{mosimage}Keletas pažįstamų forume supermamų neseniai išsiskyrė. Taip netikėtai. Žmonėms iš šalies, net ir labai artimiems draugams, tai visada yra netikėta. Sunku įsivaizduoti, kad žmonės, gyvenę kartu 10 ir daugiau metų, turintys keletą vaikų, staiga ima ir išsiskiria kas sau. Bet atidžiau apsidairai aplink, ir staiga supranti, kad idealių porų, kurioms galėtum paslapčiom  pavydėti, kurios būtų garantuotai apsaugotos nuo panašaus likimo, paprasčiausiai nėra.

Liūdnoką statistiką turime ne tik Lietuvoje. Štai viename Briuselio laikraščių skelbiama: Didžiojoje Britanijoje kiekvienam 100 santuokų tenka 51,9 skyrybų; Švedijoje – 65,7; Belgijoje – 59,7, Prancūzijoje ir Vokietijoje – 40,9, o Suomijoje – 57,6. Tai reiškia, beveik kas antra santuoka pasaulyje išyra... Istorikai ir demografai sutartinai tvirtina, kad patriarchalinis amžius jau baigiasi, o kas laukia ateityje nuspėti sunku. Gyvenimo tempas labai pasikeitė. Tiek, kiek dabar suspėji pragyventi ir išgyventi su vienu iš partnerių, anksčiau pavykdavo patirti tik per 25-30 bendro gyvenimo metų vienoje poroje. Kiek pagyvenus kartu, staiga vienas partnerių išsiveržia į priekį, ir jo jau nebetenkina atsilikęs, nespėjęs taip pat greit pakilti ir pasikeisti partneris. Atsiradusį disonansą pakeisti imamasi radikaliomis priemonėmis.

Statistika mums nerodo, kuris iš partnerių – vyras ar moteris – dažniau tampa skyrybų iniciatoriumi. Bet viena aišku, kad moterys emocionaliau ir skausmingiau išgyvena dėl savo socialinio statuso.  Tai susiję tiek su įsišaknijusiomis tradicijomis, tiek su moterišku emocionalumu. Beveik kiekviena moteris po nesėkmingos pirmosios santuokos patirties mėgina ieškoti kito partnerio. Tačiau ar ji sutiks jį, labai priklauso nuo to, kaip ji išgyveno skyrybų stresą. Štai keletas tipiškų elgesio modelių:

Pora gyveno kartu 13 metų. Jie kartu mokėsi, studijavo. Anksti susituokė, dar studijuojant, jiems gimė pametinukai vaikai. Ir štai staiga, po tiek metų, Jis pareiškia, kad išeina pas kitą. Nebuvo skandalų, nei santykių aiškinimosi. Turbūt nereikia pasakoti, kokį šoką patyrė Ji. Ji vis guodžiasi internetinėms draugėms: „Kaip Jis taip galėjo?“, o Jis jau 1,5 metų kuria naująją šeimą. Beje, Jo kita moteris - nei gražesnė, nei jaunesnė, tačiau ji leidžia Jam patirti tokius jausmus ir emocijas, kokių jis, deja,  neturėjo galimybių patirti vedęs per anksti. Vyras išgyvena antrąją jaunystę, netrukdomas minčių apie tai, kaip išlaikyti jauną šeimą ir mažamečius vaikus. O Ji, „auka“, niekaip negali suprasti, kad yra nekalta dėl to, kad Jis išėjo, ir kad Jis nėra koks „kiaulė nevidonas“ (Jis, žinoma, matosi su vaikais ir jais rūpinasi), tiesiog gyvenimas susiklostė taip, kad jie praleido vieną etapą, be kurio toliau egzistuoti nebegali. Jei Ji šito nesupras, neatleis sau ir Jam, naujų santykių su kitu vyru greičiausiai nebeužmegs.

Kita tipiška drama: Gana kompleksuotą asmenybę, kurios pirmoji santuoka truko vos 2 metus, vyras paliko dėl merginos, kuri dėvi 2 dydžiais mažesnius drabužius...  Tai buvo ankstyvoje jaunystėje, dabar Jai jau 30 m. Ji įsitikinusi, kad kito vyro niekada nebesusiras. Didžiulis nepasitikėjimas savimi (koks tai bebūtų kompleksas – kūno svoris ar kt.) trukdo tapti laiminga su kitu vyru, kuris tikrai kažkur yra.  

“Keršytoja“ – toks pažįstamas ir neretai sutinkamas tipažas! Keršyti galima įvairiai: tiek manipuliuojant vaiku („leisiu tau pasimatyti su vaiku tik kartą į mėnesį, ir tik porą valandų“), tiek įvairiausiais egzotiškais būdais. Kartais net antrą kartą išteka vien tam, kad sukeltų „eks“ pavydą.

„Madam išmintingoji“ – tai idealus tipas, todėl, deja, retai pasitaikantis realiame gyvenime. Tai tokia moteris, kuri sugeba be skausmo  (bet nereiškia, kad be liūdesio) paleisti eks vyrą, pasidaryti išvadas, ir neužsiauginti komplekso: „jis išėjo, nes aš esu....“, ji optimistiškai žvelgia į perspektyvą užmegzti naujus pastovius santykius. Būtent tokia moteris turi galimybių sukurti naują laimingą šeimą, nepaisant buvusios nesėkmingos patirties.

Jei pasiskaitytumėte supermama.lt forumo „išpažintis“ „Kertelėje sielai“, pamatytumėte, jog neretai moterys po skyrybų išgyvena ne vieną labai skirtingą etapą, ir spėja pabuvoti visų šių tipažų kailyje. Tačiau linkime visoms joms kuo greičiau pasiekti idealios „išmintingosios“ būsenos etapą, kad galėtų viską pradėti nuo pradžių!

Šaltinis: supermama.lt