{mosimage}Manoma, kad aplinkos spalvos veikia žmogaus dvasios būseną. Kai kas tvirtina, kad jos veikia ir mintis. Todėl negalima lengvabūdiškai žvelgti į gyvenamosios aplinkos spalvų parinkimą. Yra tokių spalvų, kurios sugeba atpalaiduoti, ir tokių, kurios padeda susikoncentruoti. Ekspertai pataria: patalpoms, kurių langai yra į šiaurę, parinkite šiltas ir šviesias spalvas, jei langai į pietus – neutralias ir „šviežias“. Vakarinės dalies kambariams tiks šilta pilka, kreminė spalvos bei pasteliniai tonai, o rytinei pusei - šaltos spalvos.

Namai – tai vieta, kur mes ilsimės ir atgauname jėgas po darbo, atsikratome įtampos. Todėl natūralu, kad namams renkame tokias spalvas, kurios padeda atsipalaiduoti, sukuria šiltą, jaukią ir ramią atmosferą. Štai keletas rekomendacijų:

Vėsi mėlyna spalva. Mėlyna – atpalaiduojanti spalva. Pasak specialistų, ji tinkama kambariams, kuriuose labai karšta. Šviesiai žydri atspalviai rekomenduojami labai mažoms patalpoms. Tačiau atsargiai: jei tai mažas ir tamsus kambarėlis, geriau rinktis kitokią paletę, nes patalpa gali tapti pernelyg šalta.

Puikus variantas – kombinuoti vėsią mėlyną spalvą su baltais baldais. Tai labai tinkamas fonas šviesioms spalvoms, tačiau mėlynos spalvos reikia „nedideliais kiekiais“. Piktnaudžiavimas ja virsta tamsa.

Spinduliuojanti geltona. Jei norite vizualiai padidinti patalpą, geriausia rinktis geltoną spalvą - pačią šilčiausią, spinduliuojančią. Labai tinka miegamiesiems kambariams, nes ji atpalaiduoja poilsiui. Ši spalva taip pat tinka ir virtuvei, labai dera su žalia ir balta spalvomis.

Drąsi raudona. Turbūt nedaugelis ja dekoruota namus, nes tai pakankamai pavojinga spalva. Tačiau nereikia jos vengti. Raudona – energijos, jėgos ir gyvybingumo spalva. Galima sukurti puikų rezultatą, jei tik teisingai  ir nedideliais kiekiais naudosime. Raudona spalva gali būti puikus sprendimas koridoriui, vestibiuliui, priimamajam, bet tik ne svetainei.

Linksma oranžinė. Raudonos ir geltonos mišinys – oranžinė laikoma kūrybingumą skatinančia spalva. Dekoro specialistai vadina ją pačia džiaugsmingiausia viso spektro spalva, sugebančia sukurti malonią dvasingą atmosferą. Ir pačios šalčiausios bei prastai apšviestos patalpos oranžinės spalvos dėka pavirsta linksmomis. Vienas jos atspalvių – „terracota“ pastaruoju metu tapo ypač populiarus ir paklausus. Jis sugeba suteikti komforto įspūdį. Oranžiniai atspalviai labai tinka šiuolaikinėms svetainėms bei valgomiesiems kambariams.

Rami žalia. Žalia – tai ramybės ir pusiausvyros spalva, asocijuojasi su gamta, suteikia šviežumo įspūdį. Tačiau jei nutarėte išdažyti kambarį šia spalva, nepamirškite, kad ją sudėtinga derinti su kitomis spalvomis. Specialistų patarimas: jei norite sukurti džiaugsmingą atmosferą, rinkitės „butelio“ žalumo atspalvį, jei norite ramybės – prigesintus žalsvus tonus, jei reikia išgauti stimuliuojantį efektą – turkio atspalvius, kurie puikiai tinka ir vaikų kambariams.

Šaltinis: medinfo.ru