{mosimage}Bet kuriam vaikui šventė – tai saldumynai. Tėvai į tai žiūri kaip į neišvengiamą blogį. Kartas nuo karto jie pagalvoja: kiek iš viso saldumynų galima suvalgyti, nekenkiant sveikatai?

Nauda

Saldumynai – tai angliavandeniai. Tai pagrindinis energijos šaltinis. Vaikai daug juda, išnaudoja labai daug energijos ir nuolat reikia ją atstatyti. Šiuo atžvilgiu, saldumynai yra naudingi. Angliavandeniai taip pat dalyvauja ir kituose svarbiuose organizmo procesuose.

     Neseniai medikai atrado dar vieną argumentą – šokolade rasta antioksidantų – medžiagų, kurios teigiamai veikia imuninę sistemą, medžiagų apykaitą, apsaugo nuo aterosklerozės vystymosi, širdies kraujagyslių patologijų, infekcinių ligų. Be to, saldūs patiekalai – malonumo šaltinis, o tai labai svarbu. Juk negalime auginti vaikus vien draudimais. Tiesa, saldumynų normos, kurias rekomenduoja medikai, ryškiai skiriasi nuo tų kiekių, kuriais lepinasi vaikai...

     Specialistų nuomone, tam, kad vaiko vystymasis būtų pilnavertis, jam būtina suvartoti 30-40 g “saldžiųjų angliavandenių” per dieną (tai yra: 2-3 saldainiai, ar 1 zefyras, arba 2 sausainiai) Vieną dieną normą galima padvigubinti, o kitą dieną - apsieiti visai be saldumynų.

     Pusryčiams saldainių nereikia, užtenka saldžios arbatos, kakavos. Per pietus galima valgyti deserto, nors nebūtinai. O popietė – pats tinkamiausias metas duoti vaikui sausainių ar šokoladuką. Vakarienė – be saldumynų.

     Per šventes ant stalo visada būna saldumynų ( tortai, pyragai, saldainiai ir pan.) Tikrai reikia kartas nuo karto sustabdyti besitiesiančią link saldumynų vaiko rankutę. Teks keletą dienų po švenčių apriboti jų vartojimą. Nes saldėsiai organizmui ne vien naudos duoda...

     Kenkia

     Kas vyksta organizme, kai į jį patenka ... –niolikta porcija saldumynų? Visa, kas turi sudėtyje cukraus, priskiriama mažamolekuliniams angliavandeniams, tai ir sacharozė, ir gliukozė, ir fruktozė ir kt. Kaskart, kai vaikas suvalgo saldainiuką, išsiskiria pieno rūgšties, kuri padidina burnos ertmės natūralų rūgštingumą. Jei saldumynai valgomi iškart po pietų, maisto apnašos apsaugo dantų emalį nuo ėduonies. Bet jei vaikas suvalgo saldainį praėjus valandai-dviems po pietų, arba prieš pietus, dantų emalis būna neapsaugotas. Gresia kariesas.

     Cukrus – lengvai įsisavinami angliavandeniai, o tai reiškia, kad jie turi savybių kauptis organizme riebalų pavidalu bei pridėti viršsvorio. Besaikis saldumynų valgymas gali suardyti medžiagų apykaitos mechanizmą, didina kepenų darbo krūvį, gali sukelti alergines reakcijas. Per didelis angliavandenių kiekis sustiprina skrandžio sulčių sekreciją, ypač vaikams, kurių vegetacinė sistema sutrikusi. Taip saldumynai sukelia pykinimą, vėmimą, pilvo skausmus.

     Skonio lavinimas

     Kokius saldumynus reikėtų rinktis? Jei saldainiai – geriau šokoladiniai. Nes be kalorijų, šokolade dar yra kalio bei kitų organizmui reikalingų medžiagų. Yra šokolado rūšių, praturtintų vitaminais, kalciu bei geležim.
Karamelė (jai priskiriami ir taip vaikų pamėgti “Čiupa čiups” ledinukai) – cukrus su aromatizatoriais. Maistinės vertės  - nulis, tik papildomai apkraunama fermentinė organizmo sistema.

     Marmeladus, zefyrus, draže reikėtų vertinti atsargiau, nes juose būna dažiklių bei aromatinių medžiagų. Iki 3 m. vaikams gazuoto vandens geriau nesiūlyti ragauti. Gali pradėti pūsti pilvelį. O jei jau mokyklinukai negali atsispirti gazuotiems gėrimams, tai tegu bent ne kasdien jį vartoja. Skatinkite gerti  sultis, nektarą – juose mažiau cukraus, dažiklių.

     Ledai – labai geras produktas, jei tik kalba eina ne apie užšaldytą vaisinį vandenėlį (tai tik saldūs ledukai). Gerame plombyre būna ir kalcio, ir vitamino B2, ir pieno. Vienintelis “NE” – tai vis dėlto riebus produktas, todėl viršsvorio turintiems vaikams nerekomenduojamas.

     Riešutai – labai naudingi vaikams. Jie gerina žarnyno peristaldiką, juose daug augalinių baltymų, mineralinių druskų. Geriau pirkti natūralius riešutus (be priedų), nes druska, cukrus ir kt. sumažina naudingas šio produkto savybes.

     Tėvai turėtų mokyti vaikus saikingai vartoti cukrų bei druską. Vaikų skonio receptorių jautrumas šiek tiek mažesnis (kaip ir senyvo amžiaus žmonių), todėl norėdami pajusti skonį, jie renkasi ypač saldžius arba sūrius produktus. Skonį reikia lavinti!

Šaltinis: kid.ru