{mosimage}Daugelis tėvelių susirūpinę, kad tik jų vaikutis vystytųsi pagal tam tikras normas, neatsiliktų nuo rodiklių, o gal net pralenktų savo bendraamžius. Galima rasti daugybę straipsnių ir knygų apie tai, kada vaikas turėtų žengti pirmuosius žingsnius ar ištarti pirmuosius žodžius, bet ar galima kur nors sužinoti, kada vaikas turėtų išmokti važiuoti dviratuku, užsirišti batų raištelius, šnypšti nosį? Šiame straipsnyje pamėginsime apžvelgti ir daugiau tokių klausimų. Atminkite: kiekvieno vaiko vystymasis labai individualus, todėl tik siūlome vienam ar kitam vaiko gyvenimo įvykiui tam tikras gaires.

Lovytė: Vaikutis turėtų miegoti savo lovelėje, o ne tėvų lovoje, maždaug nuo 3 mėnesių. Jei laiku nesusigriebsite, vaikučiui vėliau bus sunku užmigti savo lovelėje. Kuo ilgiau vaikas miegos tėvų lovoje, tuo sunkiau nuo to atpras.
Nupirkite vaikui didelę lovą vietoje kūdikio lovelės, kai jam sueis maždaug 2 metai. Šiame amžiuje daugelis vaikų mėgina patys išlipti iš kūdikio lovelės perkeldami kojytę per sienelę. O tai gana pavojinga.

Čiulptukas: Jei vaikas įpratęs prie čiulptuko, geriausia nuo jo atpratinti  iki 1,5 metų. Iki šio amžiaus žindukas dar laikomas nekenksmingu. O vaikams, čiulpiantiems žindukus iki 3-4 metų, vėliau gali iškilti problemų dėl kalbos vystymosi.

Pradžiamokslis: Pradėkite vaiką mokyti raidžių, skaičių, geometrinių figūrų nuo 6 mėnesių. Nemanykite, kad per anksti! Visa ši informacija keliauja į vaiko smegenis, net jei suvokimas ateina kiek vėliau. Tačiau “mokslai” turi vykti žaidimo forma: paveikslėliai, eilėraštukai, žaislai, dainelės.

Draugystė: Raskite vaikučiui žaidimų draugą, geriausia bendraamžį, kai tik jis išmoks savarankiškai sėdėti. Vaikai nori bendrauti labiau, nei suaugusiems atrodo. Jau 2-3 mėn. jie pastebi ir reaguoja į kitus vaikus. 9-12 mėn. jie jau siūlo vieni kitiems savo žaisliukus ir kartoja vieni kitų judesius, veiksmus.

Augintinis: Iki 2 metų specialiai vaikui naminių gyvūnėlių pirkti nereikėtų. Šiame amžiuje vaikas gali susidomėjęs stebėti pvz. žuvytes akvariume, nepakenkdamas nei joms, nei sau. O katytes ir šunis geriau atidėti vėlesniam laikui, kol vaikas išmoks būti atsargesnis ir taps supratingesnis., tai yra, kol jam sueis kokie 3-4 metai. Nesitikėkite kad vaikas elgsis su gyvūnu labai atsakingai (maitins, ves pasivaikščioti ir pan.), jei jam dar nėra 8 metų.

Pareigos: Mokykite vaikutį susitvarkyti žaisliukus, nešvarius drabužius sudėti į tam skirtą krepšį, padėti dengti stalą ir pan., kai jam sueis 18 mėn. Jei iš pradžių jam dar reiks jūsų pagalbos, nustebsite, kaip greit vaikas išmoks savarankiškai tvarkytis. Vaikui augant, vis pridėkite daugiau pareigų: palaistyti gėlytę, nušluostyti išlietą gėrimą ant stalo, pasikloti lovytę, nusinešti į kriauklę indus.

Odontologas: pasirodykite dantų gydytojui ne vėliau, kaip praėjus 6 mėnesiams po pirmojo išdygusio dantuko. Toliau lankykitės pas odontologą kartą per pusmetį, jei atsirado problemų: dėmių ant dantukų ir pan. 

Sūpuoklės, čiuožykla: Vaikas savarankiškai čiuožinėti nuo čiuožyklos, žaidimų kalnelių gali 15-18 mėn. Kai tik ima gerai tvirtai vaikščioti, jau gali kontroliuoti kūno padėtį bei pusiausvyrą, o tai leidžia saugiai nučiuožti. Iš pradžių, kol išmoks, dar prireiks jūsų pagalbos, prilaikymo. To paties amžiaus vaikas jau gali suptis sūpuoklėse su atrama. Sūpynės neturėtų būti aukštai nuo žemės.

Dviratis: Nupirkite vaikui triratuką, kai jam sueis apie 18 mėn. Net jei pedalus minti vaikai išmoksta vėliau, kol kas jiems linksma tiesiog atsispirti kojomis ir važinėti  pirmyn atgal, arba mėgautis važiavimu, kai triratį stumdo tėveliai.

Mokykite važiuoti dviračiu suėjus 4 m. Šiame amžiuje daugelio vaikų pusiausvyra ir motorika jau gerai išsivysčiusi.

Kalėdų Senelis: Iki 3 metų dauguma vaikų reaguoja į Kalėdų Senelį be ypatingų emocijų, o kai kurie ir bijo didžiulio barzdoto dėdės su maišu. Jei jūsų vaikas bijo Senelio, atidėkite pažintį su juo keliems metams.

Nosis: Mokykite vaiką išsišnypšti nosį nuo 3 m. Šiame amžiuje vaikai su malonumu kopijuoja suaugusiuosius ir labai vertina pagyrimus. Mokykite vaiką savo pavyzdžiu -“treniruokitės” kartu.

Batų raišteliai: Batų raištelius vaikas turėtų mokėti susirišti, jei jau lanko vaikų darželį, kitais atvejais – 4-5 metų. Batukai su lipukais be abejo būtų patogesni, tačiau tuomet rankyčių smulkiosios motorikos vystymasis (pavyzdžiui mokymasis rašyti) užtruks ilgiau.

Plaukimas: Vaikas gali išmokti plaukioti jau 4 metų. Paprastai iki 4 metų dar nepakankamai išvystyti atitinkami įgūdžiai ir koordinacija.

Kramtomoji guma: Iki 5 metų nereikėtų duoti vaikams kramtomosios gumos, o  geriausia, jei supažindinsite su ja dar vėliau. Jei vaikui dar nėra 3 m., jis gali paprasčiausiai paspringti guma. Iki 5 metų vaikai dažniausiai gumą praryja vietoje to, kad kramtytų.

Kišenpinigiai: Vaikams galima pasiūlyti kišenpinigių, kai jie pradeda lankyti pradinę mokyklą. Tai puikus būdas mokyti vaiką taupyti, skaičiuoti, protingai elgtis su pinigais, rinktis prioritetus apsipirkinėjant. Tačiau neskatinkite pinigais gerų vaiko poelgių.

Šaltinis: sestrenki.ru