“Mama – tai…” - Stereotipai iškart sufleruoja vaizdelį: jauna, apvalių formų, besišypsanti moteris ant rankų laiko mažylį ir dainuoja jam lopšinę. Be abejo, moters paskirtis – vaikų auginimas ir auklėjimas. O kaip yra iš tiesų? Mama tvarko namus, atlieka smulkius remonto darbus, nuperka maisto produktų, gamina valgį, plauna indus, prižiūri naminius gyvūnus ir augalus, skalbia, lygina...


Dar ji tiksliai žino kur sudėti tėčio daiktai, pataria ir padeda spręsti jo problemas, žino visas jo profesijos plonybes, yra maloni pašnekovė, sugeba bendrauti su jo kolegomis ir draugais, turi medicininių žinių ir suteikia pirmąją pagalbą, kalbasi telefonu su giminaičiais, žino visų jų gimimo dienas ir paruošia dovanas, sugeba kiekvieną svečių vizitą paversti švente, moka įtraukti vaikus į namų ruošos darbus.
Be to, ji dar turi darbą, kur atlieka daugybę pareigų – visko ir neišvardinsi...

O kaip vaikai? Kada rasti laiko jiems? O gal galima paklausti – kaip atrasti laiko SAU? Juk vaikus reikia nuprausti, pamaitinti, nuraminti, pamokyti, pagydyti, paaiškinti, sutaikyti, reikalauti, pajuokauti, pagirti ir t.t.

O pačiai – laiku nusiprausti, gražiai apsirengti, gardžiai pavalgyti, ramiai paskaityti, pasivaikščioti vienumoje, surasti laiko mėgiamam užsiėmimui (keramika, baseinas, muzika, teatras ir pan.)...

Ar visa tai įmanoma? - Neįmanoma, jei įsivaizduojate esanti vargšė Pelenė, ant kurios pečių tiek užgriuvo. Bet įmanoma, jei įsivaizduosite, kad esate didžiulės kompanijos vadovė. Jūs – „mama-bosė“!

O ką daro gudrus vadovas?

1. Numato strategiją (tikslai, principai, veiklos kryptys, būdai ir priemonės);
2. Paskirsto užduotis, atsakomybę, jei reikia – pamoko;
3. Kontroliuoja, koreguoja veiklos kryptis;
4. Susikoncentruoja ties užduotimis, kurių be jo niekas neatliktų.

Kaip visa tai perkelti į mamos gyvenimą? Pamėginkime:
 
Kokie jūsų, kaip mamos, tikslai? Pvz.: mamai svarbu padėti šeimos nariams: kad namuose atmosfera būtų rami, pakaktų maisto, būtų tvarkinga, vyras galėtų pailsėti prieš darbą ir t.t.

O dabar išrinkite svarbiausią užduotį, ko niekam kitam nepatikėtumėt? Pvz., vaiko ugdymo, bendravimo su vyru, laisvalaikio pasirinkimo.
Na, o namų tvarkymą, maisto gaminimą, kasdienę vaiko priežiūrą tikrai galima perleisti kitiems (močiutėms, auklėms, šeimininkėms).

Mamos-vadovės dienotvarkė:

7:30 - 8:00 – Padalinu dienos užduotis pagalbininkėms, močiutėms.
8:00 - 17:30 - Darbas (kartas nuo karto skambinu močiutėms ir kontroliuoju situaciją namuose)
17:30 - 20:30 – Mėgiami užsiėmimai.
20:30 - 23:00 - Bendravimas su vaikais (pokalbiai, skaitymas, lepinimas, maudynės, miegas)
23:00 - 7:30 – Užmiegu kartu su vaikais.

„Silpnoji vieta“ – bendravimas su partneriu...

Savaitgalio tikslai:

- bendravimas su vaikais
- pramogos vaikams
- bendravimas su vyru
- bendravimas su giminaičiais
- bendravimas su draugais
- tvarkymasis ir lyginimas (tiek jau to...)

Šioje schemoje yra dar viena „skylė“ – nėra laiko pabūti vienumoje. To reikia siekti. Geriausia būtų, kad dienotvarkėje „Darbą“ pakeistų „Mėgiamas užsiėmimas“, tuomet atsilaisvintų laiko SAU.
O jei panorėtumėt dar vieno vaiko?.. Jūs – "bosė", jums spręsti!

Šaltinis: uaua.info