{mosimage}Mylinti šeima, prestižinis darbas, jaukūs namai ir ištikimi bičiuliai. Iš šalies atrodo – laimės kūdikis! Niekam nė į galvą nešauna, jog graži, protinga, sėkminga moteris yra ties riba...

Ar pastaruoju metu jums sunku susikaupti? Visa, kas vyksta aplinkui nebetenka prasmės? Ir tik stiprios valios pastangomis vis dar suimate save į rankas? Tokią būseną mokslas vadina nerviniu išsekimu.

Stresas mūsų tyko visur: jis žadina mus šaižiu žadintuvo garsu iš ryto, lydi transporto kamščiuose pakeliui į darbą ir namus, netikėtai užgriūna kartu su nepatenkintu viršininku ir t.t. Pridėkime dar nerealų šiuolaikinio gyvenimo tempą, grandiozinius moterų sugebėjimus apsikrauti tūkstančiais rūpesčių vienu metu ir... sveikos atvykę į chroniško nuovargio bei amžinos nemigos buveinę.

Ar įmanoma gyventi be streso? Teisingai, neįmanoma! Nes jis ir yra mūsų gyvenimas, nekenčiantis bet kokio stabilumo. Todėl visiškai atsikratyti jo negalėsime. O štai išvengti nervinio išsekimo ir pasirūpinti savo sveikata – būtina. Ir tai nėra labai sudėtinga.

1. Nustatykite tikrąją įtampos priežastį

Nervinis išsekimas nebūtinai persitempimo darbe pasekmė. Bet jei darbinė veikla jums ne prie širdies, bent laisvalaikis po darbo turėtų teikti džiaugsmo.

2. Laikykitės savo ritmo

Vis apsikraunate darbais ir mėginate atlikti iškart keletą? Nešvaistykite jėgų ir pasirinkite individualų darbo ritmą. Pavyzdžiui, atvažiuokite į darbą pusvalandžiu anksčiau nei kiti, susikaupsite tyloje. Arba kartais „atsijunkite“ nuo įvairių skambučių, pokalbių su kolegomis, kavos pertraukėlių ir tuo metu susikoncentruokite į savo darbus.

3. Susigalvokite sau dar vieną užsiėmimą

Neretai mūsų gyvenimas - lyg vienoda įvykių grandinė, kurią sudaro vis tos pačios grandys: darbas – namai, namai – darbas. Vadinasi, reikėtų įpinti į ją keletą naujų detalių ir suteikti sau malonumo. Svarbiausia – rasti užsiėmimą, kuris būtų mielas širdžiai. Pavyzdžiui, keramikos užsiėmimai, pasivaikščiojimai parke, koncertai.

4. Išmokite sakyti „ne“

Nereikia griebtis visko iš eilės tik dėl to, kad iš prigimties nemokate niekam atsakyti. Galbūt daugelio dalykų, ypač darbovietėje, pagal instrukciją neturėtumėte daryti jūs? Neleiskite kolegoms ir artimiesiems užversti jūsų darbais, su kuriais turėtų susitvarkyti patys. Atsiminkite, jog tai griauna jūsų gyvenimą. Kai jaučiate, jog kolega eilinį kartą kreipiasi į jus prašydamas parašyti už jį pranešimą, o draugužė ir vėl atvedė pas jus savo mažylį „porai valandėlių“ penktadienio vakarą, - nesikankinkite. Paprasčiausiai mandagiai  pasakykite: „Man taip gaila, kad negalėsiu tau (jums) padėti“ Padėkite telefono ragelį, uždarykite duris ir daugiau negalvokite apie šį savo poelgį.

5. Rūpinkitės sveikata

 Mokslas jau tūkstantį kartų įrodė, kad endorfinai („laimės hormonai“), kurie gaminasi sportuojant, yra streso priešnuodis. Jei tarkim jūs alergiška chloruotam baseino vandeniui, o aerobikai ar treniruoklių salei neturite nei laiko, nei jėgų, pradėkite dieną nuo mankštos namuose – nepasigailėsite! Atkreipkite dėmesį į tai, kiek valandų miegate. Optimaliausia – 8-9 val. per parą. Jūsų nuotaika ir savijauta labai priklauso nuo to, ar esate išsimiegojusi.

6. Gyvenkite šia diena ir mėgaukitės ja

Kartais labai naudinga užsiimti tuo, ko niekada anksčiau nedarėte, neišbandėte. Nebijokite eksperimentuoti!
Beje, apie garderobą: susikurkite naują taisyklę – kartą per 2-3 mėnesius padaryti perversmą savo drabužinėje. Išdalinkite nebereikalingus drabužius tiems, kam jų trūksta.

Stresas – ne tai, kas su mumis atsitiko, o kaip mes tai suvokiame. Nervinis išsekimas – mūsų organizmo atsakas į tai, ką veikiame ir ką galvojame. Jei jaučiate, kad jėgos išseko, nervai įtempti, būkite drąsi – kovokite su šia negalia. Atsipalaiduokite, nenuobodžiaukite, džiaukitės smulkmenomis, nesiskųskite, pagirkite save už nuveiktus darbus ir svarbiausia – galvokite apie gerus dalykus!

Šaltinis: kleo.ru