Paskutiniai tyrimai rodo, kad vaikai, pradėję valgyti žuvį jau pirmaisiais gyvenimo metais, alergija serga rečiau, nei tie vaikai, kurių racione nėra žuvies patiekalų.
Švedų mokslininkų tyrime dalyvavo apie 3000 vaikų (0-4 metų). Nustatyta, jog vaikai, pradėję valgyti žuvį dar iki 12 mėn., rečiau sirgo bronchine astma, alerginiu rinitu ir dermatitu.


Pasak mokslininkų, žuvies vartojimas bei mažesnė alergijos rizika gali būti susiję tiesiogiai. Omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys (maistinė medžiaga, esanti žuvyje) stiprina imuninę sistemą ir mažina alergijų išsivystymo riziką.

Paprastai, pediatrai rekomenduoja jau nuo 6 mėn. palaipsniui papildyti kūdikių racioną vis naujais produktais. Įvairiose šalyse išleidžiamos skirtingos rekomendacijos tėvams, kaip primaitinti kūdikius ir kada jų racioną papildyti žuvimi. Pavyzdžiui, JAV Astmos, Alergijos ir Imunologijos Koledžo specialistai nerekomenduoja duoti žuvies vaikams iki 3 metų, jei jų tėvai yra alergiški. Švedijoje tokios rekomendacijos buvo atšauktos dar 2003-iaisiais.

Švedų mokslininkai mano, kad kol kas surinkta dar nepakankamai duomenų, kurie leistų sudaryti naują specialią dietą, padėsiančią vaikams išvengti alergijų. Spėjama, kad motinos, anksti pradėję primaitinti vaikus žuvies produktais, nėštumo ir žindymo metu galbūt pačios valgė daugiau žuvies. Todėl ir jų vaikai jau anksčiau pradėjo gauti naudingųjų polinesočiųjų riebalų rūgščių.

Šaltinis: “Reuters Health”