{mosimage}Jau būdami 1,5-2 metų vaikai suvokia, kad jie yra berniukai, arba mergaitės, tačiau nežino, kodėl taip yra. Kai kurie vaikai net mano, kad lytis – laikinas reiškinys ir bėgant laikui gali keistis. 2,5 metų vaikai pažįsta savo lytinius organus, būdami nuogi, gali žaisti su jais, smalsiai stebėti apsinuoginusį žmogų. 3 metų vaikai ir vyresni klausinėja apie lyčių skirtumus, domisi, iš kur atsiranda vaikai.

     Visi šie klausimai kyla iš natūralaus vaikiško smalsumo, noro jį patenkinti. Jie jokiu būdu neturėtų jūsų suneraminti.  Tai visai nereiškia, kad jūsų vaikas pernelyg susidomėjęs lytiniais klausimais. Negalima palikti jo nežinioje, vengti atsakymų apie lyčių skirtumus, juo labiau drausti klausinėti apie tai, kas jį domina ar gėdinti. Vaikiškas smalsumas neišnyks, tik privers vaiką užsisklęsti ir jis arba ras atsakymus savarankiškai, arba ras kitą informacijos šaltinį, galbūt ne patį geriausią. Ypač neleistinos bausmės už seksualinį interesą, nes ateityje žmogus gali į tai žiūrėti kaip į kažką gėdingą, neleistiną. Teisingiau ir naudingiau būtų jums ir vaikui atvirai ir ramiai pasikalbėti.

     Be abejo, mes galime vaikui suteikti teisingą supratimą apie lyčių skirtumus tik tuomet, jei atmosfera šeimoje, kur jis auga, yra sveika ir normali . Atsakinėdami į vaikiškus klausimus, suaugusieji patys neturi gėdytis, meluoti ir veidmainiauti.

     Būtiniausias žinias apie lytis vaikas turi gauti tuomet, kai pabudo jo smalsumas. Tėvų atsakymai turi būti greiti, trumpi, tiesūs ir suprantami vaikui. Nenuvertinkite vaiko manydami, kad jis nepastebi nėščiųjų gatvėse, ar nuogų vaikų paplūdimiuose, tėvų saunoje ir pan. Melas apie lyčių skirtumus nėra toks nekaltas, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Į klausimus apie vaikų atsiradimą tėvai paprastai pasakoja istorijas apie gandrus, kopūstus. Bet miesto vaikai  gali būti niekada nematę gandro ar užsigeisti pamatyti, kaip visa tai vyksta, arba eiti į kopūstų lysvę patys paieškoti vaiko. Meluoti, aišku, galima būtų ir toliau. Bet ką atsakysite vaikui, kai jis sužinos teisybę iš kitų šaltinių? Prisipažinti melavus bus žymiai sunkiau, nei iškart pasakyti tiesą. O vaikas ims nepasitikėti jumis. O paaiškinimas, kad vaiką „nusipirkome parduotuvėje“ (dažnai pasitaikantis) gali sukelti vaikui baimių, kad dėl blogo elgesio, kaip „brokuotą prekę“ juo vėl gali išsiųsti į parduotuvę. Pasitaiko tėvų, kurie patys ima gąsdinti vaiką: „Atiduosiu tave atgal ir pasiimsiu kitą - geresnį berniuką!”

     Gatavų receptų visiems atvejams pateikti sunku, jūs patys turite nuspręsti kaip ir kokia forma pasakoti vaikui apie lytis, bet atsiminkite, kad nereikia leistis į smulkmenas ir detales. Svarbiausia – atsakymai turi būti trumpi ir suprantami. Kartais tėvai abejoja, ar vaikas apskritai gali tai suprasti, nes yra per mažas. Tačiau jis mėgina suprasti. Vaikas turi palaipsniui sukaupti būtinas žinias.

Šaltinis: kid.ru