Mokslo įrodyta, kad nuolat konfliktuojančių tėvų vaikai negauna pakankamai šilumos ir paramos. Besipykstančių tėvų vaikai išgyvena nerimą, užsisklendžia savyje, sunkiau adaptuojasi ugdymo įstaigose. Tai, kad tėvų konfliktai neigiamai veikia vaikus, žinoma jau seniai ir buvo įrodyta daugelio tyrimų. Naujausias tyrimas šia tema rodo, kad vaikams kenkia ne tik atvirai demonstruojamas tėvų priešiškumas vienas kitam.

Jei susipykę nebesikalbate, tvyranti šeimoje įtampa griauna tėvų bei vaikų emocinį artumą. Daugelis tėvų mano, kad tarpusavio konfliktus jie gali nuslėpti nuo vaikų, ir vengia aiškintis santykius atvirai. Tvyranti įtampa, atšiaurumas kenkia vaiko psichinei būsenai, kaip ir atviri tėvų barniai.

Mokslininkų tyrime dalyvavo 212 šeimų, auginančių 6-ečius vaikus. Iš pradžių mokslininkai pasistengė išsiaiškinti, kaip sutuoktiniai aiškinasi konfliktines situacijas, kaip bendrauja su vaikais. Vaikų psichologinės būsenos vertinimui specialistai sudarė anketas, kurias pildė vaikų mokytojai bei tėvai.


Paaiškėjo, kad tiek mamos, tiek tėčiai, kurių tarpusavio santykiai yra atšalę, priešiški, mažiau šilumos bei meilės rodo ir savo vaikams. Problemų turinčiose šeimose augantys vaikai sunkiau susidraugauja su savo bendraamžiais, jiems sunkiau sekasi atlikti mokyklines užduotis.

Mokslininkai pastebėjo, kad ypač vaikus traumuoja tėčio „emocinis nepasiekiamumas“. Tokie vaikai išgyvena nerimą, turi elgesio sutrikimų. Šio fenomeno priežasčių mokslininkai dar iki galo neišsiaiškino, todėl tęs tyrimus. 


Šaltinis: Reuters Health