{mosimage}Kai mažylis ateina į pasaulį, atrodo, kad be jo nuostabių pėdučių, pirščiukų, šypsenėlės nieko daugiau ir nematote. Bet štai prabėga laikas, ir ima graužti abejonės, vargina buitis, kasdienė monotonija, jaučiatės susierzinę. Atsiranda noras realizuoti save ne tik atliekant mamos vaidmenį. Staiga suprantate, kad  ir ateityje norite išlikti įdomi savo vaikui. Žodžiu, mamytei laikas į darbą. Kaip tam pasiruošti pačiai ir kaip paruošti mažylį? Koks laikas tinkamiausias? 

Ar jau laikas?

Dilema. Jums tenka rinktis: vaikas ar darbas, idealūs namai, ar karjera? Dažniausiai, įsigilinus į šią pasirinkimo problemą, pasirodo, kad kuo mažiau laiko lieka bendravimui su vaiku, tuo tas laikas kokybiškiau praleidžiamas. Mama, bendraujanti su vaiku tik rytais ir vakarais bei savaitgaliais, stengiasi maksimaliai. Klausimas tik – kaip teisingai viską suorganizuoti?  Jei artimieji supratingi, buities rūpesčiai ir pareigos bus pasidalinti po lygiai. Neverta aukoti pasivaikščiojimo su vaikais parke dėl generalinės tvarkos darymo namuose, geriau pabūkite su mažyliais. Nesijaudinkite be reikalo, pamažu visi apsipras prie naujo gyvenimo ritmo.
 
Psichologai mano, kad mamos išėjimas į darbą, kai kūdikiui yra nuo 4 iki 6 mėnesių, mažiausiai traumuoja mažą žmogutį. Vyresni mažyliai (1,5–3 m.) yra labiau savarankiški ir  nepriklausomi, moka reikšti savo norus, jaučia poreikį bendrauti su bendraamžiais, o tai labai svarbios tolesnio sėkmingo vystymosi sąlygos.
 
Tolesnis žindymas

Kitas klausimas – ar ir toliau žindyti mažylį? Jei taip, nepamirškite, kad pakankamų pieno atsargų sukaupimui reikia laiko, jomis pasirūpinkite iš anksto. Sveikam kūdikiui gali prireikti maždaug 120-150 g kas pora valandų. Yra keletas taisyklių:

• Nutrauktas pienas iš vienos krūties nemaišomas su iš kitos krūties nutrauktu pienu;
• Nutrauktas pienas šaldiklyje (-18-20) laikomas iki 4 mėnesių;
• Geriau nutraukinėti pieną pientraukiu ir atsargas kaupti specialiuose steriliuose maišeliuose po 120-150 g;
• Ant kiekvieno maišelio pasižymėkite datą ir laiką, kada jis buvo padėtas užšaldyti. Pirmiausiai naudokite tas atsargas, kurios buvo užšaldytos anksčiausiai.

Ne mažiau svarbus klausimas – kieno priežiūrai ruošiatės palikti kūdikį? Ar pasitikite šiuo žmogumi? Ar jis sugebės laikytis jūsų rekomendacijų ir nurodymų? Šią problemą reikia spręsti itin atsakingai ir kruopščiai.

Išėjimas į darbą – ne kaprizas, o būtinybė

Tokiu atveju, kai išėjimas į darbą būtinas dėl materialinių priežasčių, gerai pasverkite visus „už“ ir „prieš“: kiek išlaidų turėsite išeidama dirbti, ir kiek likdama namuose (atlyginimas auklei / mokestis už lopšelį-darželį; transporto išlaidos iki darbo ir atgal ir pan.)? Gali būti, jog išlaidos viršys pajamas. Tuomet ieškosite kito problemos sprendimo būdo.

Neretai vaiko gimimas suteikia mamai naujų impulsų tobulėti, ji atranda savyje naujų talentų ir gebėjimų. Būtų labai neprotinga paskandinti juos sauskelnių, košelių ir buities šurmuly. Niekas tokios „aukos“ neįvertins. Todėl jei jums būtina grįžti prie profesinių pareigų (nesvarbu, ar tai materialinė, ar dvasinė būtinybė), nesijauskite kalta.  Vargu, ar kamuojama finansinių trūkumų ir negalėdama savęs išreikšti jūs sugebėsite duoti vaikui daugiau.

Kiti variantai

Ypač rūpestingos mamytės, kurioms sunku atsiplėšti nuo namų ir mažylio, renkasi alternatyvius variantus. Pavyzdžiui, darbą namuose. Tokią galimybę suteikia nemažai profesijų: dizainerės, vertėjos, žurnalistės, rašytojos, mezgėjos, buhalterės, auklės ir pan. Kai kurias iš šių profesijų galima įgyti motinystės ir vaiko priežiūros atostogų metu.

Jei supratote, kad vaikų auklėjimas bei namų priežiūra ir yra jūsų pašaukimas, ir jei leidžia materialinės sąlygos, nėra ko daug galvoti! Pašvęskite save šeimai, didžiuokitės savo pašaukimu ir atlikite savo vaidmenį nepriekaištingai. Mylėkite vaikus ir būkite jiems supermama!

Šaltinis: detochka.ru