{mosimage}Apie marčios ir anytos santykius nuo seno sklando daugybė juokelių: „anyta – velnio pramanyta“ ir pan. Vieni mano, kad anyta ir marti tiesiog negali būti geros viena kitai, kiti puola kaltinti vieną iš jų. Nei vienu, nei kitu atveju sielos ramybės nerasite. O kad ją surastumėte, siūlome jums paanalizuoti tipiškiausias tiek marčių, tiek anytų daromas klaidas.

1 klaida: Mano mama geresnė

Jaunieji po vestuvių apsigyvena žmonos tėvų namuose. Jai taip patogiau: mama visada šalia, visada padės. O ir šeimininkauti reikės mažiau. Tik vyrui ne viskas taip gerai. Jis stengiasi mažiau būti namuose, laikosi nuošalyje, ilgai užtrunka darbe, susitinka su draugais. Marčios pokalbiai su anyta ne iš lengvųjų. Ši paskambina tik tam, kad eilinį kartą pareikštų pretenzijas. Ji įsitikinusi, kad marti nevertina jos sūnelio ir nemyli, todėl geriausia jiems išsiskirti.
 
Psichologo komentaras:

Pora priversta gyventi žmonos tėvų namuose. Tai labai žemina vyrą tiek pažįstamų, tiek giminaičių akyse. Vyras visais būdais stengiasi įtvirtinti savo statusą: siekia karjeros, stengiasi uždirbti kuo daugiau pinigų. Tačiau neretai jie ima ieškoti pripažinimo draugų rate, prie stikliuko, arba pas kitą moterį. Uošvienė ne be reikalo išgyvena dėl savo sūnaus.

2 klaida: Aš jai visur ir visada padėsiu

Jaunieji po vestuvių apsigyvena pas vyro tėvus, tačiau marti ir anyta nesutaria. Marti labai stengiasi aktyviai dalyvauti namų ruošoje. Viena turi vienokių, kita – kitokių įsitikinimų. Anyta kiek pavydi ir nori, kad namuose viskas būtų „pagal ją“. Todėl marti viską daro blogai: ne taip skalbia, neskaniai gamina ir pan. Anyta bando pamokyti ją, o ši priešinasi. Buitiniai nesutarimai  virsta dažnais skandalais.

Psichologo komentaras:

Anyta – namų šeimininkė. Ji neprivalo atiduoti visko į marčios rankas. Jauna moteris turi su tuo susitaikyti ir priimti namų taisykles, kurias diktuos anyta. Šioje situacijoje marti –  vaikas, galintis išpešti sau naudos. Reikia kuo mažiau painiotis virtuvėje anytai po kojomis ir leisti jai šeimininkauti. Vienintelis dalykas, kurio negalima leisti – kad anyta kištųsi į jaunosios poros asmeninius santykius.

3 klaida: Ji man bus kaip mama

Moteris, vaikystėje neturėjusi pakankamai motinos meilės ir švelnumo, visą savo dukterišką meilę atiduoda anytai. Dažniausiai taip nutinka vaikų namuose augusioms merginoms, našlaitėms. Marti išsiilgusi motiniškos meilės ieško jos vyro šeimoje. Nuo pirmos dienos ji ima vadinti anytą „mama“, klauso kiekvieno jos žodžio, gyvena taikiai ir ramiai.
Atrodo, kas čia blogo? Tačiau tai yra spąstai. Pirmieji  įspūdžiai asocijuojasi su geriausiais prisiminimais apie mamą, bet vėliau iškyla visas neigiamas potencialas – nuoskaudos, kurias jautė mamai. Anksčiau ar vėliau jos pratrūksta ir išsilieja į konfliktą. Tuomet abi moterys varžosi dėl paties brangiausio joms – vyro ir sūnaus.

Psichologo komentaras:

Marčios ir anytos santykiai turi turėti tam tikras ribas. Šiuo atveju marti laukė iš anytos tokio atsidavimo ir prisirišimo, kokio tikėjosi iš motinos. Bet anyta savo motinystės duoklę jau yra atidavusi, augindama sūnų, ir ji neprivalo mylėti marčią, kaip savo dukterį. Kai ribos tarp jų išnyksta, tuomet gali įvykti sprogimas.

4 klaida: Dėl visų mūsų bėdų kalta ji!

Anytos neretai, pačios to nežinodamos, tampa „žaibolaidžiais“, Jos turi „sumokėti“ už visa tai, kas blogo nutinka namuose. Kad ir kaip žmona pyksta ant vyro, ji nekonfliktuoja su juo, bet atsigriebia kaltindama jo motiną. Anytai nesaldu. Sūnus žmonai pretenzijų neturi (jie nesipyksta!). Į abiejų moterų pykčius jis nesikiša ir nieko apie tai nenori žinoti.

Psichologo komentaras:

Kaltinti kitus dėl visų savo nesėkmių – psichologinio nebrandumo požymis. Jūs pati išsirinkote vyrą, už kurio ištekėjote, todėl esate atsakinga už tai, kaip ir už šeimyninį gyvenimą. Jei anyta pernelyg daug kišasi į jūsų šeimos gyvenimą, pamėginkite apriboti jos įtaką šeimai. Jai ir pačiai palengvės. O sūnus ir anūkai dar labiau gerbs motiną ir močiutę, turinčią savų interesų.

5 klaida: Močiutė neturi kištis į anūkų auklėjimą

Nepaisant blogų santykių su marčia, anyta dievina savo anūkus, leidžia su jais daug laiko ir vis pabrėžia, kad ji geriausiai žino, kaip juos auklėti. Vaikas, pastoviai girdėdamas skirtingas mamos ir močiutės nuomones, darosi kaprizingas, lepus, manipuliuoja suaugusių silpnybėmis. Anyta jaučia, kad gali kištis į marčios reikalus, nes dažnai daro šiai paslaugas. 

Psichologo komentaras:

Kad neįsipareigotumėte anytai, taktiškai raskite būdų kitaip atsiskaityti už anytos triūsą. Galbūt pinigais, dovanomis ar kt. Be to, būtų gerai apriboti laiką, kurį ji praleidžia su vaiku; susiraskite auklę ar užrašykite vaiką į darželį. Tačiau kad jos neįžeistumėte, pateikite svarių argumentų. Pavyzdžiui, vaikas paaugęs ir jam jau reikia bendrauti su savo vienmečiais, be to, jis bus ugdomas spec. metodikomis ir pan.

Šaltinis: Psyonline.ru