{mosimage}Prieš pradėdami projektuoti vaiko kambarį, pirmiausiai pagalvokite – kuris jūsų vaiko charakterio bruožas yra pats ryškiausias? Kas jam teikia ypatingo džiaugsmo? Kokie jo santykiai su aplinkiniais? O koks jo būdo bruožas jus neramina? O dabar – kibkite į darbą!  Štai keletas patarimų, kaip turėtų atrodyti „vienišiaus“, „nenuoramos“ bei „išsiblaškėlio“ kambarys:

      Vienišiaus kambarys

      Jei vaikas mėgsta žaisti atsiskyręs nuo visų ir būti vienumoje – auginate vienišių. Jis mąstytojas, yra pastovaus būdo, neretai savo vystymusi pralenkia bendraamžius. Suaugę vienišiai dažnai tampa tyrinėtojais, yra patikimi darbuotojai. Kad sukurtumėte vienišiui jaukią ir patogią erdvę, būtina jo kambarį padalinti į dvi funkcionalias zonas: jo asmeninę erdvę ir vietą „įsibrovėliams“.

      Pasinaudokite „podiumo“ metodika ir padalinkite kambarį į dvi dalis: vienoje jų padarykite pakylą (maždaug 50-60 cm aukščio), po ja bus patogu pastumti žaislų ir žaidimų dėžes; o žemutinę zoną paverskite žaidimų erdve.

      Berniukui įrenkite mini sporto salę, prikabinkite „smiginį“ ir t.t. Žaidimų erdvės nereikėtų užkrauti baldais. Pasirūpinkite šilta grindų danga. Ji galėtų būti žaisminga – vaizduojanti kelius, miesto gatves ar futbolo lauką). Vietoje sofos numeskite ant žemės keletą tvirtų pagalvėlių.

      Mergaitės kambaryje reikia moteriškų ir jaukių akcentų. Pastatykite žemutinėje zonoje kompaktišką baldų komplektą: stalelį ir keletą krėslų. Mergaitei bus malonu čia priimti drauges.

      Efektyvus „asmeninės erdvės“ sprendimas – lova „antrame aukšte“. Jei po ja esančią erdvę užtrauksite specialiomis širmomis – išeis namelis. Vienišiaus fantazija leis pasijusti vaikui čia kaip kosminiame laive, palapinėje džiunglėse ir kt. Vienišiaus asmeninei erdvei labai tinka tokie papildomi dizaino elementai kaip lentelė prie įėjimo su užrašu „Pašaliniams....“

      Nenuoramos kambarys

      Nežinote, ko laukti iš savo vaiko jau po sekundės? Juo nuolat skundžiasi auklėtojos, mokytojos, kaimynai... Jūsų šeimoje niekada nebūna ramybės ir nuobodulio – auginate nenuoramą. Nenuoramos visuomet yra visų linksmybių ir nuotykių sūkuryje. Dėl jų kyla nemažai rūpesčių, tačiau jei sukurtumėte nenuoramai tinkamą ugdančią aplinką, yra šansų, kad iš jų išaugs lyderiai ir laimėtojai.

      Erdvės skirstymas į funkcionalias zonas tiks ir nenuoramoms. Miego zonai tinka raminanti pastelinė spalvinė gama. Pavyzdžiui, šviežumo ir ramybės įspūdį suteikia žydra spalva. Žalia padeda atsikratyti nuovargio ir susierzinimo, disciplinuoja. Spalvų reikšmių vertėtų paisyti ir renkantis grindų dangą. Nenuoramoms labiausiai tiktų natūralių spalvų ekologiškos medžiagos danga (pvz. kamštinė ir pan.), nes ji veikia atpalaiduojančiai.
      Nenuoramų energija turi būti kažkur išlieta saugiai. Todėl kambaryje turi būti ir sporto kampelis: įrenkite gimnastikos sienelę, pakabinkite virvines kopėčias, nupirkite aukštą lovą, į kurią galima įlipti kopėčiomis ir nuo jos nučiuožti, supamąjį krėslą ir pan. Tai tinkamiausias arsenalas nenuoramoms.

      Išsiblaškėlio kambarys
 
      Sunkiausia - išsiblaškiusiems vaikams. Jiems gerokai kliūna nuo aplinkinių. Tačiau išsiblaškėlių vidinis pasaulis paprastai būna labai turtingas, jie pasižymi lakia vaizduote, turi kūrybinių galių, iš jų išauga kūrybingi, stiprų vidinės laisvės jausmą turintys žmonės.

      Įrenginėdami kambarį išsiblaškėliui, skirkite ypatingą dėmesį jo darbo vietai. Kad vaiko dėmesio neblaškytų pašalinės smulkmenos, rašomasis stalas turi būti atskirtas nuo žaidimų zonos. Statykite darbo stalą ant aukštesnės pakylos, ant kurios reikia užlipti laipteliais.

      Interjeras turi nuteikti vaiką darbingai, todėl pakabinkite pasaulio žemėlapį, laikrodį, kalendorių ar įvairių lentelių su matais ir vienetais, dar tiktų magnetinė lentelė įvairiems „priminimams“ pasižymėti – išsiblaškėliui jie padės kovoti su užmaršumu. Tačiau nepadauginkite aksesuarų! Optimaliausias stilius – minimalizmas. Tegu kambarys būna monochrominis – spalvų margumynas tik trukdys susikoncentruoti. Parūpinkite įvairių žaislų ir žaidimų dėžių-konteinerių – tegu vaikas savarankiškai išrūšiuoja visą savo „turtą“. Tai pirmas išsiblaškėlio žingsnis į organizuotumą!

      Kurdami vaiko kambario interjerą leiskite ir vaikui išreikšti savo skonį, parodyti iniciatyvą: kartu rinkite baldus, užuolaidas, grindų dangą ir pan. Kuo anksčiau vaikas ims suprasti savo polinkius, pagrįsti savo pasirinkimą, ieškoti kompromiso, tuo lengviau jam bus ateityje.

      Žinoma, tėveliams prireiks nemažai kantrybės ir pedagoginės brandos, tačiau išaugs jūsų tarpusavio supratimas, nes, kaip ir bet koks kitas bendradarbiavimas, kambario dizaino sprendimo ieškojimas suartins jus. O svarbiausia – jūsų numylėtinis augs patogioje ir mieloje aplinkoje, ir dar ne kartą nudžiugins jus puikiais rezultatais!

Šaltinis: kleo.ru