{mosimage}Kai svarstote, ar įsigyti šunį, kurio taip trokšta jūsų mažylis, pagalvokite apie tai, kas jūsų laukia. Žinoma, neįmanoma pasirengti visiems gyvenimo atvejams, tačiau pagrindines problemas galima apgalvoti iš anksto. Nuo to priklausys tai, ar naujasis įnamis atneš į jūsų namus džiaugsmo, ar gyvenimas pavirs košmaru ir šuo kels pavojų vaikui.

Taigi, nusprendėte laikyti šunį ir mėginate išsirinkti.


Šuo. Kokios veislės?

Kad atsakytumėte sau į šį klausimą, nuspręskite, kam jums reikia šuns. Jei norite nupirkti jį pirmiausia vaikui, reikia atsižvelgti į mažylio amžių ir pageidavimus. Tokiu atveju geriausia rinktis nedidelį keturkojį. Jei šuns pagrindinis šeimininkas bus suaugęs žmogus, tai yra jūs, tiks bet kuri veislė, žinoma iš tų, kurie gražiai elgiasi su vaikais ir nėra per daug agresyvūs.

Kokio amžiaus vaikas gali rūpintis šunimi?

Jei tikitės, kad vaikas laikysis savo pasižadėjimų ir reguliariai vedžios šunį į lauką, prižiūrės, tai žinokite, kad tokių stebuklų būna retai, nebent jei vaikui jau sukako bent 7 metai. Tokio amžiaus vaikui galima padovanoti nedidelį šunelį. Pudelis labai tiktų. Nuo 14 metų vaikas jau galėtų rūpintis ir vilkšuniu. Tačiau vis tiek nepamirškite, kad dar negalite visos priežiūros patikėti vaikui. Jums teks atidžiai stebėti šuns sveikatą, užtikrinti normalų vystymąsi, teisingą mitybą, laiku pasirūpinti visais būtinais skiepais, kad būtų išvengta infekcijų.

Kaip su šunimi elgtis?

Jau pasirinkote augintinį. Namuose dūksta nuostabus šunelis. Iškart paaiškinkite vaikui elementarias bendravimo su augintiniu taisykles, kad vėliau išvengtumėte ašarų:

• Negalima eiti prie šunų gatvėje neatsiklausus jų šeimininko leidimo. Benamių gyvūnų geriausia iš viso vengti, nedaryti staigių judesių.

• Nereikia tampyti savo gyvūno už ausų, uodegos, letenų ir pan. Jam tai nepatinka: geriausiu atveju jis suurgs, blogiausiu – įkąs.

• Niekada nežiūrėkite šuniui tiesiai į akis, jis priima tai kaip iššūkį.

• Nedarykite nieko tokio, į ką šuo sureaguoja kaip į grėsmę.

• Nelieskite šuns, kai jis ėda. Tai jam vienas svarbiausių gyvenime dalykų.

• Nepūskite šuniui į snukį, nes jis tai priims kaip pranašumo ženklą.

Beje, šuo nieko nepamiršta. Ir skriaudas, patirtas dar ankstyvame amžiuje, jis gali prisiminti ir suaugęs.

Kuo galima užsikrėsti nuo šuns?

Pasak veterinarų, į šį sąrašą patenka: pasiutligė, leptospirozė, salmoneliozė, įvairios mikozės, helmintozės ir t.t. Iš išvardintų pati baisiausia – pasiutligė.

Profilaktika:

• Nepamirškite kasmet laiku paskiepyti savo šuns;
• Pirkite jam kokybišką ėdalą;
• Naikinkite blusas ir kirmėles;
• Neleiskite šuniui gerti iš atvirų vandens telkinių;
• Laikykitės asmeninės higienos taisyklių.

Ką daryti, jei įkando šuo?

Atsakymas neoriginalus: reikia kreiptis į gydytoją. Tik neatidėliokite vizito, nes tai gali kainuoti gyvybę. Jei įkando svetimas šuo lauke, ir yra galimybė, užsirašykite jo šeimininko telefoną bei adresą. Vėliau tų duomenų gali prireikti, aiškinantis aplinkybes. Jei įkando benamis šuo, turėsite kantriai ištverti visas būtinas injekcijas.

Šaltinis: detochka.ru