{mosimage}Pasak specialistų, apie 70 proc. skyrybų priežastis yra pinigai. Keista, bet ši priežastis pralenkia ir charakterių nesutapimą, ir neištikimybes, ir skyrybas dėl žalingų įpročių. Psichologai primygtinai rekomenduoja aptarti piniginius reikalus dar iki vedybų, ir iki pradedant gyventi kartu. O jei nė karto apie tai atvirai nesikalbėjote, nors santuokoje gyvenate jau ne vienerius metus, nelaukite momento, kai iškils nesutarimų ar konfliktas. Susėskite ir kartu planuokite. Pradėkite nuo šeimyninio biudžeto abėcėlės:

Iš pradžių suskaičiuokite savo pajamas, tai yra visus pinigus, kuriuos gauna šeima: atlyginimus, stipendijas, pašalpas, indėlių procentus, dividendus ir pan. O štai šeimos išlaidos skirstomos į 4 dalis:
Būtiniausios išlaidos: mokesčiai už būstą, žemę, komunalines paslaugas, mokslus, vaikų ugdymo įstaigas, sąskaitų apmokėjimai. Ši dalis yra praktiškai pastovi.
Pagrindinės išlaidos: maistas, vaistai, kursų/būrelių/sporto klubų lankymas, apranga/avalynė, mobilieji telefonai, Internetas, namų ūkio išlaidos, kišenpinigiai.
Santaupos ar suma, kuri kas mėnesį atidedama ekstra atvejams, arba stambūs pirkiniai.
Laisvos išlaidos: poilsis, pasilinksminimai, kinas/teatras, svečių priėmimas, dovanos.

Išlaidų rūšių gali daugėti ar mažėti priklausomai nuo esamos situacijos. Kad suprastumėte, kaip jūsų šeimoje pasiskirsto pinigai, reikėtų kas mėnesį sudarinėti biudžetą, tačiau planuoti išlaidas būtina 4-6 mėn. į priekį.

Svarbu: šeimos psichologai teigia, kad vienas svarbiausių dalykų tvarkant šeimos finansus, yra tam tikras šeimos išlaidų paskirstymas kiekvieno šeimos nario asmeninėms reikmėms. Šią dalį pinigų kiekvienas leidžia kaip tinkamas, ir dėl to neturi atsiskaitinėti vienas kitam.

Beje, jei turite paaugusių vaikų, kuriems taip pat duodate tam tikrą sumą, jos kontroliuoti be ypatingos priežasties nereikėtų. Nes tai sugriautų abipusį pasitikėjimą, ir tik provokuotų vaiką iškrėsti kažką „specialiai“.

Dažniausiai pasitaikančios klaidos, tvarkant šeimos biudžetą:

Pirmiausiai, tai tokia situacija, kai tiksliai neįsivaizduojama, kiek visa šeima gauna pajamų, ir nėra suplanuota, susitarta dėl išlaidų. Paprastai visa tai baigiasi abipusiais kaltinimais, įžeidinėjimais ir finansine nesėkme.

Antra klaida – nesugebėjimas nustatyti pirkinių, išlaidų, išmokų eiliškumo pagal svarbą. Norisi visko, ir iškart. Nevertinamas planavimas, kurio dėka galima ir iš anksto pasitaupyti, ir palaukti nuolaidų.

Nemokšiškas civilizacijos teikiamų privalumų panaudojimas: kreditai, draudimai, paskolos, čekiai ir t.t. Niekada nepatingėkite iki smulkmenų išsiaiškinti bankuose ir prekybos vietose visas įmanomas galimybes bei sąlygas, prieš sudarydami vienas ar kitas sutartis.

Neatidumas ir nerūpestingumas sudarinėjant įvairius finansinius sandėrius, įforminant sutartis, sutikimus, įgaliojimus ir t.t. Taip pat gali pakenkti netinkamas dokumentų saugojimas.

Kas valdo?

Priminsime seną anekdotą: Grįžęs iš darbo vyras namuose randa siaubingą netvarką: namai apšnerkšti, vaikai neprausti ir nepamaitinti, vakarienės nėra, o žmona guli ant sofos ir skaito laikraštį. Vyras išsigandęs klausia: „Kas atsitiko, brangioji?“ O žmona ramiai atsako: „Nieko. Tu kas vakarą kamantinėji mane, ką aš per visą dieną nuveikiau. Tai va, šiandien viso to aš nedariau...“ 

Norime pasakyti, kad darbas namuose – taip pat yra darbas, ir jo negalima nuvertinti. Dažniausiai problemų kyla tose šeimose, kur vienas uždirba pinigus, o kitas šeimininkauja namuose ir augina vaikus (tai nebūtinai yra žmona, gali būti vyras, močiutė ar kitas artimas giminaitis). Pasverti jų indėlį į šeimos biudžetą galima labai paprastai: paskaičiuokite, kiek vidutiniškai jums kainuotų auklės bei namų šeimininkės paslaugos ir gausite „virtualų“ besidarbuojančio namuose užmokestį. Uždirbančio pinigus šykštumas likusio namuose atžvilgiu – ne toks jau retas reiškinys. Tačiau dažniausiai tokio elgesio priežastis yra ne šykštumas ar nepagarba, o elementarus neraštingumas ekonomikos srityje. Sumą, kurią jis skiria namų išlaidoms, visiškai nepamatuota, todėl pildykite išlaidų knygą, nepamirškite sužymėti absoliučiai visų pirkinių kainų ir t.t. Staiga Jis atsipeikės, kad pragyvenimas yra labai brangus. Tik nemanykite, jog tai jus žemina, geriau žvelkite į situaciją, kaip į mėginimą padėti spręsti biudžeto problemas.

Kaip sutaupyti?

Ką daryti, jei nepaisant visų jūsų pastangų pinigai vis tiek tirpsta? Pamėginkite laikytis šių taisyklių:

• Turi visada žinoti, kiek pinigų yra kortelėje ar piniginėje. Taip lengviau kontroliuoti išlaidas ir laikytis tam tikrų apribojimų.

• Bent kartą gyvenime sudaryk mėnesio išlaidų sąrašą. Gali būti, kad visokioms smulkmenoms bus išleista didžioji pajamų dalis.

• Įsigyk atskirą piniginę smulkioms monetoms. Dėk ten visus smulkesnius pinigus. Kai vieną dieną pasibaigs stambiosios kupiūros, prisireiks ir „smulkmės“. Galbūt ten susikaups visai padori sumelė.

• Skolintis pinigų kasdienėms išlaidoms galima tik kraštutiniu atveju. Pinigai ištirps nepastebimai, o grąžinti skolą reikės būtinai. Jei pats skolini, sutark, kad pinigai bus grąžinti tau ne dalimis, o visa suma iškart.

• Einant į parduotuvę, turgų, reikia susidaryti pirkinių sąrašą. Taip bus paprasčiau išvengti nereikalingų prekių įsigijimo ir nepasiduoti akcijų pagundoms.

Šaltinis: Žurnalas moterims Kleo.ru