{mosimage}www.supermama.lt Forume "Kulinarinių idėjų" skyrelyje rasite daugybę gardžių valgių receptų šventiniam stalui. Čia dabar pats darbymetis: moterys konsultuojasi, patarinėja, dalijasi receptais ir idėjomis. Štai keletas šaunių supermamų išmėgintų ir įvertintų patiekalų: 
"Kalėdinė eglutė"
Atšildyti tešlą truks 30 min, paruošimas - 30 min, kepimas - 10 min.

Jums prireiks:
1 pakuotės šaldytos sluoksniuotos tešlos
1/3 stiklinės paruošto vanilinio pudingo ar šiaip kokio nors kremo (pvz. plaktos grietinėlės, ar saldžios varškytės)
1/3 stiklinės pašildyto medaus
Žalio cukraus papuošimui (gali būti bet kas - parduotuvėse pilna visokių spalvotų papuošimų pabarstymui ant saldumynų).
8 avietės, vyšnios ar kitos uogos papuošimui (gali būti ir iš uogienės)

Atšildyti tešlą, įkaitinti orkaitę iki 200C. Iš tešlos išpjauti 3 dydžių žvaigždes (4 kartus, kad išeitų 4 eglutės), dėti ant kepimo popieriaus, kepti 10 min. arba kol iškeps.
Kad padarytumėte eglutes, ant kiekvienos žvaigždės reikia dėti po šaukštą pudingo ir klijuoti vieną ant kito. Palaistyti medum, pabarstyti papuošimais, bei uždėti uogeles. Skanių ir gražių Kalėdų.

(receptą siūlo supermama bea)


"Kalėdinis pyragas"

Pastaba! Jį reikia kepti likus 2 mėn iki Kaledų, vėliausiai – likus 2 savaitėms iki švenčių.

450g sviesto
400g rudojo cukraus
9 kiaušiniai
šaukštelis kepimo miltelių
1 apelsino sultys
1 citrinos sultys
4 st. miltų
Iš visų produktų sumaišyti tešlą.
900 g razinų.
900 g džiovintų juodųjų serbentų
200 g džiov. datulių
200 g džiov. figų
220 g migdolų
250 ml citrinų žievelių
250 g mirkytų cukruje vyšnių.

Džiovintus vaisius sumaišykite su tešla. Paruoštą masę (ji turi nevarvėti) dėkite į popieriumi išklotą skardą ir kepkite apie 2 val. 140 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Iškepus, suvyniokite į popierių ir padėkite saugiai (toliau nuo smaližių) iki Kaledų (galima šaldytuve, o galima ir paprasčiausiai spintelėje).

Keletas pastebėjimų: nesu mačiusi džiovintų juodųjų serbentų, todėl dedu kitų vaisių (man labai patinka papajų vaisiai ir daug įvairių riešutų, labai tinka svarainiai). Šiemet vietoj citrinų žievelių dėjau džiovintų kinkanų (mažas citrusas).

Ką tik iškeptas pyragas būna sausokas, bet iki Kaledų vaisiai išleidžia savo sultis); galima sulaistyti jį romu. Visada paskutinis gabalėlis – ilgiausiai išlaikytas, būna skaniausias!

(Receptą siūlo supermama daivaja)


"Miešimas"
 
Reikia kviečių grūdų. Grūdų rasite sveiko maisto parduotuvėlėse ar parsivešite iš kaimo. Kviečius reikia išvirti.Verdame, kol pasidarys "minkšti", sukramtomi.

Tuomet virintame vandenyje ištirpiname medų, turi būti gana saldu, litrui vandens - šeši šaukštai medaus. Medaus gaivą atvėsiname.
Valgome taip: grūdus užsipilame medaus gaiva ir valgome kaip spriubą. Pabandykite, mielosios, tikrai skanu, paprasta ir nebrangu. O ir grūdeliai suaktyvina medžiagų apykaitą -  rytojaus dieną ir kalakutas nebebaisus!

(Receptą siūlo supermama AMELY)

"Pyragėliai su grybais"

0,5 l virtų įvairių grybų (tinka sūdyti, džiovinti),
2 svogūnai,
druskos, pipirų,
aliejaus kepimui,
1 kg sluoksniuotos šaldytos tešlos,
1 kiaušinis pyragėliams aptepti,
sezamo sėklų pyragėliams pabarstyti.

Virtus grybus kartu su susmulkintu svogūnu apkepame keptuvėje su aliejumi, įdedame druskos, pipirų. Atvėsusius grybus sumalame mėsmale. Iš sluoksniuotos tešlos išspaudžiame apskritimus. Pyragėlių kraštus aptepame kiaušinio plakiniu, į vidurį įdedame įdaro, sulenkiame, užspaudžiame šakute, aptepame kiaušinio plakiniu viršų, pabarstome sezamo sėklomis ir iškepame orkaitėje.

(Receptą siūlo supermama Ivoncikas)


"Silkės lietiniai"

Tešlai reikia:

4 kiaušinių
500 g miltų
5 stiklinės pieno
druskos
Įdarui reikia:
2 virtų kiaušinių
500 g silkės filė
2 svogūnų
10 šaukštų konservuotų žaliųjų žirnelių
aliejaus

Iš miltų, kiaušinių, pieno ir druskos paruoškite tešlą ir iškepkite plonus lietinukus.

Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite ant aliejaus. Silkę ir kiaušinius supjaustykite, sumaišykite su svogūnais. Paruoštą įdarą dėkite ant blynelių, suvyniokite ir paskrudinkite ant aliejaus. Tada blynelius dėkite į lėkštę, papuoškite žirneliais, kitomis daržovėmis. Skanaus!

(Receptą siūlo supermama Elena)

Šaltinis: www.supermama.lt Forumas