{mosimage}Nuo seno Lietuvoje žinomi dvylika Kūčių valgių, kurie patiekiami ant šiaudų užtiestos baltos staltiesės. Kūčių valgius valgydavo ir karaliaus rūmuose, ir vargšo samanotoje bakūžėje.
Kad lietuviai mėgsta skaniai pavalgyti, rodo jų šventinių valgių gausa ir įvairovė. Kur daugiau jei ne prie šventinio stalo pasijusi esąs jau nebe vargšas, o aukštakilmis bajoras.

     
      Jau esame pripratę prie tradicinių dvylikos Šventųjų Kūčių valgių, todėl būtų pravartu prisiminti ir kitus nemažiau gardžius, lengvai pagaminamus šventinius patiekalus. Savo namiškius ir svečius galėtumėte nustebinti kažkodėl tai pamirštais būrų (šišioniškių, lietuvininkų) ir kuršių Šventųjų Kūčių ir Kalėdų valgiais. Būtent lietuvininkai ir kuršiai (kopininkai ir žemininkai), gyvenę visame Lietuvos pajūryje turėjo savo išskirtinę virtuvę, kurios mityboje vartojami maisto produktai, valgių gamyba skyrėsi nuo vokiečių ir žemaičių.

{mosimage}


      Dviejų žuvų pyragas

     (Visas pyragas - 3484 kkal)

Šešioms porcijoms:

500 g menkės arba bet kokios baltos žuvies filė be kaulų ir odos,
500 g lašišos arba bet kokios raudonos žuvies filė be kaulų ir odos,
500 g šaldytos sluoksniuotos tešlos,
500 g svogūnų,
30 g sviesto,
po vieną pundelį krapų ir petražolių (viso – 80 g),
1 kiaušinio,
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

          Svogūnus nulupti ir apkepinti šaukšte sviesto, pagardinti druska ir maltais juodaisiais pipirais ir išmaišyti su smulkintais krapais ir petražolėmis. Žuvis nuplauti ir gerai servetėle nusausinti. Iš šaldytos tešlos iškočioti du pailgus lakštus. Vieną dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, ant tešlos dėti lašišos filė, suteikiant jai žuvies formą, pagardinti druska ir maltais juodaisiais pipirais, ant žuvies sudėti pakepintus svogūnus, ant jų dėti menkės filė ir ją taip pat pagardinti druska ir maltais juodaisiais pipirais. Ant viršaus dėti antrąjį tešlos lakštą, užlenkti, pakišant po apatiniu lakštu. Iš tešlos likučių galima padaryti žvynus, galvą su akimis, uodegą ir pelekus. Taip paruoštą pyragą aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti 180 laipsnių karštumo orkaitėje 20-25 min. Senovėje kuršių namuose tai būdavo būtinas Šventųjų Kūčių valgis, kurį kepant, prakvipdavo ne tik virtuvė, bet ir visi namai...

{mosimage}

      Būrų sluoksniuotos tešlos bandelės su žuvimi ir sūriu
     (3821 kkal)


Šešioms porcijoms:

400 g lašišos arba bet kokios raudonos žuvies filė be kaulų ir odos,
400 g šaldytos sluoksniuotos tešlos,
300 g tarkuoto Tilžės sūrio,
100 g pieno,
20 g krapų krapų,
2 kiaušinių,
druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį

            Pirmiausia reikia atskirti kiaušinių baltymus ir trynius. Trynius išmaišyti su smulkiais kubeliais supjaustyta lašiša, tarkuotu Tilžės sūriu ir smulkiai sukapotais krapais. Tešlą iškočioti ir supjaustyti 10x10 cm kvadratais. Kraštus aptepti baltymu, suplaktu su pienu. Ant vieno tešlos kvadrato trikampio dėti įdarą, tešlą užlenkti taip, kad apgaubtų įdarą ir gautųsi trikampis, gerai suspausti ir viršų aptepti baltymų bei pieno plakiniu. Bandeles dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardosi ir kepti 180 laipsnių karščio orkaitėje 15 minučių. Lietuvininkai šias bandeles patiekdavo su krienais. Tiesa, lietuvininkai krienus darydavosi saldesnius su grietine.

{mosimage}

      Būrų blyneliai su lašiša
     (1249 kkal)

Dešimčiai porcijų:

6 blynelių,
300 g marinuotos, mažai sūdytos arba rūkytos lašišos,
200 g lydyto sūrio su česnakais,
40 g krapų
 
              Lietinius blyneliams kiekviena šeimininkė turėtų iškepti pagal savo receptą, tik jie turėtų būti ne saldūs. Lydytą sūrį išmaišyti su smulkiai sukapotais krapais, juo aptepti lietinius, išdėlioti plonyčius lašišų lėkštelius, stangriai susukti ir padėti į šaldytuvą. Patiekiant į stalą, supjaustyti ripkelėmis.

{mosimage}

      Varškės kukuliukai aguonų grietinės padaže 
      (1856 kkal)

Keturioms porcijoms:

400 g liesos varškės
100 g baltųjų nuplikytų razinų
50 g cukraus
50 g kvietinių miltų
1 kiaušinio
Miltų kukuliukų pavoliojimui
Saulėgrąžų aliejaus kukuliukų kepimui
Padažui
50 g aguonų,
50 g sviesto,
50 g liesos grietinės,
100 g cukraus.

         Varškę su jos ingredientais išmaišyti, kad gautųsi vientisa masė, suformuoti graikinio dydžio rutuliukus, pavolioti miltuose ir padėti į šaldytuvą porai valandų.
          Padažui aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir, uždengus, palikti 15 minučių, kad išbrinktų. Sviestą ištirpinti, įdrėbti grietinės, įberti cukraus, išbrinkusias aguonas, gerai išmaišyti, dėti ant silpnos ugnies ir pakaitinti, bet ne užvirinti.
           Varškės kukuliukus geriausiai yra kepti gruzdintuvėje (fritiūrinėje) arba keptuvėje įkaitintame saulėgrąžų aliejuje taip, kad gražiai iš visų pusių apskrustų. Iškepusius kukuliukus dėti ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai.
          Patiekti atskirai karštus kukuliukus ir padažinėje karštą padažą. Kiekvienas į savo dubenėlį dedasi padažo ir didesniu šaukštu kukuliukus.
          Senovėje Mažojoje Lietuvoje jaunimas kukuliukus turėdavo imti užsimerkęs arba užsirišęs akis, nes pagal kukuliukų porinį arba neporinį skaičių burdavo kas kitais metais ves arba ištekės. Tiesa, šiuos kukuliukus valgydavo ir kitomis dienomis, ypač šventinėmis, bet tada  juos patiekdavo su vyšnių kompotu: dubenėlyje duodavo kukuliukus, o „krūzeliuose“ (taip vadindavo didelius puodelius su rankenėle) patiekdavo šaltą vyšnių kompotą.
          Kai kurie ūkininkai ir ypač evangelikų pastoriai šiuos varškės kukuliukus išmirkydavo vyšnių likeryje ir patiekdavo su labai šaltu vyšnių kompotu.

{mosimage}

      Vyšnių kompotas melione
      (325 kkal)

Reikia:

1 mažo meliono,
150 g vyšnių kompoto,
patiekiant suaugusiems, galima įpilti  ir 50 g vyšnių likerio.

      Vaikeliams per šventes galima patiekti lengvai ir greitai pagaminamą gardėsį – melioną su vyšnių kompotu. Tam reikia gražiai nupjauti trečdalį gerai nuplauto meliono, išmesti sėklas, iš minkštimo specialiu peiliuku išpjauti rutuliukus (tokių rutuliukams pjaustyti peiliukų galite įsigyti ir maisto prekių parduotuvėse). Rutuliukus išmaišyti su vyšnių kompotu ir supilti atgal į melioną. Meliono apačią nupjauti tam, kad melionas gerai ir stabiliai stovėtų. Tokį gardėsį senovėje mėgdavo gamintis klaipėdiškiai, nes dažnas savo podėliuose ar rūsiuose turėdavo iš rudens pasidėjęs arbūzų arba melionų.

{mosimage}

      Lietuvos ponių kava 
      (120 kkal)

Vienai 200 g porcijai:

20 g krupniko,
150 g stiprios kavos,
40 g plaktos grietinėlės,
arbatinį šaukštelį mėtų sirupo arba vyšnių kompoto.

      Šventinis stalas paruoštas, visi sotūs ir laimingi, tad ir šeimininkės gali save pačios palepinti. Pasigaminkite fantastiškos, šiai progai tinkančios Lietuvos ponių kavos, kuri Lietuvoje jau būdavo geriama net nuo XVII amžiaus. Tam į stiklinį puoduką reikia įpilti 20 g krupniko, ant viršaus atsargiai per peilį supilti stiprią kavą taip, kad nesusimaišytų kava su likeriu, ant viršaus uždėti plaktos grietinėlės. Jokiu būdu negalima vartoti chemizuotos purškiamos grietinėlės. Ant grietinėlės užpilti šaukštelį mėtų sirupo arba vyšnių kompoto, papuošti vyšnia.

      Kiti bajoriški Šventųjų Kalėdų valgiai

      Grikių košė su riešutais. 200 g grikių nuplauti, gerai nuvarvinti, apkepti 2 šaukštuose sviesto. 100 g džiovintų abrikosų, 100 g džiovintų slyvų supjaustyti kubeliais, 100 g pakepintų graikinių riešutų sukapoti, sumaišyti su grikiais, užpilti verdančiu vandeniu, pagardinti druska ir virti. Košę patiekti su grietinėle arba grietine.

      Morkų sklindžiai garnyrui. Išmaišyti 200 g burokine tarka tarkuotų morkų, vieną kiaušinį, 2 šaukštus miltų, 2 šaukštus saulėgrąžų, druskos, pipirų ir iškepti aliejuje sklindžius, nusausinti nuo riebalų ir patiekti kaip garnyrą.

      Troškinti rauginti kopūstai su vynuogėmis. 150 g kapotų svogūnų apkepinti 150 g žąsiniuose taukuose, sudėti nuspaustų ir dar kartą smulkiai supjaustytų 750 g raugintų kopūstų, 3 lauro lapus, 15 trintų kadagio uogų, 50 g balto vyno ir troškinti 1 val. Baigiant troškinti,  sudėti 150 g juodų ir 150 g baltų per pusę supjaustytų vynuogių ir dar kelias minutes patroškinti.


Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas