{mosimage}Daugelis psichiatrų mano, kad žiemos depresijos priežastis – serotonino trūkumas organizme. Šios medžiagos sumažėja dėl to, kad žiemą mes gauname mažiau saulės spindulių. Organizme pastebima ir kitokių pakitimų: padidėjęs apetitas, ilgėja miego laikas, mieguistumas rytais. Net 1/3 JAV mokslininkų atliktame tyrime dalyvavusių žmonių jautrumas šviesai buvo paveldimas. Psichiatrai rekomenduoja savo pacientams šviesos fototerapiją.

Seansai atliekami rytais ir trunka po keletą valandų. Jau po 4 dienų pastebimas nuotaikos pakilimas, maksimalus efektas pasiekiamas po 2 savaičių.

Tyrimai parodė, kad ten, kur visus metus šviečia saulė, depresija žmonės skundžiasi žymiai rečiau, nei „šiauriečiai“. Žiemos depresija yra tik epizodas didesnėje depresijos struktūroje, kuri prasideda dar iki žiemos. Depresiją galite atpažinti pagal šiuos simptomus: nemiga, neramus miegas, apetito stoka arba apsirijimas, nuovargis, dėmesio trūkumas, beviltiškumo jausmas, ilgesys arba nerimas, interesų rato susiaurėjimas, nuotaikų kaita (paprastai rytais nuotaika prastesnė nei vakare), įvairūs skausmai, sumažėjęs seksualumas, nesugebėjimas patirti malonumą, džiaugsmą, mintys apie mirtį ar savižudybę.

 Nuo 3 iki 6 proc. žemės gyventojų serga depresija. Tačiau tik 20 proc. jų ieško medicininės pagalbos. 60-80 proc. depresijos kamuojamų žmonių į psichiatrų akiratį nepatenka.

Depresiją gali sukelti tiek biologinės, tiek socialinės priežastys, pavyzdžiui nutrūkę socialiniai ryšiai.

Ypač retai pastebima depresija Afrikos, Indijos šalyse. Ir ji ten traktuojama  tik kaip fiziologinis sutrikimas, kurio simptomai: nuovargis, silpnumas, galvos skausmai, prastas apetitas, nemiga. 

Būna atvejų, kai būsena primena depresiją, tačiau su ja galite susitvarkyti ir patys, be specialisto pagalbos. Tik reikia labai susiimti, pradėti sportuoti, eiti pasivaikščioti, paplaukioti į baseiną, grūdintis. Pamąstykite apie konfliktus su kitais asmenimis, kurie pastaruoju metus jus kamavo. Ką norėtumėte pakeisti savo gyvenime? Sugalvokite keletą būdų, kaip tai galima įgyvendinti. Prisiminkite kas jus domindavo anksčiau. Galbūt mėgote skaityti, klausytis muzikos, siūti, žaisti su vaikais, vaikščioti į kiną, teatrą, parodas, sportuoti ir t.t.? Pagalvokite apie tą sritį, tuos darbus, kurie jums iš tiesų labai gerai sekėsi ir patiko. Kodėl nepradėti visko iš pradžių, tiesiog čia ir dabar?

Šaltinis: psyonline.ru