Kaip gera turėti šaunią šeimą! Ir gerą darbą taip pat. O dar geriau – turėti viską iškart. Teoriškai tai visiškai įmanoma, bet praktiškai, būtent šis noras išprovokuoja daugelį šeimos konfliktų.

Štai keletas dažniausiai pasitaikančių „meilės trikampio“ situacijų:

 

1. Trikampis: Vyras pavydi žmonai darbo (be pagrindo)

Neretai nutinka, kad moteris dėl nėštumo ir vaiko auginimo atostogų meta pradėtus mokslus ar darbą, ir tampa namų šeimininke. O jei dar vienas nėštumas seka kitą... Pakankamai uždirbantis vyras net nesvarsto galimybės nusamdyti auklę. Kai vaikai paauga ir jiems nebereikia tokios priežiūros, kaip anksčiau, moteris ima ieškotis užsiėmimų. Gal ne tiek dėl atlygio, kiek dėl noro tobulėti, realizuoti save ir bendrauti. Dėl kiekvieno mėginimo išplėsti savo interesų ratą, išeiti iš namų jai tenka aiškintis. Pasipila kaltinimai, įkalbinėjimai. Kartais ieškodama kompromiso ji pasiduoda įkalbinėjimams likti namuose ir būti „gera mama“. Bet santuoka ima byrėti. 

Kodėl jis taip elgiasi? Tai vyras – „savininkas“. Už to dažniausiai slypi:

- nepasitikėjimas savimi. Žemą savęs vertinimą jis mėgina pasikelti žmonos sąskaita. Jis pasijunta galingesnis (juk tai jis sprendžia!), kai negresia žmonos profesinė sėkmė ir gal net didesnis atlyginimas už jo;

- jis mano, kad darbas – trumpiausias kelias į neištikimybę. Paprastai tokių įsivaizdavimų turi tie, kurie patys linkę būti neištikimi;

- pažeidžiamumas slepiamas po „vyriškumo“ kauke. O jei ji taps savarankiškesnė, išslys iš jo kontrolės gniaužtų?

Jo argumentai gali būti labai įtikinantys: „Kas geriau už tave prižiūrės mūsų vaikus? Tu pervargsi, o man taip patinka kaip tu manimi rūpiniesi vakarais...“ Nepakliūkit į šiuos spąstus.

Ką daryti moteriai? Iš tiesų vyriškas ir subrendęs žmogus nesistengtų „laikyti“ moters namuose be reikalo, ypač jei ji tam priešinasi. Niekas negali uždrausti jums dirbti. Visada yra galimybė atvirai pasikalbėti su partneriu. Jei jums sunku savarankiškai išspręsti situaciją, kreipkitės į psichologą. Neatidėliokite problemos sprendimo, nes viskas gali baigtis nerviniu išsekimu ar skyrybomis.

2. Trikampis: Žmona pavydi vyrui darbo

Kol šeimoje nėra kūdikio, vyras ir žmona daug ir įdomiai dirba, jų santykiai stabilūs. Po 1 m. vaiko priežiūros atostogų, moteris pasijunta lyg „iškritusi iš ritmo“, netenka dalies draugių, nes ir jos pačios kurį laiką nedomino pokalbiai apie karjerą, darbo pasiekimus ir t.t. Draugės, kaip ir anksčiau, atrodo puikiai, yra kupinos energijos, kuo negali dabar pasigirti ji pati...
Vyras vis dažniau užtrunka darbe, svarbiuose susitikimuose iki vėlumos. Greičiausiai jis sąmoningai neskuba į namus. Juk čia jį iškart užgriūva pretenzijų ir kaltinimų lavina. Nebėra jokio noro aptarinėti su ja darbo rūpesčių. Ji ir pati suvokia, kad elgiasi negarbingai, bet negali kovoti su pavydu.

Ką daryti? Ar nedarote savo vyro „atpirkimo ožiu“? Gal taip mėginate pateisinti savo apatiją ir neveiklumą? Juk daugybė mamų suranda būdų realizuoti save, atranda naujų talentų. Į savo dabartinę padėtį žiūrėkite kaip į privilegiją, kuri, beje, ne tokia jau ilgalaikė. Bandykite organizuoti savo laiką taip, kad iš jūsų gyvenimo neišnyktų pomėgiai, draugai, šventės, pasivaikščiojimai. Būtina dalį laiko skirti tik sau. Pats metas prisiminti, apie ką svajodavote, ir ką įgyvendinti trukdydavo darbas.

Trokštate, kad vyras jus mylėtų, būtų švelnus ir rūpestingas? – Tuojau pat nustokite jį „graužti“! Jūsų nuolatinės pretenzijos gali baigtis tik: pabėgimu; išdavyste; impotencija... Užtenka pavydėti savo bendradarbėms ir draugėms karjeros. Praeis tiek nedaug laiko, o jūs ir vėl įsisuksite į darbo rūpesčius. Jūs gi ne sukriošusi senutė, kad 1 metai prilygtų pasaulio pabaigai!

3.Trikampis: Vyras pavydi žmonai darbo (ne be reikalo)

Mama – retas svečias namuose, nes iki kaklo pasinėrusi į karjerą, o tėtis vis stumdo vežimėlį kieme (koks jaudinantis vaizdelis!). Ji – įtakinga, atsakinga, nuo jos sprendimų galbūt priklauso daugelio žmonių darbas. Bet... vakarais namuose nuolat kyla triukšmingi barniai.

Kad šeimoje vyrautų ideali harmonija, visai nesvarbu kuris pasiliks namuose prižiūrėti vaikų, o kuris uždirbs pinigus. Tik deja, tokio modelio idealių šeimų ne tiek jau daug. Kas trukdo? Ydingas ir atgyvenęs požiūris - kad vyras – šeimos galva ir maitintojas, o virtuvė, namų ruoša bei vaikų priežiūra – nevyriški darbai, kad vyras neturi gebėjimų prižiūrėti vaiką. Problemų iškyla ir tuomet, kai moteris į tėvystės atostogų išėjusį vyrą žiūri kaip į pavaldinį.

Kita vertus, yra vyrų, kurie su „moteriškais“ darbais susitvarko kur kas geriau už savo žmonas, nedejuodami ir net patiria malonumą. Neretai vyras, pasinėręs į buities rūpesčius vietoj žmonos, būna žymiai kūrybiškesnis. Taip yra dėl to, kad jis sąmoningai savarankiškai priėmė sprendimą auginti vaiką ir rūpintis namais, o moterys nuo senų senovės privalėjo tai daryti. Vyrui tai nauja patirtis, galimybė išbandyti save, pasipriešinti atgyvenusiam stereotipui, dar vienas būdas atkreipti į save dėmesį. Tuo tarpu moteriai tai pareiga, darbas, kuris ne visada adekvačiai įvertinamas.

Patarimas moteriai: Nemėginkite pasinaudoti dabartiniu vyro vaidmeniu tam, kad įtvirtintumėt savo valdžią šeimoje. Tai trumpiausias kelias į konfliktus. Nekartokite, kad tas, kuris daugiau uždirba – visada teisus. Vaikui reikia ir mamos, kad ir kokia ekonominė situacija susiklostytų. Kiekvienas jūsų poroje yra unikalus ir nepamainomas, tačiau ir papildo vienas kitą. Jei jūs visiškai save realizuojate darbe, o vyras – namuose, kam nuo to blogai? Viskas puiku!

Patarimai vyrui: Jei tapęs aukle ir namų šeimininke jaučiate diskomfortą, jums gresia sveikatos sutrikimai (ypač intymiojoje sferoje), kurie labai susiję su giliausiais nesąmoningais psichologiniais procesais. Vaidmenų pasiskirstymą šeimoje turite aptarti rimtai ir atsakingai. Bet kokias šeimos problemas reikia spręsti lanksčiai ir kūrybiškai. Stenkitės išgirsti ir gerbti partnerės nuomonę bei interesus.

Šaltinis: Leidinys „Šeimos pasaulis“