{mosimage}Kas sugeba sutaupyti 500 litų, tas sutaupys 5 tūkstančius ar dar daugiau. Ir be jokių fokusų bei machinacijų.
Susipažinkite su aštuoniomis aksiomomis, kurios padės Jums gyventi, neleis prasiskolinti ir išmokys, kaip įsigyti tai, ko norisi, kad ir kiek tai kainuotų.

 

Nepirk to, ko nereikia!

Prieš išeidama į prekybos centrą, peržvelkite turimas maisto ir buities prekių atsargas. Kartais pasirodo, kad arbatos, kruopų, makaronų ir pan. spintelėse dar netrūksta. Išvengsite nereikalingų išlaidų, ir nuėjusi į parduotuvę nepasiduosite informacijos apie nuolaidas ir akcijas srautui. Leiskite pinigus toms prekėms, kurių namuose jau nebeturite. Pirmiausiai suvartokite tai, kas dar liko ir tik po to pirkite naują. Antraip, pusė produktų, pasibaigus galiojimo terminui, anksčiau ar vėliau iškeliauja į šiukšliadėžę. Beje, tą patį galima pasakyti ir apie jūsų kosmetinės turinį. Jei sudžiūvo akių tušas, tai ir pirkite tik tušą, o ne šešėlius, pudrą ir paakių kremą „tuo pačiu“. Taip galima įlįsti į skolas, pakaks kartą per mėnesį pasilepinti keletu naujų dalykų. Juo labiau, kad protingai naudojant kosmetiką, jos užtenka ilgiau nei keletui mėnesių.

Pirkinius geriau nešti, nei vežti

Atėjusi į didelį prekybos centrą, imkite krepšelį, o ne vežimą – jį iškart norėsis prisikrauti iki viršaus, nors atėjote pirkti tik pieno ir sauskelnių! Antraip, nuo lentynų šluojami įvairūs akcijos ženklais pažymėti produktai, o kasoje paliekama solidi sumelė. Jei apsiribosite nešiojamu krepšiu, nusipirksite tik tai, dėl ko atėjote ir apsisaugosite nuo neplanuotų išlaidų.

Daug - tai gerai

Jei matote 10 porų kojinių, parduodamų už 30 litų ir greta vieną porą – už 15, rinkitės pirmąjį variantą. Suplyšus vienai kojinaitei, nereiks išmesti visos poros, o suplyš ir kita - imsite naują porą.  Tai nuolat naudojama prekė, be kurios neapsieinate, pirkdama po vieną porą, sumokate dvigubai ir daugiau. Urmu pirkite ir kitas būtiniausias prekes, taip pigiau.

„Patinka“ – nėra vertinimo kriterijus!

Nepirkite nei vieno daikto tik todėl, kad jis jums patinka. Taip lentynose susikaupia dešimtys žvakių, rėmelių nuotraukoms, vazelių ir t.t. Dažniausiai šios prekės namuose jokios funkcijos neatlieka, tik renka dulkes lentynose. Jei matote parduotuvėje jums patinkantį indą, paimkite jį į rankas, įsivaizduokite, kaip jis atrodys jūsų namuose ir... padėkite jį atgal. Psichologai sako, kad žmogui yra svarbiausia pati emocija – turiu gražų daiktą, o parsinešus į namus, pirkinys greit tampa nenaudingu ir nuobodžiu.

Draugė nėra gera patarėja

Venkite apsipirkinėjimų su draugėmis. Tik Jūs pati žinote, ko jums reikia, kokios spalvos, kokio dydžio ir t.t. Paprastai draugužės 80 atvejų iš 100 būna prastos patarėjos. Nusprendusios, kad “iš šalies geriau matosi”, išleidžiate pinigus už tai, ko nedėvėsite. Be to, čia suveikia ir “bandos principas”: jei Daiva ir Jurga perka, reikia ir man!

Skaldyk ir valdyk!

Padalinkite savo mėnesio atlyginimą į dvi dalis: 80 proc. „pragyvenimui“ ir 20 proc. – svajonėms (šiuos pinigus reikia padėti taip, kad jų akys nematytų). Pinigus, skirtus „pragyvenimui“ dalinkite į 4 lygias dalis, kiekvienai mėnesio savaitei. Eidama apsipirkti į parduotuvę, pasiimkite tik tos savaitės dalį, ne daugiau. Net ir patys turtingiausi žmonės išleidžia žymiai mažiau, nei galėtų sau leisti, kodėl ir Jums taip nepasielgus?

Žvelkite į perspektyvą

Kad jūsų gyvenimo lygis vis augtų, turėkite pirkinį-svajonę, kuris turėtų būti brangesnis už jūsų gaunamas pajamas 1,5-2 kartus. Pavyzdžiui, jei uždirbate 1500 litų, pasvajokite apie daiktą, kainuojantį 2400 lt. Bėgant laikui, jūs imsite uždirbti būtent tokią sumą. Psichologai yra įsitikinę: kas galvoje – tas ir piniginėje!

Įsigykite finansų patarėją!

Kad išmoktumėte protingai leisti pinigus, atsisiųskite internetu ar įsigykite specialią kompiuterio programą, skaičiuojančią šeimos biudžetą (AceMoney, CashFly, Cash, SPB Finance, WeblS Money, Cash Organizer 2004 Deluxe ir t.t.). Kas vakarą arba kartą per savaitę, įveskite duomenis apie savo išlaidas ir gausite „finansų analitiko“ diagramą, rodančią, kiek pinigų paleidote „vėjais“. Jums bus įrodyta, kad tik 25-30 proc. uždarbio turėtų būti išleista maisto produktams, dar 25 proc. – kitoms būtinoms išlaidoms, o 50 proc. finansų išleidžiama prekėms, kurių galima buvo lengvai atsisakyti.

Ir nepamirškite – pinigai traukia pinigus!

Šaltinis: kleo.ru