Daugelis moterų, išėjusių vaiko priežiūros atostogų, po kurio laiko užsinori ir vėl susigrąžinti sėkmingos, geros specialistės statusą, tačiau nenori patikėti mažylių priežiūros nei auklėms, nei močiutėms. Kas gali padėti mamytėms įgyvendinti sumanymus ir idėjas bei pasilikti su mažyliu? – Šiuolaikinės technologijos!

 

Didžiausias šitokio darbo pliusas – Internete nereikia sėdėti nuo...iki..., kaip biure. Laisvas grafikas labai svarbus mamoms, kurių pagrindinis užsiėmimas vis tiek lieka kūdikio priežiūra.

Pirmiausiai, namuose būtina turėti kompiuterį, Interneto paslaugą bei mokėti juo dirbti. Nuo gebėjimų priklausys būsimo darbo perspektyvos. Be to, reikia noro dirbti, pasitikėjimo savo jėgomis, pasirengimo išmokti naujų dalykų.

Populiariausios „Interneto profesijos“

Darbui namuose, o ne biure, labai tinka žmonės, išmanantys informacinių technologijų sritį:

- dizaineriai, kurių užduotis - kurti dizainą tinklapiams, maketus, reklamas, logotipus. Darbdaviai paprašys jūsų parodyti savo darbų pavyzdžius;
- reklaminių juostų arba kaičiosios reklamos („banerių“) kūrėjai. Specialistai, kuriantys įvairias reklamines juostas interneto puslapiams. Šis darbas taip pat labai artimas dizainerio darbui;
- Programuotojai;
- Redaktoriai. Tai specialistai, atsakingi už interneto puslapio informacijos atnaujinimą. Kadangi neretai svetainėse tekstas ir grafika labai susiję, redaktorius gali būti atsakingas ir už bendrą svetainės vaizdą. Jis turi gebėti surinkti informaciją iš įvairių šaltinių, sisteminti ir ją pateikti. Reikia gerai išmanyti kompanijos darbo specifiką. Labiausiai šiam darbui tinka filologai ir žurnalistai. Reikia mokėti užsienio kalbą, 90 proc. atvejų reikalingos anglų kalbos žinios.

Darbas visiems

Jei jūs neišmanote informacinių technologijų, tai dar nereiškia, kad negalite rasti darbo virtualioje erdvėje. Čia yra ir kitų uždarbio galimybių:

- prekyba biržoje (jei bent kiek išmanote ekonomiką ir sugebate analizuoti);
- tinklinis marketingas;
- rėmėjų projektai (tiesa, uždarbis nedidelis): užduotis – daugkartinis tam tikrų reklaminių juostų peržiūrinėjimas už atlygį. Tai kelia reitingus;
ir kt.

Kuo dar galėtumėt užsiimti?

1. Jei mokate užsienio kalbą/-ų, pamėginkite dirbti vertėja. Vertėjų, dirbančių namuose, nuolat ieško tiek leidyklos, tiek įmonės. Jei be to dar turite medicininį ar techninį išsilavinimą, jums bus pasiūlyta versti atitinkamo profilio tekstus . Teks įsigyti žodynų (laiką ypač taupo elektroniniai žodynai).
 
2. Net jei nesate profesionali žurnalistė, galite pabandyti rašyti straipsnius įvairiems leidiniams. Kreipkitės į redakcijas dėl kalbos redaktorės darbo. Beje, šių paslaugų dažnai prireikia ir studentams, rašantiems studijų baigiamuosius darbus.

3. Galite užsiimti repetitoriaus darbu, jei mylite vaikus, gerai mokate vieną ar kitą mokomąjį dalyką, susipažinote su mokymo metodikomis.

4. Jei dirbote klientų aptarnavimo sektoriuje, galite tęsti darbą ir namuose, pvz. siuvėjos, kirpėjos, manikiūrininkės ir pan. Jūsų finansinės išlaidos darbo vietos namuose įrengimui labai greit atsipirks.

5. Jei nespėjote įgyti jokios profesijos, galite prižiūrėti namuose dar vieną vaiką. Arba užsiimkite rankdarbiais.

6. Telemarketingas. Užduotis – apskambinti tam tikrą skaičių įmonių ir surinkti/pasiūlyti tam tikrą informaciją.

Kaip ieškoti darbo namuose?

Darbo paieškos – tai irgi darbas. Paieškos bus produktyvesnės, jei pasinaudosite šiais patarimais:

- praneškite absoliučiai visiems savo pažįstamiems, kad jums reikia darbo namuose;
- reguliariai pirkite skelbimų leidinius (nagrinėkite ne tik darbo pasiūlymus, bet ir paklausą);
- Apskambinkite visas įmones, kurioms gali reikėti jūsų darbo profilio specialistų; primiausiai skambinkite į tas, kurios yra arčiausiai namų;
- Patalpinkite savo skelbimą dėl darbo interneto puslapiuose;
- Skaitydamos skelbimus, atkreipkite dėmesį tik į konkrečius pasiūlymus, pvz. „Ieškome vertėjos“. Neužkibkite ant „Darbas namuose“, paprastai už to slypi gana rizikingi ir nuostolingi pasiūlymai.

Kokių problemų iškyla dirbančioms namuose mamytėms?

1. Nerimtas vyro ar kitų artimųjų požiūris į jūsų darbą. Kai kam gali pasirodyti, kad jei jau neinate į biurą, vadinasi tinginiaujate namuose, arba dirbate mažiau, nei kiti. Supažindinkite juos su savo užsiėmimu, užrašinėje pažymėkite skambučius į kuriuos atsakėte, atliktus užsakymus, užduotis ir gautą uždarbį. Pamatę tai, namiškiai greičiausiai susipras ir perims dalį jūsų namų ruošos darbų...  

2. Vaiko ligos ir kitos nenumatytos situacijos. Arba tai, kas sutrukdys jums atlikti darbus laiku. Iš anksto susitarkite su žmogumi, kuris „extra atveju“ visada atskubėtų jums į pagalbą. Aptarkite finansinį atlygį.

3. Paaugęs mažylis norės nuolat su jumis žaisti ir trukdys dirbti. Pirmaisiais mėnesiais dirbsite kol kūdikis miegos, bet vėliau mažylis miegos vis trumpiau ir mažiau, o jūs turėsite dirbti ir tuo metu, kai jis būdrauja. Būtų gerai, jei dieną keletą valandų su mažyliu į lauką pasivaikščioti išeitų močiutė ar auklė. Paaugęs mažylis veržiasi „padirbėti“ kartu su mama: griebia dokumentus, mėgina spausti klaviatūros klavišus, nori kalbėti telefonu. Suteikite jam tokią galimybę: sumeistraukite jam iš kartono dėžės kompiuterį, telefoną, arba nupirkite žaislinius. Paskatinkite jo domėjimąsi šiais užsiėmimais ir dažniau vadinkite „savo pagalbininku“.

Kaip manote, ar sugebėsite dirbti namuose? Viskas priklausys nuo jūsų organizuotumo, užsispyrimo ir meilės darbui.

Šaltinis: 2mm.ru