{mosimage}Jums irgi taip būna? Dar prieš keletą mėnesių užsibrėžiate, kad nuo Naujųjų nebevalgysite saldumynų tokiais kiekiais, pradėsite sportuoti ir gaminsite šeimai tik sveiką maistą... Pirmą Naujųjų metų rytą prasidės naujas gyvenimas (tai yra ne visai rytą, bet kai atsikelsite, tai bus naujo gyvenimo rytas). Nebevalgysite likučių nuo vakarykščio šventinio stalo, užsirašysite į sporto klubą ir neberėksite ant vaikų. Jūs tikite tuo ir nekantraudama laukiate Naujųjų, nes tapsite šimtą kartų sveikesnė, gražesnė ir protingesnė.

Bet ateina Naujieji Metai, sausio 1-ąją atsikeliate skaudančia galva, išgeriate didelį puodą stiprios kavos, įsijungiate televizorių, bambate ant vyro ir vaikų. O kai sąžinė ima belstis, kad šiaip jau buvote nutarusi atversti naują švarų gyvenimo lapą, imate teisintis: “pradėsiu nuo kovo 1-osios. Pavasarį bus lengviau”. Arba nuo savo gimtadienio. Bet po gimtadienio pasidaro taip liūdna, taip neapsakomai graudu, kad prievartauti savęs nebegalite. Tada vėl prisimenate Naujuosius ir imate laukti jų su nauja viltimi...

Manote, kad tai uždaras ratas? Taip mano tūkstančiai moterų ir merginų. Laukti kažko naujo, šviesaus ir gražaus mes mokame. Kažkodėl mums lengviau nustatyti terminą, nei imti ir padaryti viską čia ir dabar.  Kai kas tai pavadins tinginyste, bet mes žinome, jog tai tėra nedidelė silpnybė. Taip jau yra, kad lengviau laukti, nei imti ir padaryti. Tuomet prisigalvojame šimtus pretekstų, kad tik nereikėtų nieko keisti. Atsisakydamos savo valingo apsisprendimo nebetenkame pasitikėjimo savimi, tikėjimo rytdiena, savigarbos ir net aplinkinių pagarbos (juk būtinai kažkam prasitariame, kad nuo Naujųjų pradedam gyventi kitaip...) Todėl reikia susiimti ir žengti pirmyn, iškart.

1. Neužsibrėžkite neįmanomų tikslų

Būna moterų, kurios pasižada nuo Naujųjų sportuoti kiekvieną dieną. Įsigyja sporto klubo abonementą iš anksto, nusiperka naują aprangą, avalynę. Iki pat gruodžio pabaigos kalba ir galvoja tik apie savo naująjį tikslą. Aplinkiniai klausosi ir galvoja: „kokia ji šaunuolė, tiek investavo į tai, dabar jau kelio atgal nebėra.“ Bet ateina Naujieji, po pirmųjų intensyvių treniruočių ima gelti raumenis, daroma pertraukėlė, o po pertraukėlės ateina liūdesys ir nusivylimas, ir tikslui „maximum“ dedamas kryžius. Kodėl? Nes buvo pervertintos jėgos. Jei moteris nuspręstų sportuoti 2 kartus per savaitę, tokį režimą tikrai galėtų ištverti.

Mes dažnai pernelyg rimtai žiūrime į savo planus ir renkamės radikalų kelią, taip pasmerkdami save pralaimėjimui. Jei suvokiate, kad saldumynai jums kenkia, jokiu būdu neatsisakykite jų visiškai. Tiesiog apribokite jų vartojimą (pvz. 2 saldainiai per dieną).
  
Mesti rūkyti taip pat būtų lengviau, jei imtumėte riboti surūkytų cigarečių skaičių per dieną. Pasistenkite realiai įvertinti savo galimybes ir užsibrėžti tik įgyvendinamus tikslus. Bėgant laikui rezultatai gerės ir galėsite iš naujo užsibrėžti tikslus, kuriuos įveiksite vis lengviau.

2. Susigalvokite sau apdovanojimą

Tai gali būti tam tikros nuolaidos vykdant savo planą. Jei visą savaitę gaminote šeimai labai sveiką ir šviežią maistą nuo ryto iki vakaro, tai sekmadienį galite sau leisti ir šiek tiek kaprizų. Jei visą mėnesį treniravotės be pertraukų, galite keletą užsiėmimų praleisti ir vietoje jų, eiti į sauną ar išgerti arbatos kavinėje. Ir tik tada, kai suprasite, kaip smagu save apdovanoti už šaunų plano vykdymą, pajusite kokį malonumą jis teikia.
 
Jei turite kas jus palaiko, pvz. draugas, kuris visada troško, kad būtumėte lieknesnė, tegu jis skiria apdovanojimą. Kai yra papildoma motyvacija (galimas apdovanojimas, partnerio pagarba, savo valios stiprybės pajutimas), žymiai lengviau siekti užsibrėžto tikslo.

Jei nutarėte, kad naują gyvenimą pradėsite nuo nustatytos datos (Naujųjų ir pan.), apdovanojimą sau už tikslo vykdymą taip pat susiekite su kokia nors data, kalendoriuje pažymėkite ją ryškiai. Taip galėsite ne tik apskaičiuoti savo jėgas, bet ir jausite vis artėjantį atlygį už pastangas. 

Galite ramintis ir ta mintimi, kad nuo apdovanojimo datos galėsite sustoti ir nebegrįžti prie naujo gyvenimo stiliaus. Tai yra apdovanojimu gali tapti grįžimas prie senų įpročių, jei jums kažkas nepasiseks. Bet mes tikimės, kad to nebus.

3. Pradėkite šiek tiek anksčiau, nei buvote suplanavusi

Kad ir ką mes susigalvotume, padaryti tai sausio 1-ąją labai sudėtinga. Nes ši diena labai jau apsnūdusi ir neaiški: ilgai voliojamės lovoje, po to valgome vakarykštes mišraines, išgeriame šampano likučius, lupame mandarinus ir žiūrime vis tuos pačius Naujametinius filmus per TV. Tokia jau tradicija.

Išeitis – pradėti anksčiau. Pavyzdžiui, gruodžio 26 d. Jau šią dieną reiktų vartoti mažiau alkoholinių gėrimų, išeiti į gamtą ir t.t. Tai bus generalinė repeticija prieš svarbiausią datą. Ir jau tada galėsite įvertinti savo jėgas.

4. Rašykite dienoraštį

Taip pataria psichologai. Dienoraštis padės susisteminti mintis, analizuoti įvykius. Dienoraštis bus postūmis tęsti tai, kas pradėta, palaikys sunkią minutę ir liudys apie tai, kad galite tikslo siekti iki galo. Atsivertę keletą puslapių atgal, pamatysite: taip, iš tiesų matyti progresas. Vadinasi, tai buvo naudinga.

Reikia patikėti savimi ir (truputėlį) stebuklu. „Aš galiu“ ir taškas. Abejoti negalima, nes: a) užsibrėžėte realų tikslą b) matote šviesią perspektyvą. Plius norite pasikeisti ir jus kažkas palaiko. Vadinasi, jums pavyks!

To Jums ir linkime!

Apie supermamų tikslus ir pasiryžimus nuo Naujųjų gyventi kitaip, skaitykite www.supermama.lt Forume, pasakojimų konkurse „Pažadu, nuo Naujųjų...“