{mosimage}Beveik 77 procentai pasaulio moterų praleidžia virtuvėje daug laiko gamindamos maistą. Šis rodiklis aukščiausiais yra Japonijoje, ten jis lygus 91 procentui. Tai rodo 27-iose pasaulio šalyse surengtos apklausos rezultatai. Tyrimas buvo atliekamas Europoje, Šiaurės Amerikoje ir Azijoje. Antrąja-trečiąja vietomis dalijasi Malaizija ir Rusija, kur virtuvėje ilgai užsibūna po 88 procentus moterų.

Toliau eina Italija ir Vengrija - po 86 procentus. Apklausą surengė viešosios nuomonės turimo centras Isopublic Suisse, kuris yra Gelapo (Gallup) instituto filialas.

Tuo tarpu tik 15 procentų apklaustų vyrų gamina maistą. Daugiausia - 26 procentai stipriosios lyties atstovų - "prisijuosia prijuostę" Kanadoje, 25 procentai - Kinijoje, 20 procentų - Jungtinėse Valstijose.

28 procentams respondentų virtuvė yra antroji pagal svarbą patalpa namuose. 40-čiai procentų apklaustųjų svarbiausią vaidmenį atlieka svetainė.

Daugelis žmonių naudojasi virtuve, "valgydami kartu su šeimos nariais". 73 procentų apklaustų kinų nuomone, virtuvė skirta tik maistui gaminti. Jai pritaria 61 procentas Saudo Arabijos gyventojų, 34 procentai prancūzų ir tik 20 procentų amerikiečių. 22 procentai švedų ir japonų bei 18 procentų belgų bei danų virtuvėje mielai užsiima ir kitais malonumais...

Apklausos duomenimis, virtuvėje vidutiniškai praleidžiame iki 2 valandų ir 15 minučių šiokiadieniais ir 10-čia minučių ilgiau savaitgaliais.

Apklausoje dalyvavo 14 tūkstančių suaugusių respondentų (maždaug po 500 kiekvienoje šalyje).

Šaltinis: ELTA