{mosimage}Kiekviena mama nori labiau pažinti savo mažylį, ypač įdomu būna išgirsti profesionalo nuomonę. Vaikų psichologų arsenale yra daugybė piešimo testų, kurie leidžia gauti pakankamai duomenų apie emocinę vaiko būseną, jo gebėjimą bendrauti, apie jo intelektinio vystymosi eigą ir dar daug kitų dalykų. Šįkart pamėginkime paanalizuoti jūsų vaiko nupieštą medį.

 

Ar mano vaikas talentingas? Kokie jo meniniai sugebėjimai? Ką jis jaučia? Kaip jis protauja? – į visus šiuos klausimus ir be psichologo pagalbos galėsite atsakyti sau patys, pasinaudodami testu, kurį jums siūlo specialistai.

Bet kuris vaikas, net didžiausias nenuorama, kartas nuo karto užsinori piešti. Pasinaudokite tokiu momentu ir paprašykite mažylio nupiešti medį. Bet kokį medį. Paprastai,  4-6 m. vaikui (būtent šiam amžiui skirtas testas) ši užduotis nėra sudėtinga. Parūpinkite mažajam dailininkui visų reikalingų piešimo priemonių ir ramiai , nepatarinėdami vaikui, laukite rezultatų. Užbaigtas piešinys leis jums išsiaiškinti vaiko ypatybes, baimes, abejones, charakterio bruožus, emocingumo lygį ir fantaziją. 

Jau nupiešė? Dabar tegu dailininkas užsiima kažkuo kitu (nepamirškite jo pagirti!), o jūs įdėmiai ištyrinėkite piešinį. Labai svarbus pats pirmasis įspūdis. Kokias emocijas jis sukelia: liūdesį, linksmumą, ramybę, niūrumą, energingumą o gal apatiją; ar jis atitinka realybę, ar pavaizduota nestandartiškai,  ryškiai ar blankiai, vieno tono ar margaspalvis? Pasistenkite, kad pirmasis jūsų įvertinimas būtų maksimaliai adekvatus, neverta idealizuoti arba žvelgti labai kritiškai.

Atkreipkite dėmesį į piešinio spalvas. Jos perduoda vaiko vidinę emocinę būseną.  Jei jūsų mažylis piešdamas naudojosi tik paprastu pieštuku ir spalvų visai atsisakė, tai liudija apie pakankamai žemą intelekto lygį. Kartais tai reiškia prastą vaiko nuotaiką, tačiau tokia motyvacija pasitaiko rečiau.

Vaikas, kuris piešia tamsiomis spalvomis, jaučiasi prislėgtas, neturi daug kūrybinio potencialo ir, galbūt, turi prastą atminį... Bet gali būti, kad jis paprasčiausiai tuo metu nelabai norėjo piešti, arba tema „medis“ jo nesudomino ir vaikas tik pasidavė jūsų įkalbinėjimui.

Jei vaikas piešė įprastomis šiai temai spalvomis, tai liudija apie normalų jo intelekto ir bendro išsivystymo lygį; apie adekvatų realistinį aplinkos suvokimą. Tokio vaiko, paprastai, vienodai išsivystęs tiek abstraktusis, tiek loginis mąstymas.

Jei prieš save matote nestandartinių spalvų medį, tai liudija apie originalų mąstymą ir lakią fantaziją. Tokio „avangardisto“ intelekto lygis paprastai būna pakankamai aukštas.

Pereikime nuo bendrojo įspūdžio prie detalių. Jose, kaip jau nujaučiate, slypi daugybė informacijos. Pradėkime nuo pačios svarbiausios detalės, kurią vaikai piešia pirmiausiai – kamieno. Kamienas simbolizuoja vidinę vaiko ašį, asmenybės potencialą. Tiesus, lygus, taisyklingos formos kamienas rodo tai, kad žmogutis pasitiki savimi, yra ramus, atkaklus, supratingas. Tiesa, gali būti problemų dėl bendravimo su bendraamžiais, bet tik iš pradžių, paprastai tokie vaikai greitai adaptuojasi prie naujų sąlygų ir santykių.

Jei „dailininkas“ nupiešė kamieno pagrindą išplatėjusį į kairę, vadinasi jis – svajotojas intravertas, neryžtingas ir nedrąsus, lyderio savybių neturi.
   
Jei kamieno pagrindas išplatėjęs į dešinę, tai liudija apie užsispyrimą, protą, atkaklumą, gebėjimą pasiekti savo. Tokiam vaikui nesvarbi aplinkinių nuomonė, jis aktyvus ir judrus, greit persijungia iš vienos veiklos į kitą. Priversti jį susitvarkyti žaislus problematiška.

Jei medžio kamienas viršuje pavaizduotas uždaras, vadinasi vaiko abstraktusis mąstymas dar nesusiformavęs, jis impulsyvus, intelekto lygis pakankamai žemas.

Apvalus ir išplatėjęs į abi puses kamieno pagrindas reiškia, kad vaikas yra lėtokas, atsakingas, patikimas, rimtas. Bet greičiausiai jis turi problemų dėl savęs vertinimo.

Dabar atkreipkite dėmesį į medžio šakas. Pasak psichologų, jos kalba apie vaiko santykius su aplinkiniu pasauliu ir bendraamžiais. Jei šakos – lyg paralelinės linijos, tai liudija apie pastovumą, optimizmą, aktyvumą; jei galuose išsišakoja – apie ekspansiją, avantiūrizmą, aukštą savęs vertinimą, gebėjimą įsitvirtinti, kartais ne pačiu taikingiausiu keliu; kreivos šakos – apie pasidavimą kitų įtakai, baimę išsiskirti iš kitų, nepasitikėjimą savimi. Šakos nuleistos žemyn išduoda melancholišką natūrą, kuri sugeba jausti labai giliai ir turi lakią fantaziją. Besiveržiančios aukštyn šakos kalba apie polinkį lyderiauti, baimės nebuvimą, avantiūrizmą. Jei jūsų mažylis piešinyje išskyrė tik vieną šaką – jis mąsto nestandartiškai, yra kūrybinga asmenybė, sugeba improvizuoti.

Pereikime prie lapų vainiko. Lapija kalba apie bendrą energetinį potencialą. Jei lapija panaši į debesį, tai liudija apie aukšto lygio savikontrolę, atsargumą, kruopštumą dirbant. Jei lapų vainikas – lyg apskritimas, tai kalba apie ramybę, pasitenkinimą savimi, galbūt ir apie egocentrizmą. Jei lapija banguota – tai reiškia gyvenimo džiaugsmą, turtingą energetinį potencialą, humoro jausmą. Jei lapija lyg karakulis arba užštrichuota – nerimas, neryžtingumas, nesugebėjimas susikaupti, pasidavimas kitų įtakai.

Medžio šaknų paprastai tokio amžiaus vaikai dar nepiešia, nes jos yra nematomos. Tačiau jei vaikas nupiešė šaknis ir dar matote aiškiai nubrėžtą žemės liniją, vadinasi, mažylis tuo momentu yra kažko sunerimęs, nesijaučia saugus, jam reikia jūsų meilės ir paramos.

Jei medis pavaizduotas peizaže, arba jūsų vaikas turi lakią vaizduotę, arba jis yra  labai nepasitikintis savimi, bijo atsiverti, yra pažeidžiamas. Jei ant medžio yra vaisių, žiedų ar paukštelių – visa tai rodo, koks turtingas vaiko energetinis potencialas, koks jis optimistas. Tačiau panašios medžio puošmenos gali kalbėti ir apie garbės troškimą, egocentrizmą, išlepimą, norą sulaukti pripažinimo, pagyrimo.

Galiausiai, verta atkreipti dėmesį, kaip vaikas brėžia linijas, kontūrą, spalvina detales. Silpnos, nelygios, punktyrinės linijos kalba apie charakterio impulsyvumą, priklausomybę, entuziazmą. Paprastai taip piešia pažeidžiamas, jautrus, emocionalus vaikas.  Užštrichuotas kamienas reiškia nerimą (turbūt dėl kažko labai konkretaus), nepasitikėjimą, uždarumą. 

Šie kriterijai, jūsų intuicija bei pastabumas padės daugiau sužinoti apie vaiką. Tik neverskite mažylio būtinai piešti medį, ilgai neįkalbinėkite, nes rezultatai tokiu atveju bus nepatikimi.

Šaltinis: Beautytime.ru