{mosimage}Šeimoms, kurios skundžiasi, kad jų mažyliai prastai miega, yra labai jautrūs ar verksmingi, Vilniaus universiteto vaikų ligoninės (VUVL) specialistai pasiūlys naują pagalbos metodą - interakcijų videoanalizę.

"Mamos ir vaiko santykio analizė terapijoje naudojama jau kelias dešimtis metų, tačiau naujosios technologijos jos galimybes dar labiau išplėtė", - Eltai sakė laikinai VUVL Vaiko raidos centro direktoriaus pareigas einanti Jovita Petrulytė.

Daktarės teigimu, šeimoms, kuriose mamos turėjo ar tebeturi psichologinių nėštumo, gimdymo, vaiko auginimo problemų, videoanalizė leidžia laiku suteikti psichologinę-psichoterapinę pagalbą.

Šis konsultacijų metodas taip pat taikomas auginantiems neišnešiotus, sunkiomis ligomis sergančius vaikus, kūdikius su įvairiais raidos sutrikimais.

Į konsultaciją atvykę tėvai su specialistu stebi ir analizuoja nufilmuotas situacijas, todėl gali keisti savęs ir savo kūdikio suvokimą, mokytis būti kartu. Pasak J. Petrulytės, tai - vienas pagrindinių terapijos tikslų norint padėti sunkumus išgyvenančiai šeimai.

Šiais metais naujas vaiko raidos diagnostikos metodas buvo taikomas tik Vaiko raidos centro ankstyvosios reabilitacijos skyriuje gulintiems vaikams iki 2 metų ir jų mamoms.

"Tačiau ši terapija tinkama ir tokioms šeimoms, kurios galvoja, kad neturi rimtų problemų, bet norėtų panagrinėti savo santykius su vaiku, kad jo auginimas būtų kuo sklandesnis ir vaiko asmenybė vystytųsi kuo normalesnėmis sąlygomis", - pabrėžė J. Petrulytė.

Specialistai tikisi, kad kitais metais šiuolaikinis vaiko raidos tyrimo metodas bus naudojamas ne tik ankstyvos reabilitacijos skyriuje, bet ir Vaiko raidos centro dienos stacionare bei ambulatorinėse konsultacijose.

Interakcijų videoanalizės kabineto įrengimą Vilniaus universiteto vaikų ligoninėje rėmė "Saulės spindulio" fondas ir katalikiška vokiečių labdaros organizacija "Renovabis".

ELTA