{mosimage}Kartų santykiai sudėtingi ir dažniausiai prieštaringi. Tema “Tėvai ir vaikai” yra parašyta bei pasakyta daug protingų žodžių, tačiau bene daugiausia šeimyninių tragedijų, jausmų bei emocijų kunkuliuoja tarp mamų ir vaikų, tiksliau – mamų ir dukterų.

Motina – draugė
Turėti mamą ir draugę viename – labai naudinga.

Jums neprireiks slėpti savo asmenininį gyvenimą, mėtyti pėdas ir klausytis nuolatinių priekaištų. Be to, ši draugė yra patikima ir ištikima: niekada neišduos, neapgaus ir nenuteis; bus visada pasiruošusi pasidalinti paskutiniu kąsneliu, nusivilkti paskutinius marškinius, pasiaukoti dėl jūsų.

     Mamai tokie santykiai taip pat atneša naudos. Ji turi galimybę neįkyrėdama kontroliuoti jūsų gyvenimą bei draugiškai patarinėdama koreguoti jūsų elgesį. O mamos patarimas, kad ir kaip sunku tuo patikėti, - labai vertingas. Neskubėkite numoti ranka į „atgyvenusį” mąstymą. Praktika rodo, kad 90 atvejų iš 100 mama būna teisi. Tad geriau nesimokyti iš savo klaidų, o pasikliauti mamos patirtimi. O kad jūsų draugystė gyvuotų ilgai, verta laikytis kai kurių apribojimų:

     1. Neverta mamai pasakoti savo draugo/vyro erotinių fantazijų. Tokius krūvius ne kiekviena psichika gali atlaikyti! Intymus gyvenimas tam ir yra intymus, kad būtų paslėptas nuo pašalinių akių ir ausų. Kiek panašūs atviravimai gali šokiruoti suprasite, jei pamėginsite įsivaizduoti, kaip jūsų mama staiga ima smulkiai pasakoti apie savo seksualinę patirtį...

     2. Nepamirškite, kad mama visada ir liks mama! Kad ir kas jums atsitiktų, ji visada išgyvens tai 100 kartų stipriau, nei jūs pati. Jūs, turbūt, po kurio laiko užmiršite visus savo gyvenimo kataklizmus, o mamos sieloje jie paliks gilius pėdsakus. Pasistenkite neapkrauti mamos širdį draskančiais pareiškimais, pvz.: „aš nebegaliu daugiau be jo, man gyvenimas nemielas, nebeturiu dėl ko daugiau gyventi...“ ir pan. Nes jūs kaip nors ištversite šį periodą, o mama – dar nežinia.

     3. Draugystė – tai visų pirma atsidavimas. Todėl, užkraudama mamai savo rūpesčius ir negandas, būkite pasirengusi išklausyti ir jos; o mamos problemos gali pasirodyti kur kas sudėtingesnės nei jūsų. Ir jei esate tikra draugė, pasidalinkite mamos našta.

      Mama - konkurentė
 
     Būna, laimė - nedažnai, kad tarp motinos ir dukros atsiranda konkurencija. Be abejo, tai nesveikas jausmas ir prieštarauja motinystės prigimčiai. Konkurencija gali kilti tiek iš vienos pusės, tiek iš abiejų.
Motina dažniausiai pajunta konkurenciją dukrai išvydusi, jog jos pačios grožis pamažu vysta. Paprastai taip nutinka išvaizdžioms, sėkmingoms, viešumoje dažnai pasirodančioms damoms. Visą gyvenimą puoselėjusios savo grožį, jos sunkiai išgyvena senėjimo procesą, jautriai reaguoja į užuominas apie amžių. O amžiaus pėdsakai negailestingai išryškėja šalia žydinčios jaunos gražuolės. Ne kiekviena gali išgyventi momentą, kai susižavėjusių vyrų žvilgsniai praplaukia pro šalį ir krypsta į jauną dukters kūną. Tokioje situacijoje jums reikėtų suprasti, kad mama kariauja ne prieš jus, o prieš Laiką. Su juo, kaip žinia, nepakovosi. Anksčiau ar vėliau mamai teks susitaikyti su jo negailestingumu. Šiuo periodu dukrai geriausia kiek atitolti. Per atstumą veikiausiai klostysis šiltesni ir artimesni tarpusavio santykiai.

     Kovoti kartais pradeda ir dukra. Ją taip elgtis paprastai pastūmėja nepilnavertiškumo kompleksas, savimeilė arba kova dėl nepriklausomybės. Tai gali būti ir karjeros sėkmė (ypač jei mama ir dukra dirba vienoje veiklos sferoje), ir išorinis grožis (ypač jei dukra ne tokia daili kaip mama), ir kt.

     Kartais beprasmė konkurencija tęsiasi net ir mamai mirus. Tokiu atveju dukra turėtų suprasti, kad kovoja ne su mama, o su savimi pačia, tad pralaimėjusi šioje „kovoje“ bus tik viena...

     Mamos ir dukters interesai kartais susikerta ties vienu vyru. Būna ir taip. Meilės trikampis ir taip nemielas, o jei dar į tai įsivėlęs vienas iš artimųjų...  Problemą išspręsti galima likvidavus priešpriešą: trečiasis turi pasišalinti, tegu šis trečiasis ir bus vyras.

      Mama, tu ir vėl!

     Vis dėlto, konkurencija gana retas reiškinys, dažniausiai veiksmas vyksta pagal šį scenarijų: paaugusi dukra stengiasi išsikovoti autonomiją ir apriboti mamos kišimąsi į savo asmeninį gyvenimą. Mama iš visų jėgų stengiasi išsaugoti kontrolę ir nesupranta, kodėl dukra pavirto į užsispyrusią, užsidariusią, įnoringą būtybę. Prasideda konfliktai, barniai. Vaikai užauga ir gyvena savo gyvenimą. Kuo anksčiau mama tai supras, tuo lengviau bus susikurti naujus santykius su suaugusia dukterimi. O dukra turėtų būti kantresnė: mama tiesiog negali atskirti savo gyvenimo nuo jūsiškio; koks skirtumas ką ji patarinėja ir bamba, svarbu kad ją iš viso turite.  O jei situacija darosi nebeįmanoma, kuriam laikui pasišalinkite, apsiribokite tik trumpais telefoniniais pokalbiais.

      Jo mama

     Jo mama – taip pat ne išimtis. Didžioji dauguma jos priekaištų bus nukreipti jūsų adresu. Būtent jums praneš, kad jos sūnelis prastai maitinamas, vaikšto nelygintais marškiniais ir apskritai atrodo pervargęs. Nesistebėkite priekaištais. Jei labai pasistengtumėte, galėtumėte ją suprasti. Ji daug metų rūpinosi savo berniuku, „plyštančia širdim“ atidavė jį į kitos moters rankas ir staiga suprato, kad juo nepakankamai gerai rūpinamasi. Jūs bet kokiu atveju esate neverta jos sūnaus, bet jei jau sūnus pasirinko būtent jus, galėtumėte ir labiau pasiaukoti, - taip galvoja  90 anytų iš 100. Tik dešimčiai jų pakanka sumanumo nesikišti į asmeninį sūnaus gyvenimą ir palaikyti marčią. Jei turite būtent tokią anytą – jums labai pasisekė. Tokia anyta atperka praktiškai visus sūnaus trūkumus bei pasitarnauja jūsų šeimos labui.

     Neblogai, jei anyta laikosi neutralios pozicijos. Tiesa, neutralumas būna įvairus:

     - Geranoriškas: ji mielai žiūri anūkus, jei reikia, sutaiko jus su vyru, kartas nuo karto aprūpina jus sodo ir daržo gėrybėmis.

     - Priešiškas:  ji prižiūri anūkus, bet tyliai sau galvoja, kad gerąsias savybes jie paveldėjo iš savo tėčio, o blogąsias – iš jūsų. Ji nesikiša į judviejų santykius, tačiau jos akyse galima išskaityti klausimą: „Ir kaip jis su tavimi gali gyvent?“ Ji atsargiai ragauja jūsų pagamintą valgį, ir aptarinėja jūsų išvaizdą su savo kaimynėmis.

     Be abejo, geriausia kartu su anyta negyventi. Ir kuo didesnis atstumas, tuo jūsų santykiai geresni. Jei gyvenate kartu, turite 2 išeitis: arba susitaikote su pagyvenusios moteriškės išpuoliais, arba stengiatės nepasiduoti jos provokacijoms ir neišsikraunate ant jos mylimo sūnelio. Kai anyta nedviprasmiškai užsimena: „Nepamaišytų išplauti šviestuvą“, atsakykite konkrečiai: „Iš tiesų, nepamaišytų, va, pareis Jonas ir išplaus“. Greičiausiai šviestuvą ims plauti pati anyta.

     Linkime visoms mamoms kantrybės, o visoms dukroms – kilnumo!

Šaltinis: kleo.ru