{mosimage}Geriausias laikas gimdyti kitą vaikelį - praėjus 3-5 metams po paskutiniojo vaiko gimimo. Anksčiau gydytojai rekomenduodavo padaryti 2 metų pertrauką tarp gimdymų, tačiau prie šio laikotarpio pridėjus dar metus, pagerėja motinos ir vaiko sveikata, tai turi ir ekonominių, socialinių privalumų šeimai. Neseniai buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 430 tūkstančių nėščiųjų iš 18 skirtingų pasaulio šalių, o po to dar 450 tūkstančių moterų iš 19 šalių (Lotynų Amerikos ir Karibų jūros baseino).

     Tyrimo rezultatai rodo, kad vaikai, kurie buvo pagimdyti praėjus 3-4 metams po paskutiniojo vaiko gimimo, 2 kartus dažniau išgyvena iki 5 metų amžiaus, nei vaikai, gimę praėjus 2-3 metams po paskutinio moters gimdymo.
     Moterims, gimdžiusioms po 27-32 mėnesių (nuo paskutinio gimdymo) rečiau nustatoma anemija, kraujavimas trečiajame nėštumo trimestre.
Tačiau beveik pusė (52 proc.) Lotynų Amerikos šalių moterų ir 60 proc. Centrinės Afrikos šalių moterų gimdė vaikus praėjus mažiau nei 3 metams. Beveik ketvirtadalis moterų iš Azijos Ramiojo vandenyno regione bei trečdalis moterų iš Rytų Europos ir Centrinės Azijos gimdė vaikus praėjus mažiau nei 2 metams. Nigerijoje didesnis tarpas tarp gimdymų sumažintų vaikų mirtingumą net 28 procentais.
     Daugelis moterų norėtų padaryti ilgesnę pertrauką tarp gimdymų, tačiau nežino tinkamų kontracepcijos būdų. Arba šeimos tradicijos ir nusistatymai neleidžia ilgai laukti kito vaiko gimimo.
     Didesnis intervalas tarp gimdymų susijęs ne tik su biologiniais privalumais. Tyrimai rodo, kad ilgi tarpai tarp gimdymų leidžia pratęsti žindymo laikotarpį tiek, kiek reikia kūdikiui. Be to, tėvai turi daugiau laiko sau, skiria jo daugiau ir vaikams. Maži intervalai tarp gimdymų ne tik rizikingi dėl priešlaikinio gimdymo, bet ir padidina konkurenciją tarp vaikų, kurie stengiasi kovoti dėl motinos dėmesio.
Šaltinis: ma-ma.ru