{mosimage}Veidrodėli, pasakyk, kas pasaulyje gražiausia?.. – “Tu lig šiol buvai graži, bet, figūra jau ne ideali, tavo šukuosena nušiurus,  o ir kotletus vis nusūdai…” Ne, tai ne veidrodėlis šmaikštauja, tai tavo gyvenimo draugas trykšta sąmoju, nors pagal idėją turėtų manyti, jog esi gražiausias pasaulio sutvėrimas. Bet didysis kritikas mato vien trūkumus. Pamažu virsti užguita pilka pelyte arba juodu lietaus debesiu, kuris tuoj tuoj prapliups.

Kad ir kas būtum, turi kovoti su “kritiku”. Priemonių pasirinkimas priklauso nuo to, koks šio kritiko tipas:

Tironas

Viskas jam negerai. Įtikti tironui neįmanoma. Gali visą gyvenimą studijuoti jo skonį, mėgindama įsiteikti, tačiau geriausiu atveju sulauksi abejingos tylos, blogiausiu – išgirsi daug nemalonių žodelių apie savo skonį ir gebėjimus. Gal neverta graužti savo sveikatos, diena iš dienos mėginant tapti „idealia žmona“? Nesistenk, vis tiek netapsi. Jei nemyli, tironas ir liks tironu.

Vaikščiojantis kompleksų rinkinys

Jis myli tave be proto – juk tu gražuolė, šaunuolė ir t.t.,  šalia kurios norėtų atsidurti bet kuris vyras. Štai šis faktas jo ir nedžiugina, nes jis – paprastas, niekuo neypatingas vyrukas. Kokiu būdu jam išlaikyti tave - savo brangenybę? Tik įtikinus, kad nesi jau tokia nuostabi. Todėl jis nuvertina net ir neginčijamus tavo privalumus. Gal jo tonas ir nėra žeminantis, bet tokios pastabėlės, kaip: „Ilganose tu mano, bet aš ir tokią tave myliu“, priverčia atidžiai apžiūrinėti savo nosį veidrodyje. Tik neužkibkite ant to „myliu“. Aišku, galima juokais atsikirsti: „Kas dar labiau tiks į porą ilganosei, jei ne toks atlėpausis kaip tu?“, bet nepamirškite, jog „kompleksų rinkinys“  - labai jautrus tipas. Toks apsikeitimas „komplimentais“ neturėtų tapti įpročiu, geriau jau nuo pat pradžių užkirsti kelią tolimesnėms jo atakoms. Paprasčiausiai pasakykite: „Tu išsigalvoji, o be to, aš dar niekam nesuteikiau išskirtinės teisės mane kritikuoti“.  Tai veiksminga!

Juokdarys

Jis - lyderis poroje, linksmintojas ir juokdarys. Tu esi plastilinas jo rankose, nes jam viskas leista. Belinksmindamas aplinkinius, jis net nepasigėdys paversti tave pajuokos objektu, kad tik nenukentėtų jo paties įvaizdis,  ir nuoširdžiai nesupras, ko tu įsižeidei – jis pats niekada nebuvo atsidūręs tokioje situacijoje. Jis nėra blogas, o tavo trūkumų pabrėžimas jam – tik dar vienas būdas parodyti save. Jis priprato, kad tu tyliai nuryji visas nuoskaudas.

Gal metas apsikeisti vietomis? Jūs galite pamokyti „juokdarį“, tik yra rizikos, kad jis jus nugalės žodžių mūšyje, nes yra profesionalas. Pamėgink priimti jo žodžius „už gryną pinigą“: jei sako kad tu storulė, pareikalauk duoti pinigų lieknėjimo preparatams ir treniruotėms; kritikuoja tavo eiseną – paprašyk, kad užrašytų tave į modelių mokyklos užsiėmimus. Koks jausmas užplūsta, jei kažkas nesupranta tavo anekdoto esmės ir tenka jį paaiškinti? – Štai taip pasijus ir tavo kritikas „juokdarys“, kai pamatys, kad jo juokeliai nepasiekia tikslo.

Nuobodybė

Jis – idealistas, trokštantis, kad viskas aplink būtų tobula: namuose – nei dulkelės, ant darbo stalo – ideali tvarka, mylima moteris – lyg iš žurnalo viršelio. Ir nesvarbu, kad pats yra storas, plikas skurdžius, bet jis – karalius. Reikia mokėti su juo sugyventi. Jei imsite į galvą, ką jis šneka – patirsit amžiną galvos skausmą, jei nekreipsit dėmesio – įsitaisysit priešą, kuris kiekviename žingsnyje skųsis: “Ji visai manęs nesupranta”. Nuobodusis tipas svajoja apie idealią moterį (o tokių nebūna!), ir atitikti jo reikalavimų iš esmės neįmanoma. Paprasčiau būtų įtikinti jį, kad esi ideali. Jei jam atrodo, kad esi per liesa - sakyk, kad esi smulkutė; jei per stambi – sakyk, kad esi itin moteriškų formų; nepatinka gaminamas maistas –  keista, nes visiems kitiems labai patinka, gal tegu pats imasi maisto ruošos?

Patarėjas

Kartais jis panašus į jau minėtą nuobodybę, tik jo kritika teisinga. Jis nė už ką nesikabinėtų prie tavo figūros, jei ji yra ideali. Bet jei tavo charakteris ne iš lengvųjų, tu būtinai išgirsi apie tai. Kartais patarėjas įžeidžia: tau taip norisi pasirodyti angelu jo akyse, o jis ima ir sukritikuoja. Kita vertus, be konstruktyvios kritikos galima per daug užriesti nosį...

Menininkas

Kūrėjo tipas: lengvai susierzina, išlieja visą susikaupusį negatyvą kritikuodamas. Aišku, menininkų būną visokių. Taikūs egzemplioriai tik nuleidžia garą ir supranta, kad pasikarščiavo, bet negali atsiprašyti. Jei esi puikaus charakterio, rami, lengvai sugebėsi jį pažaboti.  Būk kantri, duok jam laiko pajusti kaltę, ir kartas nuo karto nepamiršk rodyti, jog ir tu sugebi supykti. Jei pasitaikė antrasis, smarkusis, egzempliorius – nebus taip paprasta. Jis – kūrėjas, o moteris turi sudaryti jam visas saviraiškos sąlygas. Jei norite sugyventi su juo, turite visa “ištirpti jame” ir spjauti į savo troškimus. Beje, daugybė moterų yra savaip laimingos tokioje sąjungoje.

Atsakovas

Kažkada jis buvo normalus žmogus, kol nesutiko tavęs – mis Tobulybės, kuri panoro jį pakeisti. Tu taip įnirtingai lipdei iš jo naują žmogų, kad jis nebedrįsta nė cyptelėti, kaip bijo tavo kritikos. Bet vieną dieną jis nusprendžia gintis, ir kovoja tais pačiais ginklais kaip ir tu. Galiausiai, jam jau ir žodžio pasakyt nebegalima! Gal laikas pagirti savo partnerį už kažką. Juk nėra jis jau toks blogas, antraip ar jūs būtumėte kartu? Pamažu jūsų „ledkalnis“ ištirps.

Jei vienas iš aukščiau aprašytų tipų kritikuoja tave už tai, ko iš tiesų nėra, naudok „nuostabos taktiką“: „Kaip tau į galvą šovė toks dalykas?<...>“ – toliau pateik „mokslinį pranešimą“ apie tai, kad tokio trūkumo neturi ir niekaip negalėtum jo turėti. Svarbiausia, daryti tai ramiai ir neįkyrėti, nes jis supras, kad tai tave žeidžia.

Jei jo kritikoje yra dalis tiesos, paversk trūkumą išskirtinumu! Vis persūdai kotletus? –Tai toks tavo firminis receptas.
 
Tiesą pasakius, tu turi trūkumų, juos galima ištaisyti, bet tingisi. Vadinasi, yra du keliai: „Arba priimi mane tokią, kokia esu...“,  arba susiimate ir atsikratote trūkumų.

Šaltinis: supermama.lt