Psichologai teigia, kad dėl stipriai padidėjusio apetito kaltas fizinio artumo trūkumas. Fizinis artumas šiuo atveju – ne vien intymūs santykiai, bet ir elementarūs prisilietimai. Nuo vaikystės žmogui pažinti aplinkinį pasaulį padeda skonis, uoslė, klausa, rega ir lytėjimas. Žmonės pasirenka skirtingus pasaulio pažinimo būdus: vienam būtina viską pamatyti, kitam – išgirsti, o trečiam – pačiupinėti. Psichologai skirsto žmones į  vizualus (regėjimas), audialus (klausa) ir kinestetikus (lytėjimas).

Daugiau nei 60% visų žmonių jaučia taktilinių kontaktų poreikį, todėl  poreikis bendrauti liečiant yra greičiau norma nei išimtis. Tačiau mes gyvename šiuolaikinėje “antikontaktų” civilizacijoje, kurioje įsigali naujoji “intymios asmeninės erdvės” teorija, kai priartėti prie kito žmogaus darosi pavojinga, nes gali būti apkaltintas seksualiniu priekabiavimu; kurioje fizinis artumas sukelia nepasitikėjimą, kaltės jausmą. Jei kažkas paglosto mums nugarą, švelniai paima už rankos – ne tam, kad sugundytų, o tiesiog norėdamas, kad pasijustume maloniai, - mes jaučiame baimę, sumišimą, nepasitikėjimą. Mums kažkodėl atrodo, jog po to sulauksime nemalonumų: seksualinės agresijos, prievartos (fizinės ar psichologinės) . Nesibaimindami prisiliečiame tik prie savo artimųjų (sutuoktinio/partnerio, vaikų, tėvų). O to tikrai neužtenka!  Jei manote, kad jums trūksta prisilietimų – esate normalus žmogus, tik įspraustas į “antikontaktų” civilizacijos rėmus.

Valgymas – fizinis kontaktas su maistu - suteikia žmogui dar ir vadinamąjį „bazinį malonumą“. Lytėjimas taip pat yra vienas bazinių malonumų. Pvz. motinos pieną žindantis kūdikis – liečiasi, valgo ir mėgaujasi. Maistas pamalonina visus suaugusio žmogaus jausmus: jis gardžiai atrodo, nuostabiai kvepia, yra tam tikros faktūros, patenkina skonio jutimus ir netgi skamba (traška tarp dantų, kunkuliuoja, čirška inde).

Štai keletas „dėmesio atitraukimo manevrų“, kurie padeda mažiau domėtis maistu, kaip pasitenkinimą teikiančiu šaltiniu:

• Žvalgykitės, žiūrėkite ir matykite: eikite į koncertus, kiną, aplankykite svečias šalis, grožėkitės peizažais. Viršsvoris auga, kai neleidžiate pamatyti sau šį tą daugiau, nei tik „darbas–namai-TV-vėl darbas...“

• Užuoskite. Jūsų paslaugoms – visa parfumerijos pramonė: kvepalai, muilas, dezodorantai, želė... Prieskoniai: vanilė, gvazdikėliai, cinamonas... – tai ne maistas, o maisto gaminimo menas! Štai apetito malšinimo paslaptis: nešiokitės nedidelį maišelį prieskonių mišinio, kurio pagrindą sudaro vanilė. Kai tik panorėsite prisivalgyti, pauostykite prieskonių ir apetitas išnyks!

• Klausykite. Kai užsinorėsite prisikimšti pilvą, pasiklausykite mėgstamos muzikos įrašų. Kalbėkitės su draugais, klausykite jų pasakojimų.

• Ragaukite. Kiekvieną savaitę leiskite sau paragauti kažką naujo, arba paįvairinkite įprastą patiekalą neįprastu ingredientu. Domėkitės kitų šalių virtuve.

• Lieskite. Dažniau apsikabinkite su artimiausiais žmonėmis.


 
Šaltinis: Rusmg.ru