Jau greit suskambės vestuvių varpai, jau mėgaujatės mintimis apie būsimą medaus mėnesį... Tačiau skvarbus būsimos anytos žvilgsnis ir kietai suspaustos mamos lūpos  gali netikėtai pakoreguoti jūsų planus, o kartais net juos sugriauti. Rožinių lūkesčių euforijos apgaubta nepamirškite ir apie savo bei išrinktojo tėvus! Kadaise, tradicinės žvalgytuvės leisdavo jaunųjų giminaičiams artimiau susipažinti, aptarti kraitį. Tuomet pirmu smuiku grieždavo būtent tėvai. Šiais laikais žvalgytuvės – tai paprasčiausias savo išrinktojo pristatymas namiškiams.

Bet savo aktualumo paprotys dėl to neprarado, kaip ir anksčiau, mes jaučiame didžiulį jaudulį peržengdami namų slenkstį, kuriuose užaugo mylimas žmogus.

Savo namuose

Būdami tam tikro amžiaus mes esame laisvi pasirinkti sau gyvenimo palydovą patys. Dabar retai kas šiuo klausimu tariasi su tėvais, todėl nenuostabu, kad paieškų rezultatai jų nesužavi ir tikėtis labai šilto sutikimo nereikėtų, nors būna ir išimčių. Paprastai, tėvai labai mielai sutinka būsimą žentą tuomet, jei:

- draugaujate jau 10 metų :)
- jums jau apie 40 m. ir daugiau :)
- jis – žymių žmonių palikuonis :)
- jis pataisė jūsų namuose visus tekančius kranus, suremontavo automobilį ir kt. :)
- jis žino mėgstamiausias jūsų mamos gėles, turi tokį patį pomėgį, kaip ir jūsų tėvas :)

Jei tai kitas atvejis - kad ir kaip žavėtumėtės savo meile, tėvai iš anksto nusistatę : „jis pernelyg savimi pasitikintis jaunuolis, nevertas dukros“.

Jums prireiks nemažai pastangų pakeisti šią nuomonę. Prieš pristatydama savo išrinktąjį tėvams, atlikite parengiamuosius darbus:

- papasakokite apie jo sėkmingus pasiekimus (darbe, moksle ir pan.);
- pasigirkite dovanomis, kurias gaunate iš jo;
- nutylėkite apie jūsų menkus nesutarimus;
- pabrėžkite jo rimtus ketinimus.

Ko jis neturėtų daryti:

- be jokių ceremonijų įsispirti į tėčio šlepetes, kritikuoti mamos pomėgį auginti kaktusus;
- visą laiką šnibždėtis su jumis arba kalbėti mobiliuoju telefonu su draugais;
- tylėti, lyg vandens į burną prisisėmęs;
- girtis;
- tiesiai šviesiai iškloti visus savo trūkumus.

Kad patiktų išrinktosios tėvams, jis turi:

- ateiti į susitikimą deramai apsirengęs;
- mažiau kalbėti ir daugiau klausytis (įdėmiai ir susidomėjęs);
- atnešti mamai jos mėgiamų gėlių, o tėčiui – gero gėrimo;
- kalbėti turėtų apie jų mylimą dukrą, jos privalumus ir pasiekimus. 100 proc. sėkmę garantuoja frazė: „Dabar aš suprantu, iš ko ji paveldėjo....“;
- užsiminti apie kokį nekaltą savo trūkumą, ne tik piešti idealų įvaizdį. Pvz., mokiausi ..., dirbu...,  labai mėgstu ..., sportuoju, tik labai nemėgstu anksti keltis...“

Svetimoje teritorijoje

Susitarti su savo tėvais – pusė darbo. Jūsų dar laukia išbandymas – susitikimas su jaunikio tėvais, ypač su anyta. Nesitikėkite, kad ji puls į glėbį, nors kartais taip nutinka. Tačiau jei mamytė taip skuba perleisti savo sūnelį jūsų žinion, verta susimąstyti, ko ji tikisi... Kad jis pagaliau nustos valkiotis su plevėsomis draugais, kad nebešvaistys pinigų vėjais, kad dabar ant jūsų pečių užguls visi rūpesčiai juo, kad pagaliau kažkas privers tą tinginį padirbėti...

Neskubėkite piktintis anytos elgesiu. Pagalvokite: ji atiduoda jums į rankas savo mylimiausiojo sūnelio gyvenimą, laimę ir karjerą. Ji tiek daug dėl jo padarė, ir štai atsirandate jūs. Geri santykiai su anyta turi daug privalumų:

- iš jos gausite nemažai naudingų patarimų ir geriau pažinsite savo išrinktąjį;
- kai prireiks pagalbos, ji padės (paskolins pinigų, prižiūrės anūkus, aplankys ligoninėje, primegs vilnonių kojinių...).

Kad jūsų santykiai nuo pat pradžių klostytųsi gerai, reikia pasiruošti pirmajam susitikimui:

- iki smulkmenų apgalvokite savo aprangą. Venkite ekstravagantiškumo;
- neįkyrėkite savo aukštosios matematikos ar kt. žiniomis;
- nesikėsinkite į svetimą teritoriją: „O mano mamytė šį patiekalą gamina geriau...“ Tai sutrins visas užgimusias simpatijas į miltus...
- nerodykite ypatingo dėmesio šešurui. Jūsų geri ketinimai gali sukelti visai nereikalingą anytos įtarumą;
- pasakykite keletą komplimentų apie jų sūnų. Pvz. „Manau Jis bus puikus teisininkas, toks gabus...“ arba „Jis viską moka daryti, štai vakar mūsų namuose sutvarkė....“

Jei visos jūsų pastangos buvo nesėkmingos ir nepavyko užmegzti šiltų santykių, nenusiminkite. Bet kuri anyta jums daug ką atleis, jei pamatys:
- kaip mylite jos sūnų;
- kaip rūpinatės juo;
- kaip teigiamai jį veikia draugystė su jumis;
- kaip pagarbiai elgiatės su jo tėvais.

Jums reikia vengti kategoriškumo, nesibarti su išrinktuoju prie jo tėvų, iš anksto nenusiteikti karingai. Net jei esate 100 proc. įsitikinusi, kad anyta – velnio pramanyta, nepamirškite, kad ištekate ne tam, kad kariautumėte su ja.

Šaltinis: žurnalas moterims Kleo.ru