{mosimage}Nuotakos suknelės paieškos – vienas maloniausių ir kartu daugiausia rūpesčių keliantis užsiėmimas būsimai jaunajai. Tam prireiks nemažai laiko, jėgų ir nervų. Kad dar iki šventės jų neišeikvotumėte, ir atrodytumėt žavinga, štai keletas naudingų patarimų:

1. Biudžetas
Sudarinėdami būsimos santuokos šventės išlaidų sąrašą, nepamirškite įtraukti ir išlaidų aprangai, avalynei, papuošalams. Neretai nuotakos suknelę tenka kiek pataisyti (susiaurinti, paplatinti ir pan.), todėl įtraukite ir siuvėjos paslaugų kainą.

2. Dress-kodas
Jei nutarėte tuoktis Bažnyčioje, nepamirškite, kad daugelyje Dievo namų (tiksliau pasakius, visuose) nepriimtina apsinuoginti, o nuotakos suknelės labai dažnai būna apnuogintais pečiais, gilia iškirpte. Jei jūsų suknelė būtent tokia, pasirūpinkite šaliu ir pan.

3. Atostogos
Dauguma būsimų nuotakų labai užimtos, tačiau jei tik yra galimybė, pasiimkite bent 1 savaitę atostogų nuo darbo prieš vestuves (kitą dalį atostogų skirkite povestuvinei kelionei).Atostogų metu galėsite galvoti tik apie šventinius rūpesčius, turėsite pakankamai laiko apsipirkinėjimams ir grožio procedūroms.

4. Papuošalai
Prie bet kurios vestuvinės suknelės reikia specialiai parinkti papuošalus. Visai nebūtina į visas juvelyrines parduotuves nešiotis nuotakos suknelę; prieš kažką įsigydama, pavartykite katalogus, peržiūrėkite nuotakoms skirtus žurnalus, draugių vestuvių nuotraukas.
 
5. Pirmiausiai apsispręskite, ko trokštate
Atsidūrusi aprangos salone, nepasimeskite ir netylėkite. Pasakokite konsultantui-pardavėjui savo pageidavimus. Neatsisakykite pasimatuoti tų suknelių, kurios jūsų nuomone jums netiks. Galbūt ši suknelė ne ant pakabos atrodys stulbinamai. Kuo daugiau suknelių pasimatuosite – tuo geriau. Patikėkite, daugelis nuotakų išeina iš salono nusipirkę būtent tokią suknelę, kuri iš pradžių joms nė nepatiko.

6. Pirma pasitaikiusi...
Jūs juk nepuolėte užregistruoti savo santuokos jau pačią pirmąją pažinties dieną? Tai ir suknelės neturėtumėte pirkti pirmos pasitaikiusios, artimiausiame salone. Užeikite į keletą (keliolika) salonų, taip susidarysite objektyvesnį vaizdą apie asortimentą.

7. Pauzė
Net ir tuomet, kai surasit savo „svajonių suknelę“, nepirkite jos iškart. Paprašykite ją atidėti dienelei-kitai ir keliaukite į namus. Jei ir kitą dieną nepersigalvosite dėl pirkinio, įsigykite ją. Tiesa, jei suknelę jums užsakinėjo iš katalogo, o jūs jos atsisakote, nes persigalvojote, teks sumokėti tam tikrą sumelę.

8. Klausykitės instinkto
Jei įsigijote suknelę, bet jaučiate, kad tai „ne tas“ apdaras, jums nejauku, ir tai, ką matote veidrodyje, nė kiek nedžiugina, negadinkite sau šventės ir laimingiausios dienos metuose – grąžinkite suknelę atgal, ir ieškokite naujos.

9. Pirmyn – pas siuvėją
Apėjote jau nemažai salonų, pasimatavote daugybę suknelių, bet niekas nekrito jums į akį, nors gerai įsivaizduojate ko norėtumėte. Tuomet geriau pasisiūdinti suknelę. Svarbiausia, pasirinkti patikimą siuvimo ateljė ar siuvėją. Tik nepamirškite, kad suknelės pasiuvimas truks labai ilgai. Jei proceso eigoje matysite, kad kažkas nepatinka, nesivaržykite tiesiai pasakyti apie tai siuvėjui.

10. Patogumas
Paprastai, kasdienybėje mums svarbiausia aprangoje – patogumas. Ne išimtis turėtų būti ir vestuvinė suknelė. Ją vilkėdama, jūs praleisite vieną svarbiausių dienų savo gyvenime, ir niekas neturėtų jūsų varžyti. Matuodamasi suknelę pamėginkite pajudėti: atsisėsti, atsistoti, pasivaikščioti, pašokti. Jei kažkas trukdo, pasiteiraukite, ar įmanoma tai pataisyti, perdaryti.

11. Apatinis trikotažas
Nuotakos sukneles kuriantys dizaineriai pataria nuotakoms dėvėti apatinį trikotažą, kurio spalva yra kuo artimesnė jūsų kūno spalvai. Antraip jis šviesis pro suknelę, o tai būtų labai negražu.

12. Bandomosios nuotraukos
Patariama dar prieš vestuves pasipuošti suknele ir nusifotografuoti. Gavusi „priešvestuvinės fotosesijos“ nuotraukas, pamatysite, kaip atrodysite per vestuves.

13. Pirkinys iš katalogo
Jei jūsų pasirinktą suknelę reikia užsakyti ir parsisiųsdinti iš užsienio, sužinokite tikslų laiką, kada ji bus pristatyta. Suplanuokite viską taip, kad gautumėte suknelę anksčiau: gali prireikti ją pataisyti, o gal ji visai jums netiks ir nepatiks. Apsidrauskite, kad liktų laiko surasti kitą suknelę.

14. Renkamės siuvėją
Jei suknelę siųs siuvėjai, galite patikrinti, ar jie profesionalūs ir tinkami: iš pradžių užsakykite pasiūti kitą rūbą, ne vestuvėms. Įvertinkite jų darbą ir matysite, ar galima patikėti jiems nuotakos suknelės pasiuvimą.

Daugiau apie nuotakos suknelę bei pasiruošimą tuoktuvėms skaitykite supermama.lt Forume – „Graži vestuvių dieną“.