{mosimage}Kuo rizikuojate? Pirmiausiai, psichika ir sveikata. Reikia suspėti ir prižiūrėti vaikutį, ir gaminti šeimai valgį, ir buitį tvarkyti, ir atlikti papildomų organizacinių darbų, kuriuos joms mėgsta primesti vyrai (motyvuodami laiko stoka). Pavyzdžiui, surinkti informaciją apie keliones, viešbučius, kurortus, parinkti tinkamiausią laiką atostogoms, disponuoti turtu, spręsti vaikų ugdymo klausimus. Šie faktoriai tik viena iš moterų, prižiūrinčių namuose vaikus, pervargimo priežasčių.

Bet kuri pagimdžiusi vaikelį moteris patvirtins, kad visą moters gyvenimą galima padalinti į dvi dalis: iki gimdymo ir po gimdymo. Naujo žmogučio atėjimas į šeimą labai stipriai pakeičia jūsų gyvenimą, ypač jei neturite pagalbininkės auklės ir vaiką prižiūrite viena.

Iki vaiko gimimo jūs galėjote:
• Vaikščioti į sporto klubą
• Eiti apsipirkinėti
• Susitikinėti su draugėmis po darbo
• Savaitgaliais ilgiau pamiegoti ir pasivartyti lovoje

Po vaiko gimimo jūs:
• Didžiąją laiko dalį leidžiate namuose
• Neišsimiegate
• Prastai atrodote
• Dažnai būnate suirzusi

Galbūt laikas nustatyti naujas žaidimo taisykles ir keisti savo gyvenimą? Viskas jūsų rankose! Daugelis bijo pradėti planuoti, nes mano, kad taip suvaržys savo veiksmų laisvę. Tačiau viskas atvirkščiai, iš anksto apgalvoję ir suplanavę savo veiklą, jūs įgysite daugiau laisvės, kurios taip trūko anksčiau.

Paklauskite savęs:

1. Kaip aš atrodau?
Jūs auginate vaikutį namuose. Retai kur išeinate. Bet jei  jau susiruošiate į restoraną, tuomet pusė dienos neišsirenkate, kuo apsirengti ir bent valandą dažotės. Dėl ko taip stengiatės? Dėl savęs?  O kas trukdo namuose dėvėti patogius, bet gražius drabužius? Pamėginkite! Iškart pasijusite kitaip. Be to, ugdysite gerą vaikų skonį, stilių. Tegu jie visada mato gražią mamą- ne tik svečiuose, bet ir namie. Jei jums vis neužtenka laiko, pasistenkite atsikelti  bent 15 min anksčiau, nei įprastai. Nustebsite, kiek daug jūs suspėsite.
Išvada: renkitės namuose patogiai, bet gražiai ir žiūrėsite į save veidrodyje su malonumu!

2. Kaip aš valgau?
Kartais tik 15 val. prisimenate, kad per visą dieną suvalgėte du šaukštelius košelės, likusios nuo mažylio pusryčių? Užtai sulaukusios vyro vakare, apie 21 val. jūs prisivalgote už visą dieną?
Valgykite reguliariai ir pilnavertį maistą. Tai ypač svarbu žindančioms moterims. Užkrimsti priešokiais arba nuolat kažką “ragauti” – ne išeitis. Būtinai nusistatykite pusryčių, pietų ir vakarienės laiką. Tai bus naudinga ne tik jums, bet ir visai šeimai.
Išvada: laikykitės mitybos režimo.

3. Ką aš veikiu?
Vaikelis iš tiesų “atima” labai daug laiko. Be to, jūs dar turite daugybę buities darbų. Kai gyvenate taip, kad vienu metu turite ir valyti šaldytuvą, ir kalbėtis telefonu, ir gaminti maistą, ir žaisti su kūdikiu, savaitės bei mėnesiai skriste praskrenda. Jūs griebiatės daryti viską iškart, bet nesiseka, todėl nuolat patiriate stresą, vis neturite jėgų ir artėjate prie krizės.
 Susiplanuokite dieną. Jau turbūt žinote savo vaiko įpročius, miego ir budravimo režimą. Derindamosi prie jo, susirikiuokite visus darbus. Nustebsite, kad dar ir laisvo laiko liks!
Išvada: planuokite savo dieną ir džiaukitės mažyliu!

4. Kaip aš lavinu intelektą?
Galima sakyti, kad jūs tam tikra prasme “iškritote” iš gyvenimo ritmo, tačiau pasistenkite tobulėti, lavintis: skaitykite knygas, klausykitės muzikos, nueikite į kiną. Bet atsirinkite tai, ko klausytis ir ką žiūrėti, skaityti. Neapsiribokite vien pasakų knygelėmis ir pokalbių šou per TV. Tai savotiškai veikia smegenis. Juk nenorite degraduoti?
Išvada: Išsirinkite knygyne gerą knygą, išsinuomokite video filmų; ir sužinokite tai, ką norėjote sužinoti, o ne tai, kas jums peršama.

5. Kaip aš sportuoju?
Jei turite galimybę palikti vaikutį auklei, užsirašykite į sporto klubą, baseiną, jogos užsiėmimus ir pan. Jei vaiko nėra su kuo palikti – ne bėda! Šiuolaikinės technologijos leidžia sportuoti ir namuose: internete galite rasti jogos pratimų, videokasetėse – aerobikos treniruočių įrašus. Kitas žingsnis – rasti laiko sportui. Paskaičiuokite, kiek valandų per dieną žiūrite TV, kiek laiko naršote internete ir kalbate telefonu.  Sutrumpinkite visa tai per pusę ir treniruotei laiko tikrai atsiras.
Išvada: Pasirinkite jums tinkamą sporto rūšį, raskite laiko ir užsiiminėkite.

6. Kaip aš ilsiuosi?
Pasvarstykite, kiek valandų jums būtina ilsėtis, ir kiek valandų jūs miegate? Jei nuolat trūksta miego, pamėginkite užmigti dieną kartu su mažyliu. Idealu būtų, kad bent 1 diena per savaitę jums būtų “išeiginė”. Pakalbėkite su giminaičiais, jei kas nors sutiks, galėsite tą dieną nueiti pas kosmetologę, pasivaikščioti, apsipirkti, į kavinę paplepėti su draugėmis ir pan. Jei neturite su kuo palikti mažylį, pasiimkite vaiką kartu. Pasiruoškite “kelionei”: maistelis, sauskelnės, žaisliukai, atsarginiai rūbeliai ir t.t.) ir pirmyn!
Išvada: Suraskite laiko poilsiui.

7. Ką aš galvoju ir ką jaučiu?
Pasipasakokite namiškiams, kas jus neramina. Taip pat galite rasti atsakymus į klausimus internete, knygose. Turbūt turite draugių–mamų, kurios supras jus labiau, nei kas kitas. Rašykite dienoraštį.
Neišsiliekite ant vaiko, jis nekaltas, kad dar daug ko nemoka ir nesupranta. Bėgant laikui jis visko išmoks. Kantrybės ir švelnumo.
Išvada: dėl savo problemų neišsiliekite ant vaiko, geriau kreipkitės į suaugusius.

Vaiko gimimas – nuostabiausias dalykas moters gyvenime. Pažinkite ir mylėkite gyvenimą kartu su mažyliu. Mes dažnai nebepastebim, kiek daug įdomių ir nepaprastų dalykų mus supa. Išmokite džiaugtis paprastais dalykais, vietoje to, kad ieškotumėt kažko geresnio, ryškesnio, svarbesnio, didesnio. Pradėkite nuo dabar.
O jei jums nepatiks kontroliuoti savo gyvenimą, jūs visada galite grįžti prie ankstesnio gyvenimo būdo.

Šaltinis: sestrenka.ru