{mosimage}Gerokai paaugęs jūsų pirmagimis jau žino, iš kur atsiranda vaikai. Galbūt net žino, kas yra kontracepcija. Visa, kas susiję su seksu ir vaikų gimimu jam nepaprastai įdomu. Gal jis nedrįsta apie tai kalbėtis, tačiau tai nereiškia, kad neįdomu! Klausimas „ar turėti dar vieną vaiką?“ – visos šeimos reikalas. Jis turėtų būti svarstomas kartu.

     Paaugliui svarbu, kad su juo būtų elgiamasi kaip su sau lygiu, juo labiau, kai kalba eina apie lemtingus gyvenimo momentus. Jis pasijus atsakingas už būsimą gyvybę. Naudinga pasakoti jam, ką jaučiate nėštumo metu, jis nesijus paliktas nuošalyje.

     Bet kokio amžiaus vaikui mažylio atsiradimas šeimoje – rimtas išbandymas. O kaip gi! Dabar didžiąją mamos laiko dalį atima verkiantis ir nuolat alkanas mažylis. Pavydas ir kova dėl tėvų dėmesio yra dėsningas reiškinys, tik labai skirtingai išreiškiamas. Paaugliui šis nelengvas gyvenimo etapas sutampa dar ir su „hormonų audromis“, augimo krize. Jis protestuoja, daug laiko praleidžia su bendraamžiais, kur jį myli ir vertina (jam taip atrodo), jis gali pradėti rūkyti, vartoti svaigalus, keiktis, bėgti iš namų.  Vaikui negalite pasakyti „nepavydėk!”. Dėmesį vaikams reikia paskirstyti po lygiai: taip kaip daug žaidžiate su mažyliu, tiek reikia kalbėtis ir su didžiuoju. Kalbėkitės apie tai, kuo jis gyvena, ką jaučia. Galite sužaisti: tegu jis savo pretenzijas surašo ant popieriaus, vėliau šį „juodąjį sąrašą“ kartu aptarkite. Daugelis paauglių savo emocijas išlieja piešdami ar grodami.

     Svarbiausias klausimas vaikui (kokio amžiaus jis bebūtų) – ar jį vis dar myli taip pat, kaip anksčiau? Todėl nepamirškite senų gerų šeimos tradicijų ir tą laiką, kuris anksčiau būdavo skiriamas tik jam, ir toliau praleiskite kartu. Kas nors prižiūrės mažylį, kol jūs pramogausit su vyresniuoju.  Tegu mažylio gimimas nepakeičia paauglio gyvenimo iš esmės. Kartu aptarkite kur geriausia pastatyti vaikišką lovytę. Vyresnysis turi teisę į savo asmeninę erdvę, jam tai labai svarbu.

     Pabrėžkite paaugliui, kad jis kaip ir anksčiau yra šeimos dalis, ir kad mažylio atsiradimas – visos šeimos gyvenimo įvykis. Nereikia išsiųsti jo pas močiutę ar į stovyklą tam laikui, kol mama sugrįš iš gimdyklos. Geriau paaiškinkite vaikui, koks sunkus tai periodas, ir ką išgyvenate.

     Mamoms iškyla didelė pagunda vis palikti mažylį vyresnėlio priežiūrai, o pačioms bent trumpam numigti. Kai pavedate jam pagloboti kūdikį, vaikas pasijunta suaugusiu. Nuostabu! Koks paauglys nenori būti suaugusiu? Bet čia yra viena nedidelė sąlyga: juo reikia pasitikėti, bet nenurodinėti pastoviai, kad jis privalo tai daryti.

     Sugalvokite vyresniam vaikui darbų pagal jo jėgas. Jis gali nueiti į prekybos centrą sauskelnių, gali pavežioti miegantį kūdikį lauke. Bet geriausia sulaukti jo paties iniciatyvos padėti. Ir tokią iniciatyvą reikia labai paskatinti. O ką daryti, jei paauglys neparodė noro padėti? Paprašykite pagalbos ir paaiškinkite, kokia jūs pavargusi ir kaip vertinate jo pastangas.  Tačiau nepersistenkite, jam dar reikia ruošti namų darbus, pabendrauti su draugais ir pasilinksminti vakarėliuose. Jūs turite pagalbininką, bet ta pagalba yra savanoriška.

Šaltinis: detochka.ru