumėte šeimą, ją vis tiek maždaug tuo pačiu laikotarpiu aplanko krizės. Net ir konfliktų priežastys neretai išlieka tos pačios. Iškart peršasi keletas išvadų: nereikia ieškoti kaltų – tai beprasmiška; jei jau krizės neišvengiamos, joms reikia bent jau deramai pasiruošti...


Forume dažnai tenka pabendrauti su moterimis, kurioms iš šalies atrodo viskas puikiai sekasi: jos jaunos, simpatiškos, turi mylimus vyrus, darbus, susilaukė mažylių, ir vis tiek jas graužia kažkoks liūdesys. Kodėl? Pasirodo, daugelis kankinasi dėl pasikeitusių santykių su vyrais. Jos išgyvena, kad vyrai vis mažiau laiko praleidžia su vaikais, kad mieliau renkasi laisvalaikį leisti vienumoje ar su draugų kompanija, o svarbiausia, kad jų elgesys keičiasi staiga - be jokios aiškios priežasties. Jokios kalbos nebepadeda, santykiai vis labiau šąla.
Ką pataria psichologai?

    Krizės šeimoje požymiai

• Arba partneriai visiškai nustoja bartis, arba barasi nuolat;

• Aptarinėdami savo problemas, partneriai diskutuoja nekonstruktyviai, nes kiekvienas laikosi savo ir negirdi kito;

• Įsijungia gynybinės-agresyvios reakcijos, dėl konfliktų partneriai kaltina vienas kitą, ir mėgina priversti elgtis savaip;

• Vienas iš partnerių atkakliai vengia intymaus bendravimo;

• Vienas iš partnerių visus sprendimus priima vienas;

• Arba partneriai būdami kartu tyli, arba kalbasi tik viena ir ta pačia tema (dažniausiai, apie vaikų reikalus);

• Moteris nustoja galvoti apie save ir visa esybe atsiduoda tik šeimai; vyras užsisklendžia savyje ir visai nebesidomi buities reikalais;

• Susergama darboholizmu. Dažniausiai darboholikais staiga tampa vyrai, kai šeimoje įsitvirtinti jiems nepavyksta.

Šeimos krizės užklumpa periodiškai. Žinoma, nebūtinai kiekviena šeima jas patiria, bet jei staiga partnerio elgesys pasikeitė, pasitikrinkite, ar tik neatėjo krizių periodas.

    Pirmieji metai kartu – pirmoji šeimos krizė

Arba  tarpusavio „apsišlifavimo“ sunkumai. Pavyzdžiui, vyras – „vyturys“, moteris – „pelėda“; Jis visur išmėto savo daiktus, Ji – nepakenčia netvarkos; Vyras – taupus, moteris – išlaidautoja ir t.t. Čia viskas aišku. Jei partneriai iš tiesų myli vienas kitą, išgyvens šią krizę sėkmingai.

    3-4 metai kartu. Pirmagimio krizė

Iš pradžių moteris pasineria į laukimosi, vėliau – į mažylio priežiūros rūpesčius. Vyrui ima trūkti moters dėmesio, jis net pavydi mažyliui. Vyras jaučia ir seksualinį nepasitenkinimą. Jis pradeda matyti vis daugiau moters trūkumų, gali ryžtis neištikimybei. Moteris nervinasi, įtarinėja, kyla barniai. Jei ji rastų jėgų ir skirtų šiek tiek dėmesio vyrui, krizės galima būtų išvengti. Mažiau dėmesio – tai dar nereiškia, kad ir meilės mažiau.

    5 metų krizė. Sugrįžimas

Šios krizės kaltininkė gali būti moteris. Po vaiko priežiūros atostogų ji grįžta į aktyvią profesinę veiklą ir socialinį gyvenimą. Ir staiga supranta, kad visko nebesuspėja: ir kurti namų jaukumą, ir skirti dėmesio vaikui, vyrui, ir darbus atlikti, ir puikiai atrodyti. Ką daryti? Vyrai turėtų skirti savo moterims šiuo periodu daugiau dėmesio, ir galbūt, krizė bus įveikta!

    7 metai kartu. Monotonijos krizė

Šeimoje per tiek metų jau viskas aiškiai sustojo į savo vietas: buitis, intymūs santykiai, bendravimas, darbai. Statistikos duomenys rodo, kad šiame etape skyrybas dažniau inicijuoja moterys. Partneriai persisotina vienas kitu. Dauguma vyrų skundžiasi, kad moterys nustojo domėtis jų pomėgiais, ignoruoja romantiškų jausmų proveržius. Kai kurie ima ir susiranda kitą: meilužiai padeda ir vėl pasijusti „medžiotojais“. Tiesa, vyrai lengvai palieka meilužes, jei tik situacija komplikuojasi, nes jiems pernelyg sunku atsisveikinti su įprastu gyvenimo būdu, namais, šeima ir visu tuo, ką taip sunkiai ir ilgai kūrė. Ir moterims reikėtų labiau branginti tai, ką turi, o tai reiškia ginti šalin monotoniją. Ne veltui sakoma - jau geriau netvarka, nei rutina!

    14 metų kartu.  40-ečių krizė

Net jei sutuoktiniai ilgus metus puikiai sutarė, artėjant 40-ečiui, prasideda pati didžiausia krizė. Moterims ji gali būti susijusi su artėjančiu klimaksu, padidėjusiu susierzinimu. Daugelis porų šiuo laikotarpiu išgyvena emocinį ir seksualinį sąstingį.  Vidutiniškai, kas penktas vyras, sulaukęs 40-50 metų, veda dar kartą. Daugiau nei pusė jų susituokia su 15-20 m. jaunesnėmis už juos moterimis. Kiti ima labai dažnai keisti partneres. Vyrų „vidurio amžiaus krizė“ – savotiškas moterų menopauzės variantas, tai reakcija į hormoninius pokyčius organizme.

Mokslininkai teigia, kad dėl visko kalčiausia čia baimė. Vyrai ima suvokti, kad laiko nebesugrąžinsi, kad nieko neįtikėtino jau nebenutiks ir artinasi senatvė. Kartais tokie pamąstymai išprovokuoja net neurozę...Koks paprasčiausias būdas įveikti senatvės baimę? Susikurti jaunystės iliuziją!

Jei užauginę vaikus partneriai vis dar atranda jėgų ir noro sudominti vienas kitą, vadinasi, garbingai įveiks ir šią krizę. Įmanoma, jei tik abiems to norisi.

Šeimyninio gyvenimo krizės yra objektyvios, būdai joms įveikti taip pat objektyvūs. Jei laiku, sąmoningai ir sykiu susigriebiama, viskas baigiasi gerai.

Šaltinis: Žurnalas moterims Kleo.ru